A alege să faci bine este mai mult decât o profesie. Este o religie, o menire. Nu oricine poate lucra cu suferinţa. Trebuie să fii făcut pentru asta. Să ştii să lupţi cu nenorocirile oamenilor nu este deloc uşor. Trup şi suflet eşti prins ȋn acest carusel al durerii semenilor tăi. Ai obligaţia morală să dai tot ce ai mai bun să ȋi faci să trăiască din nou normal pe cei pe care-i numeşti pacienţii tăi, iar asta a înțeles atât de bine și medicul Ionuț Jurchiș-Irimie, tânărul specialist în chirurgie urologică care a lăsat Clujul  și plaiurile natale pentru frumoasa Bucovină.

Originar din municipiul Carei, județul Satu Mare, și stabilit în municipiul Cluj Napoca pe perioada studiilor, tânărul medic avea să descopere Bucovina într-un mod cum nu se poate mai frumos: prin oamenii săi și prin bucuria vindecării lor. Așa se face că, „Ierusalimul neamului românesc” avea să îi devină casă, cel mai modern și mai dotat Spital Județean din țară avea să îi devină loc de practică medicală, iar o frumoasă bucovineancă, medic la rându-i, avea să îi devină soție.

„Prima data când am venit în Bucovina și am văzut frumusețile locului am rămas profund uimit de «Raiul» de aici, iar când am pășit pentru prima dată în Spitalul Județean Suceava am avut impresia că sunt într-o altă țară întrucât nu îmi venea să cred că o unitate spitalicească de stat poate să arate într-un asemenea fel. Nu am mai văzut nicăieri un spital modernizat dintr-un capăt în altul, în contextul în care în alte județe Consiliile Județene nu alocă fonduri nici măcar pentru două sticle cu apă”, a declarat medicul Ionuț Jurchiș-Irimie.

 

 

 

Ionuț Jurchiș-Irimie, discipol al renumitului profesor Mihai Lucan, integrat perfect în peisajul medical sucevean

 

În timpul studenției, mai precis în anul trei de facultate, Ionuț Jurchiș-Irimie, după ce a luat parte la o intervenție chirurgicală și a văzut care este atmosfera într-o sală de operații, și-a dat seama că profesiunea cea mai frumoasă îngăduită pământenilor ar putea fi chirurgia și asta pentru că doar chirurgii pot pătrunde în corpul oamenilor, în suprema creaţie a Lui Dumnezeu.

După ce a finalizat studiile universitare, tânărul medic a făcut rezidențiatul la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj sub atenta îndrumare a renumitului prfesor Mihai Lucan. Acolo a învățat că un medic nu are voie să greșească, dar mai ales că un medic trebuie să facă totul perfect, astfel încât să poată salva viețile celor care îi ajung în mâini. 

În prezent este șeful Secției Urologie din cadrul Spitalului Județean Suceava și face parte din valul de medici tineri care își fac meseria cu pasiune si care tratează cu empatie fiecare pacient.

La 7 dimineaţa este deja la muncă. Ştie când vine, nu ştie niciodată când pleacă. Consultă, operează, verifică mereu noutăţile în domeniul urologiei pentru că știe bine că un profesionist nu poate să nu aibă răspuns în faţa unui pacient.

Și pentru că acestea nu sunt doar niște declarații fără conexiune în realitate, astăzi îl recomandă chiar pacienții. Iar dacă stai de vorbă cu oamenii trataţi de el ies mereu la suprafaţă aceleaşi caracteristici: empatie, atenţie şi explicaţie. Specializat în dianosticarea şi tratarea pacienţilor cu afecţiuni urologice, este genul de medic care se ţine de capul pacientului până acesta înţelege ce are de făcut şi mai ales, de ce.

„Domnul doctor este un profesionist desăvârșit, însă înainte de toate este un mare OM. Este modest și explică lucrurile pe înțelesul tuturor, astfel încât atunci când când s-a încheiat consultația tu, pacientul, știi exact ce ai de făcut și ai înțeles perfect care este complexitatea problemei cu care te confrunți. Dumnezeu mi l-a scos în cale, iar faptul că problemele pe care le aveam când am ajuns la dumnealui au fost rezolvate, nu pot decât să îi mulțumesc și să îl asigur de întreaga mea recunoștință”, a declarat un pacient al medicului Jurchiș-Irimie.

