Motorina continuă să se scumpească, în stațiile Petrom ea depășind pragul de 8 lei/l, preț record, care nu a fost înregistrat nici măcar în seara panicii instaurate în benzinării, când prețul unic impus de liderul de pe piața carburanților, OMV Petrom, a fost de 7,99 lei/l. Miercuri, majoritatea companiilor care comercializează carburanți au efectuat majorări de prețuri la motorină, dar nu și la benzină.

Europa se confruntă cu perspectiva unei penurii de motorină, în condițiie în care fluxurile de motorină dinpre Rusia se reduc în urma invaziei din Ucraina, arată șefii Trafigura și Gunvor, doi dintre cei mai mari traderi de mărfuri la nivel global.

Interesant este că prețul benzinei a rămas același de câteva zile bune, în timp ce cel al motorinei s-a majorat cu 20 bani/l, ceea e ar putea sugera că, dincolo de evoluția prețului țițeiului Brent, există un dezechilibru între cerere și ofertă pe piața autohtonă și europeană în ceea ce privește combustibilul diesel, scrie profit.ro.

În prezent, până pe 3 aprilie, cea mai mare rafinărie, Petromidia operată de Rompetrol, se află în revizie programată, revizie începută pe 11 martie. Începând cu prima oră a zilei de miercuri, OMV Petrom a majorat motorina standard cu 10 bani/l, de la prețul de 7,9-7,98 lei/l înregistrat marți, la unul de 8-8,09 lei/l. Aceasta este cea de-a treia scumpire a motorinei cu câte 5 bani/l efectuată de liderul pieței, după cea din weekend și cea de marți. Similar, la stațiile OMV, Dacă marți, un litru OMV DIESEL putea fi achiziționat cu un preț de 8,16-8,31 lei, miercuri el a crescut la 8,25-8,41 lei.

Prețul benzinei a rămas neschimbat, de 7,6-7,74 lei/l în stațiile Petrom și de 7,8-7,99 lei/l în cele OMV. Scumpiri la motorină au efectuat miercuri și Lukoil, cu 4 bani/l, de la 7,91-7,94 lei/l la 7,95-7,98 lei/l, și MOL, de la 8,03-8,22 lei/l la 8,08-8,27 lei/l. Ca și în cazul OMV Petrom, prețul benzinei vândute de MOL a rămas la același nivel, de 7,74-8 lei/l. Lukoil a efectuat miercuri chiar o ieftinire cu un ban a benzinei, de la 7,71-7,76 lei/l la 7,7-7,75 lei/l.

În prezent cea mai ieftină motorină din București poate fi găsită, potrivit monitorului de prețuri al Consiliului Concurenței, la stația Socar din Vasile Lascăr, la un preț de 7,94 lei/l.

Prețul motorinei în Europa a crescut accelerat în ultimele săptămâni, fiind inflamate și de posibilitatea interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia. La începutul lunii, contractele futures au urcat la un nivel record, în contextul în care temerile legate de întreruperea aprovizionării din Rusia au agravat o piață deja tensionată. În Germania, prețurile motorinei folosite pentru încălzire au crescut cu peste 50% într-o singură săptămână.

Citește articolul integral pe profit.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.