Totuși, doctorii sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare, şi atrag atenţia că sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciuna că pacienţii au acces la tot ce au nevoie.
Conducerea CAS Suceava a anunțat că timpul scurt, pentru luna viitoare va duce la semnarea doar a acte adiționale, iar noile contracte se vor încheia începând cu data de 1 mai. Mai mult, pentru furnizorii care la data de 31 martie se află în contract cu Casa, contractele se vor prelungi, la cererea furnizorilor și pe baza documentelor pe care le-au depus, prin acte adiționale valabile până la sfârșitul anului.
Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a declarat că sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciună, iar această minciună înseamnă că softurile informatice merg foarte bine, că pacienţii au în spital tot ceea ce le este necesar, medicii şi asistentele sunt încurajaţi şi stimulaţi în practica lor profesională, că se încearcă reducerea birocraţiei.
„Tragem un semnal de alarmă. Aşa nu se mai poate. Practica profesiei noastre este o cursă cu obstacole. Sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciună. (…) Din păcate, toate aceste deficienţe cresc exponenţial, iar activitatea noastră este din ce în ce mai îngreunată”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Ea spune că medicii cer retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 – 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi. „Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a spus Tănăsescu.
Şefa SNMF a mai criticat „discriminarea” care s-ar face între medicii de familie şi cei din ambulatoriu, întrucât cei din urmă au beneficiat de o creştere a salariilor cu 25%, deşi cei dintâi ar fi majoritatea. „Pe lângă bugetul mic alocat medicinei primare, pe noi ne afectează şi legislaţia codului fiscal care ne impune o taxare suplimentară, fiind PFA. Am vrea să vedem că se reduc sarcinile administrative, dar deocamdată nu am văzut nimic în acest sens. În România se acordă pentru asistenţa medicală primară 6,5% din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Noi reprezentăm o treime din medicii ţării şi avem în cabinete 20% din asistentele din sistem”, a mai spus Tănăsescu.
La nivelul județului Suceava, anul trecut, 723 de furnizori de servicii medicale au încheiat contracte cu Casa suceveană de Asigurări de Sănătate, majoritatea medici de familie.
Lasa un raspuns