 

Spitalul Județean Suceava, încă de la început, la pachet cu amprente ce nu pot fi șterse din cariera sa de medic

 

Una dintre primele intervenții chirurgicale pe care tânărul medic le-a efectuat pe când „cerneala de pe parafă nu era încă uscată” a fost cea care i-a salvat viața preotesei de la Lămășeni. Acest lucru se întâmpla în luna octombrie a anului 2017, când un cumplit accident cu nouă victime, dintre care cinci morți și patru răniți grav, s-a petrecut pe raza comunei Cornu Luncii.

„Eram de gardă când au început să apară primele știri despre tragicul accident de la Cornu Luncii. Nici nu am stat pe gânduri și am coborât imediat în Unitatea de Primiri Urgențe, unde am așteptat ca ambulanțele să aducă răniții. Cred că a fost cel mai trist moment pe care l-am trait. A fost prima dată când am văzut atâția saci negri și atâta durere în ochii copiilor care supravețuiseră impactului”, a declarat medicul urolog.

Durerea și disperarea celor rămași în viață, dar și credința în Dumnezeu i-au dat tânărului medic puterea să demonstreze că imposibilul este doar un cuvânt derivat din POSIBIL și nimic mai mult. Astfel că, după o complexă intervenție chirurgicală, specialistul Jurchiș Irimie a contribuit substantial la salvarea vieții preotesei greu încercate de soartă.

„Am intrat, alături de colegii mei, în sala de operații iar, după ce chirurgul generalist a finalizat intervenția mi-a spus: «Domnule doctor este timpul dumneavoastră!»”, a adăugat medicul.

Au urmat momente pline de emoție și responsabilitate pentru că tocmai primise viața unui om în mâini, iar lupta pentru a o salva trebuia dusă contra cronometru. Deși o astfel de intervenție chirurgicală a implicat deopotrivă și emoții și  o răspundere uriașă, Ionuț Jurchiș-Irimie a reușit să treacă de orice barieră și să declare operația un succes.

Cei care cataloghează Spitalul Județean ca fiind doar o clădire ce găzduiește condiții comparabile cu cele de la hotel și nimic mai mult poate ar trebui să știe că medicul Jurchiș Irimie a fost inclusiv la domiciliul unor pacienți ce nu se mai puteau deplasa pentru a-i trata. Avem, așadar, și medici cu suflet, nu doar clădiri moderne!

 

Profesionistul Jurchiș-Irimie, parte a Spitalului din „Lombardia României

 

Luna martie a anului 2020 a mai adus o denumire Sucevei, aceea de „Lombardia României”. Așa a ajuns Spitalul Județean Suceava să aibă conducere militară, iar medicii să fie blamați, inclusiv de colegii lor din țară.  Despre acea perioadă, medicul Ionuț Jurchiș-Irimie a subliniat că la momentul acela au trebuit să trateze experiența ca pe o boală ce trebuia învinsă, indiferent dacă lupta presupunea inclusiv sacrificii personale și nu puține.

„Fiind primii, am avut parte de «toată bunătatea românească» și a fost foarte dureros pentru că Spitalul Județean era pe un trend ascendent la nivel național, lucru care nu a fost ușor de realizat, iar în momentul în care s-a întâmplat acea răspândire a coronavirusului lucrurile bune au fost uitate. Din păcate, noi am tras «lozul norocos» pentru că se putea întâmpla oriunde, însă ceea ce contează este faptul că am putut renaște din propria cenușă”, a subliniat specialistul.

 

Acasă e acolo unde ți-e inima!

 

Se spune că nicăieri nu e mai bine ca acasă, însă pentru doctorul Ionuț Jurchiș-Irimie, de câțiva ani, acasă înseamnă Suceava pentru că acolo îi este și inima: O soție înțelegătoare și „cel mai frumos bucovinean creț”, adică băiețelul său Andrei.

Pentru că boala nu ţine cont de săraci şi bogaţi, de oameni simpli sau eminenţi intelectuali și pentru că în fața morții devenim mai egali decât oricând, datorăm respectul fără frontiere unui profesionist precum dr. Ionuț Jurchiș-Irimie, care face cinste Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Spitalul de la Suceava mai are mulți astfel de profesioniști. Trebuie doar să îi facem cunoscuți mai des!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.