Potrivit conducerii Muzeului Bucovinei, săptămâna viitoare urmează să fie definitivate lucrările de restaurare şi reamenajare a clădirii, executate cu 21 de milioane de lei. După lucrările de restaurare s-a dorit repunerea pe frontului clădirii a stemei Imperiului Austriac.
Noul muzeu va avea o expoziție permanentă care va evidenția perioada Evului Mediu, când Suceava a fost capitală a Moldovei şi perioada în care Bucovina a fost sub administraţie austriacă.
„Un lucru important: fiecare spațiu dintr-o expoziție temporară sau de activități cu publicul, au și spații de depozitare. Cea mai mare sală de curs pentru public se află în mansardă, iar la capitolul birouri am mers pe modelul metropolitan, adică fiecare secție, are și un spațiu de coordonare”, a afirmat directorul muzeului, Emil Ursu.
El crede că Muzeul de Istorie va fi redeschis publicului, cel mai probabil, în martie 2016.
„Urmează expoziția permanentă, care e la faza finală de proiect, urmând ca în scurt timp să fie și implementată. O expoziție care însă, sperăm să fie pe gustul sucevenilor și a turiștiilor care ne tranzitează orașul”, a conchis Emil Ursu directorul Muzeului Bucovinei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, își dorește ca investiţia privind renovarea şi extinderea clădirii Muzeului de Istorie, să fie încheiată până la sfârşitul anului, aşa cum scrie în proiect.
„Suntem la final de proiect la Muzeul de Istorie a Bucovinei, un proiect cu risc, pentru că s-a semnat târziu. Semnarea contractului de finanțare a avut loc în martie, anul trecut, iar lucrările au început undeva spre toamnă și iată că, suntem la final de proiect, la final de programare europeană. În regiunea noastră sunt peste 70 de proiecte care au riscuri majoare de nefinalizare. La Suceava sperăm să reușim, chiar dacă mai sunt lucrări de făcut și echipamente de achiziționat”, a afirmat președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.
Cel mai modern sistem anitincendiu
Directorul Emil Ursu a mai afirmat că noul sistem de stingere a focului se bazează pe o instalaţie cu gaz inert.Noua clădirea are acum trei ascensoare pentru materiale şi pentru persoane.
„Ideea proiectantului a fost de a muta angajații muzeului în mansardă pentru a redea spațiile administrative circuitului muzeal” , a afirmat Robert Greceanu, șef serciviu proiecte.
Preşedintele Nechifor a amintit că Muzeul de Istorie a fost construit în 1901 şi necesita lucrări de consolidare.
„Această clădire era din 1901, fiind era construită în timpul Imperiului Austro-Ungar . Clădirea și-a îndeplinit menirea și a rezistat peste 100 de ani în formatul orginal, dar avea nevoie de investiții de consolidare. Începând cu anul viitor vom avea mai multe spații destinate vizitării, în care vor fi expoziții permanente sau temporare. Un lucru la fel de important este crearea acestei anexe noi în care se vor putea ține tot felul de activități simpozioane, conferințe și expoziții. Clădirea veche nu permitea astfel de activități. Inclusiv terasa exterioară va fi folosită în scop muzeal. Nu e un muzeu doar cu un scenariu fix, ci cu unul versatil. Știm cu toții cum arată un muzeu clasic, dar aici la Suceava avem pretenția ca împreună cu echipa de conducere a muzeului să fim mai sugestivi pentru a aduce mai mult public iubitor de artă, de frumos,” a afirmat Nechifor.
În încheiere, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a spus că în cadrul proiectului a fost construit şi un nou corp de clădire în suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă că spaţiul instituţiei s-a mărit cu 54,2%.
Lasa un raspuns