Un fost finanţist … face „minuni” pentru sănătatea sucevenilor!

     Spitalul Judeţean Suceava, cea mai reprezentativă unitate sanitară din judeţ şi unică în municipiul Suceava, prin capacitatea sa hotelieră de 1279 de paturi asigură asistenţă medicală de specialitate în 23 secţii cu profil medical diferit, unele chiar unice la nivel judeţean,  iar furnizarea serviciilor se asigură în regim continuu prin 21 linii de gardă, toate pentru o populaţie arondată de circa 250.000 locuitori. Aşa cum declara, managerul Vasile Râmbu, prioritatea sa este ridicarea nivelului de pregătire profesională completat cu creşterea actului medical, ceea ce presupune şi schimbarea radicală a modului de abordare a pacienţilor prin intervenţia medicală în timp util şi realizată într-un spaţiu corespunzător, dotat la standardele actuale.

     Însă, situaţia cu banii derulaţi şi implicarea ordonatorului Vasile Râmbu, este un pic confuză. Vasile Râmbu, directorul Spitalului Judeţean Suceava, este un manager foarte activ când vine vorba de achiziţii şi investiţii noi în modernizarea unităţii spitaliceşti, lucru ce de altfel este vizibil pentru că spitalul arată ca un hotel, în schimb, este un manager foarte lent prin neimplicarea sa în recuperarea sumelor de bani pentru pacienţii ce au beneficiat de servicii medicale. Iar aceşti bani, ar veni tot în bugetul instituţei pe care o conduce, tocmai pentru asigurarea continuităţii serviciilor medicale de calitate cu care se laudă! Pentru că dacă nu-i recuperează, vom avea un „hotel de sănătate” care nu va oferi sănătate.

     După principiul „banii urmează pacientul”, Casa de Sănătate Suceava ar trebui să deconteze costurile cu pacienţii asiguraţi, astfel că Spitalului Judeţean Suceava i-ar trebui rambursate aceste cheltuieli medicale cu serviciile prestate către bolnavi. Fondul asigurărilor de sănătate colectează de la persoanele active, aflate în câmpul muncii, 5,5% şi 5,2%, adică în jur de zece-unsprezece procente din veniturile pe care noi, cu sudoarea frunţii, le obţinem ca să … ne îmbolnăvim ulterior. Exact, muncim ca să ne îmbolnăvim şi să domicilem o perioadă la „hotelul judeţean”! Dacă nu ar fi bani, atunci nu ar fi fost bani nici pentru pavelele din curte sau renovarea clădirii. Dar, un lucru este adevărat, aceste sume cheltuite pentru „consumatorii de sănătate” sunt pentru domnia sa, Vasile Râmbu, probabil, nişte sume ce nu sunt purtătoare de speze şi comisioane, precum sumele cheltuite pe pavele şi nu numai… Aşă că, pe viitor, pacienţilor … hai pa!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.