Trei persoane au decedat după ce s-a oprit alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, au declarat surse din Ministerul Sănătății.
Opt pacienți cu Covid-19 erau internați în unitatea mobilă ATI, dintre care trei au decedat. Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis că cei cinci pacienţi care au supravieţuit erau ventilați mecanic și au fost duși la alte spitale. Deocamdată, autorităţile nu au transmis în ce condiţii a apărut pana de oxigen.
Erau ventilați mecanic și au fost duși la alte spitale, mai precizează DSU. Astfel, potrivit Ministerului Sănătăţii, cei cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca.
Deocamdată, autorităţile nu au transmis în ce condiţii a apărut pana de oxigen. La Spital a ajuns și Serviciul Omoruri pentru a cerceta incidentul în urma căruia au murit trei persoane.
DSU precizează într-un comunicat că „Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”.
Secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat, a anunţat sâmbătă că terapia intensivă mobilă din curtea spitalului Victor Babes din Bucuresti este deja ocupată la capacitatea ei maximă de 8 paturi.
Polițiștii și procurorii au deschis o anchetă după moartea a trei pacienți COVID-19 în unitatea mobilă de terapie intensivă de la spitalul ”Victor Babeş”. Trupurile neînsuflețite urmează să fie transportate la INML în vederea efectuării necropsiei.
Lasa un raspuns