A fi asistent medical înseamnă mult mai mult decât a practica o simplă meserie de la oră la oră. Este nevoie de dedicație, vocație și, mai ales, dăruire. Înseamnă să uiți de grijile tale și să pui grijile pacientului pe primul loc: să-l încurajezi cu o vorbă caldă, cu un zâmbet, să-l asculți cu răbdare, să-l înțelegi și să-i alini suferința atât lui, cât și familiei.

Asistenții medicali sunt fața umană a oricărui sistem sanitar. Sunt cadrele medicale cu cea mai dezvoltată abilitate de empatie, ei simt ce vrea să spună pacientul chiar atunci când acesta nu poate vorbi. Empatia și dorința de a ajuta oamenii îi aduce în această profesie.

Aceste calități pe care le au marea majoritate a asistenților medicali din sistemul sanitar sucevean au făcut ca pacienții internați în cadrul Spitalului Județean Suceava de-a lungul timpului, dar mai ales în timpul pandemiei de coronavirus, să treacă mai ușor prin boală. Totodată, solidari aceleași cauze, asistenții medicali de la Spitalul Județean au luptat până la epuizare pentru ca pacienții lor să plece sănătoși acasă.

Astăzi, la un an de la declanșarea pandemiei și de la carantinarea Sucevei, directorul de îngrijiri medicale al SJU, asistenta medicală Oana Stanciu, vorbește despre rănile sufletești cauzate de conjuncturile create de noul coronavirus, dar și despre momentele dificile prin care a trecut întreg colectivul unității spitalicești.

Momentul în care secțiile Boli Infecțioase și Pneumologie lucrau în sistem de avarie, Oana Stanciu, pe atunci asistent șef al Secției Îngrijiri Paleative, și echipa pe care o coordona s-au mobilizat exemplar și au asigurat permanența pe secția Pneumologie, astfel încât pacienții să poată fi tratați corespunzător. Momentul disperat, care s-a întipărit în mințile și sufletele angajaților Spitalului Județean Suceava, în opinia Oanei Stanciu, este acela în care doar aproximativ 10% dintre angajații unității medicale erau la serviciu, iar ambulanțele care transportau pacienți formau cozi interminabile. „Acest moment mi se pare cel mai marcant și cumplit. Nu pot uita cum răsunau sirenele la intrarea în curtea spitalului și cum făceam eforturi supraomenești pentru a avea grijă de oamenii care aveau nevoie de noi. A fost cumplit. Cred că acesta a fost cel mai marcant moment din pandemie”, a povestit directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean, Oana Stanciu.

Pentru a face față acelei crude și inevitabile realități, asistenții medicali, alături de medicii rămași pe baricade, dar și de ceilalți colegi din spital, s-au unit și au luptat pentru viața bolnavilor internați.

„Am înțeles că niciodată nu ne cunoaştem, cu adevărat, limitele și că într-adevăr Dumnezeu nu ne dă atât cât putem duce. Însă nu am dus singură. Am avut șansa de a fi în mijlocul unui colectiv al cărui principiu, de la inițierea sa, a fost  <suntem oameni și, deci-umani, înainte de orice altceva>. Niciunul dintre colegii mei nu a abandonat, ba mai mult, am simțit prietenia și solidaritatea dintre noi. S-a muncit mult peste program, am încercat să ajutăm și alte secții care erau în deficit de personal. Sunt mereu recunoscătoare şi mândră de echipa formată acolo.

Ştiu însă că în întreg spitalul s-au făcut aceleaşi eforturi, colegii mei fiind suprasolicitaţi fizic și psihic.

