Propunerea legislativă prevede că persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap se prezintă pentru reevaluare doar în situația în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psiho-sociale, sau în cazul în care sunt convocați de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate. În scurt timp va apărea propunerea legislativă și în Monitorul Oficial al României și va intra efectiv în vigoare.
„Acum s-a făcut dreptate, iar persoanele cu handicap ireversibil nu vor trebui să mai facă drumuri inutile de fiecare dată, justificat sau nu, să mai stea la cozi interminabile ca să li se confirme, încă o dată, un diagnostic pe care îl știau deja. Mulțumim tuturor colegilor din Parlamentul României pentru adoptarea acestei legi. Considerăm că acestor persoane li s-a acordat dreptul cuvenit care să le mai aline măcar puțin suferința”, a apreciat președintele Partidului Social Democrat Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.
O altă veste bună pentru aceste persoane este pe plan financiar, deoarece Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică un proiect care propune modificarea legii privind compensarea financiară a adulților cu handicap grav. Această propunere ar urma să aducă cuantumul alocației la realitățile anului 2014, pentru că indicele prețurilor de consum a crescut semnificativ din 2008, atunci când alocația persoanelor adulte cu handicap grav era de 202 lei.
Lasa un raspuns