Ieri, 16 iunie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a trimis către Primăria Suceava soluția pe care a găsit-o în cazul contestațiilor depuse de cele trei firme care au participat la adjudecarea salubrității în orașul Suceava. După ce au soluționat contestațiile depuse de cei trei ofertanți, CNSC a anulat licitația.

„Cei de la CNSC consideră că nici una dintre cele trei firme nu a câștigat licitația. Am dat la juridic această problemă și i-am rugat să găsească cea mai bună soluție pentru ca să nu ne mai întindem încă 8 luni, câte au trecut de la startul licitației”, a declarat Ovidiu Doroftei, viceprimarul municipiului Suceava.

Printre hibele găsite de cei de CNSC a fost faptul că oferta celor de la Diasil încalcă unele prevederi legale pentru că, de fapt, ar fi vorba de două oferte financiare distincte, iar oferta de la Rosal a fost considerată inacceptabilă pentru că firma nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiile la asigurările sociale. De asemenea, oferta celor de la Romprest Service a fost respinsă ca fiind inacceptabilă, pentru că propunerea financiară depășea cu cel puţin 10% valorile din anunţul de participare.

De ce s-a ajuns aici? În primul rând, primarul Ion Lungu nu a vrut să prelungească contractul de salubritate stradală cu firma Rosal, deoarece a mizat pe faptul că va obține un preț mai bun pentru curățenia și deszăpezirea orașului. Pe de altă parte, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice au retrimis către Primărie modificări, ceea ce a însemnat altă perioadă de timp pierdută. La finele anului trecut a avut loc o procedură de achiziţie publică şi în urma unor contestaţii, făcute înainte de a se pronunţa vreo hotărâre a comisiei de analiză a ofertelor, licitația a fost reluată. În tot acest timp, singura soluţie întrevăzută de Primăria Suceava a fost prelungirea contractului cu Rosal, pe cauză de forţă majoră.

Toţi participanţii au avut câte ceva de contestat în legătură cu ofertele competitorilor, iar analiza comisiei respective a durat foarte mult timp. În luna mai, câștigător a fost consorțiul de firme format din Diasil, Florconstruct și Brantner Cluj. Cei de la Rosal au fost descalificați, fiindcă nu și-au plătit taxele și impozitele, iar cei de la Romprest aveau o ofertă mult mai mare decât banii puși la dispoziție de Primărie. Când vom avea operator de salubrizare, e încă o enigmă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.