„Comisia Europeană a venit cu o Carte Albă punând pe masă cinci opţiuni cum ar putea să meargă în continuare UE. Poziţia României este foarte clară din punctul acesta de vedere. Noi credem că este nevoie de consolidarea UE, suntem unul din statele membre care consideră că integrarea trebuie să continue, că nu trebuie să facem paşi înapoi. (…) Poziţia României este clară: dorim să consolidăm UE, nu vedem altă opţiune, interesul nostru strategic este ca România să fie deplin integrată, să continue acest proces şi vom face tot ce ţine de noi atât la nivel intern, dar şi la nivel european, astfel încât să se atingă acest obiectiv”, a spus Orban.
„România trebuie să se alăture imediat diverselor iniţiative care vor fi lansate. Este vital să stăm cât mai aproape de aceste iniţiative, unde avem posibilitatea să o facem şi trebuie să o facem. Astfel vom rămâne aproape de centrul de decizie”, a arătat Orban.
Consilierul prezidenţial a afirmat că pentru România cea mai mare provocare este să devină membră a zonei Euro.
„Acest lucru nu este posibil pe termen scurt, chiar dacă ne uităm la indicatorii macro-economici (…), este vorba de convergenţă reală şi va fi nevoie de ani să ajungem la acest nivel de convergenţă reală în zona UE şi din acest punct de vedere cred că sunt necesare eforturi uriaşe nu numai din partea Băncii Centrale, dar din partea întregii societăţi pentru alăturarea la zona Euro. Sper ca acest lucru să fie posibil într-o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani, dar acesta trebuie să fie obiectivul major al României”, a susţinut el.