Nu am avut ocazia să le mulțumesc public, astfel că o să o fac acum: dragi colegi, ştiu câte sacrificii aţi făcut în acea perioadă, cum a trebuit să vă lăsaţi copiii sau părinții acasă doar pentru a nu-i pune în pericol, ştiu câţi dintre voi aţi petrecut Paștele departe de ei și mai știu și cât a durut fiecare pierdere a unui pacient. Şi v-aţi făcut profesia, fără a avea pretenţia de a fi numiți eroi, dar ştiind că în fiecare seară v-aţi așezat capul pe pernă împăcaţi cu voi. Au fost și sincope, fără îndoială, dar suntem oameni, puţini la acea vreme, care au dat ce au avut mai bun! Pentru toate, vă mulțumesc!”, spune astăzi, cu lacrimi în ochi, directorul Oana Stanciu.

 

Latura umană, dezvoltată în pandemie

 

Și cum toate lucrurile rele au și o parte bună, Oana Stanciu subliniază că empatia față de pacienți, respectul pentru munca celorlalți și unitatea întregii echipe au crescut după ce ficare dintre angajații spitalului s-au confruntat cu nemilosul coronavirus. Atunci, puținii medici care erau „pe câmpul de luptă”, la nevoie, au luat locul brancardierilor și au cărat pacienți cu targa, asistenții medicali au luat locul îngrijitorilor și s-au ocupat de igienizare spațiilor, iar exemplele pot continua. Cert este că fiecare a înțeles cât de esențiali sunt colegii lor din toate palierele, iar acest lucru a întărit echipa Spitalului Județean Suceava.

„De schimbat, sper să ne fi schimbat în bine. Sper să fi reușit să înțelegem cât de mult contează prezenţa fizică a fiecărui membru al unei echipe, de la îngrijitor la medic și cum absența unuia destabilizează. Personal, mi-am reamintit cât de mici suntem în fata neprevăzutului”, a spus Oana Stanciu.

.

 

Funcția de director de îngrijiri medicale – o provocare

 

Meseria de asistent medical este atât de complexă, încât devine esențială pentru sistemul medical și vine la pachet cu tone de satisfacții, recompense, oportunități și provocări.

În ciuda noilor provocări medicale și a schimbărilor din structura sistemului, asistenții medicali sunt primii care țin legătura cu pacienții. Sute de ore de îngrijiri medicale pentru un sigur pacient și cu toate acestea merg mai departe, pentru că știu că este o perioadă în care trebuie să avem grijă unii de alții, mai mult ca oricând.

Dacă până la debutul pandemiei o zi din viața asistentei șefe Oana Stanciu consta în aducerea zâmbetelor pe fețele pacienților internați pe secția Îngrijiri Paleative și consolidarea unei echipe puternice și profesioniste, astăzi, aceasta spune că ziua de muncă este una foarte aglomerată și plină de provocări. Însă ea și-a propus să facă ca întreg colectivul unității spitalicești pe care îl are în subordine să devină un tot unitar, astfel încât să nu existe diferențe între secții.

„Învăţ în fiecare zi, dar fără îndoială e o oportunitate fantastică de dezvoltare personală, ca lider, dintr-o perspectivă mult peste ce știam anterior. În această perioadă organizez concursul de ocupare a posturilor pe perioadă nedeterminată şi nădăjduiesc în noi colegi foarte bine pregătiți. Îmi lipsește însă contactul direct cu pacientul”, a spus directorul de îngrijiri medicale.

 

Spitalul Județean – condus de o echipă de profesioniști

 

Respectul, recunoașterea meritelor și corectitudinea sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de Oana Stanciu în descrierea echipei de conducere a unității spitalicești sucevene. Directorul de îngrijiri medicale scoțând în evidență faptul că atât managerul Alexandru Calancea, cât și directorul medical Marius Grămadă sunt doi profesioniști pe care se poate baza și împreună cu care învață zilnic lucruri noi.

 „Mă simt valorizată, respectată, individual, dar și ca reprenzentant al colegilor mei. Am descoperit în manager și în directorul medical doi oameni profesioniști și oneşti pe care îi prețuiesc în fiecare zi mai mult şi chiar și numai pentru atât sunt foarte recunoscătoare de a fi parte din această echipă”, spune directorul de îngrijiri medicale Oana Stanciu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.