Legea nr. 220/2016 pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii intră în vigoare astăzi şi se aplică începând de anul viitor.
Vă reamintim şi faptul că, recent, s-a stabilit în mod oficial şi ziua de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) ca liberă legală.
În expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea art. 139 din Codul Muncii se menţionează că declarea datei de 1 iunie ca zi nelucrătoare este necesară pentru consolidarea relaţiei părinte-copil:
„De Ziua Copilului, în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare din România se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copii evoluează în cadrul acestor spectacole. Mai mult decât atât, multe instituţii publice organizează evenimente cu şi pentru copii. […] Lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor”.
Fiind o zi de muncă, părinţii sunt nevoiţi să-şi ia o zi de concediu pentru a putea participa la aceste evenimente, însă nu toţi angajatorii au disponibilatea de a le acorda liberul solicitat, situaţie în care unii părinţi se văd nevoiţi să-şi ia o zi de concediu fără plată sau chiar pot fi sancţionaţi de angajatori deoarece întârzie la serviciu.
Asfel, în mod oficial, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 iunie – Ziua Copilului;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie – Ziua Naţională a României;
- 25 şi 26 decembrie – prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns