Contrele derulate între procurorul general al României, Augustin Lazăr, și ministrul de Justiție Tudorel Toader, pe tema noului pachet de legi ale Justiției, încep să se înmulțească.

Drept răspuns la comentariul ministrului Toader, care a afirmat că „unii spun ce știu, alții știu ce spun”, referindu-se la opoziția procurorilor români față de proiectul său de reformă în Justiție, Lazăr a ținut să îi amintească oficialului din guvern că o dezbatere se poate derula și fără jigniri.

Este o dezbatere publică. Vă rog să observați că în Justiție există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni și prin urmare noi ar trebui să ne păstrăm calmul și nu să incităm. Cred că nimeni nu dorește să incite o dezbatere, care este o dezbatere de idei și care e caracterizată prin cultură și prin seriozitate”, a precizat procurorul general.

Ministrul a înaintat miercuri, 30 august, setul de legi ale Justiției către plenul CSM pentru dezbatere, dar proiectul prezentat de Tudorel Toader este deja contestat de procurori, aceștia considerând că afectează independența sistemului de Justiție și riscă să lase DNA „fără obiectul muncii”, după cum s-a plâns Augustin Lazăr.

În același timp, Tudorel Toader le-a amintit procurorilor că are nevoie doar de avizul CSM pentru acest proiect legislativ, înainte de a fi discutat în ședința de guvern și înaintat Parlamentului.

Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să îşi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Nu am ştiut că avem un Parlament tricameral, un Parlament cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi. Procurorii interpretează şi aplică legea, opera legiuitorului, CSM fiind cel care avizează”, a explicat ministrul Justiției.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.