Un articol publicat de National Geografic, la secțiunea „Destinații”, îndeamnă turiștii să viziteze locurile sfinte de rugăciune din Bucovina, care sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Cele opt lăcașe de cult din nordul Moldovei, construite la sfârșitul secolului al XV-lea și până la sfârșitul secolului al XVI-lea, le sunt recomandate călătorilor pentru scenele grafice, în culori vii, pictate pe ziduri. Potrivit sursei citate, deoarece puțini țărani puteau citi la vremea când au fost construite, Biserica Ortodoxă Răsăriteană a acoperit clădirile în interior și exterior cu picturi grafice, pentru a preda temele religioase, realizând astfel o carte biblică de artă bizantină.
Turiștii sunt îndemnați să viziteze Mănăstirea Voroneț, pictura murală biblică care descrie îngerii și diavolii pe părțile opuse ale unei scări în impresionanta scenă a Judecății de Apoi fiind descrisă de autorul articolului drept o scenă captivantă, care face ca mănăstirea să își merite titlul de „Capela Sixtină a Estului”.
Autorul articolului remarcă și coloristica scenelor biblice de pe zidurile interioare și exterioare subliniind nuanța unică de albastru de la Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor cu roșu cărămiziu, dar și culorile strălucitoare de la Mănăstirea Sucevița, obținute din pigmenți din minerale zdrobite, pietre semiprețioase și argile rare.
Turiștii mai sunt sfătuiți să viziteze această zonă între mijlocul lunii aprilie și începutul lunii octombrie, iar punctul de plecare către mănăstiri să fie Suceava, zonă în care se poate ajunge, atât cu trenul, cât și cu avionul.
Trebuie precizat că acesta nu este singurul articol despre lăcașurile de cult din Bucovina care a apărut într-o publicație internațională de succes în acest an. Astfel, la jumătatea lunii ianuarie, ziarul Daily Mail a publicat articolul unui jurnalist de călătorie britanic, cu titlul „Din România cu dragoste: Aventurându-mă în inima acestei bijuterii est-europene, acolo unde viața s-a schimbat puțin peste secole” în care, de asemenea, se vorbea despre culorile de pe ziduri, spunându-se că sunt „atât de vibrante încât ai fi spus că au fost pictate ieri”.
Cele opt biserici pictate care au fost înscrise, începând cu anul 1993, pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO sunt Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Arbore, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Humor, Biserica „Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița, Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Pătrăuți, Biserica „Sfântul Nicolae” de la Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Gheorghe” de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Biserica „Sfântul Gheorghe” de la Mănăstirea Voroneț și Biserica „Învierea Domnului” de la Mănăstirea Sucevița.
Lasa un raspuns