La conferință au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale – Ion Lungu și Gheorghe Flutur, Paul Chiribuță – fostul decan al Facultății de teatru de la UNATC, actorul Stelian Nistor, Mircea Diaconu – decanul Facultății de Litere de la USV, și directorul administrative, dar și cel artistic al teatrului municipal – Carmen Steiciuc și Andrei Munteanu.
„Vreau să urez bun venit invitaților noștri, și aici mă refer la domnul Stelian Nistor, președintele festivalului, la domnul Paul Chiribuță, fostul decan al UNATC, și în prezent directorul acestui festival. Vreau să le mulțumesc oamenilor de bază din teatru, doamnei Carmen Steiciuc și directorului artistic Andrei Munteanu pentru ceea ce încearcă să construiască la Suceava. Eu îmi doresc ca în toamnă să avem primele spectacole efective ale Teatrului «Matei Vișniec», mă bucură faptul că vom reuși acest lucru la Suceava pentru că eu sunt de părere că este bine să avem teatrul nostru, să îl creștem încet, an de an, cu ajutorul de nădejde pe care ni-l dau oamenii importanți ai teatrului românesc”, a început Ion Lungu conferința.
Apoi a luat cuvântul senatorul PNL Gheorghe Flutur, care a reamintit că a avut și el un rol important în această inițiativă, în timpul în care a ocupat funcția de președinte de Consiliu Județean.
„Atunci când am proiectat înființarea Centrului Cultural Bucovina, ne-am gândit că, pe lângă alte priorități ale Sucevei, și cultura trebuie să fie una din ele. Salut inițiativa sucevenilor noștri și faptul că își fac timp să vină să pună în valoare ceva ce în mod normal ar trebui să aibă loc în București, la fel ca în orice capitală civilizată. Acest festival demonstrează că și Suceava poate fi capitală europeană, așa cum a fost Sibiul, și este o acțiune ce va pune piatra de temelie pentru a putea deveni capitală culturală”, a argumentat Flutur.
În cadrul conferinței de presă a luat apoi cuvântul Paul Chiribuță, fostul decan al Facultății de teatru din cadrul UNATC.
„Mă bucur că sunt aici, și mai mult decât atât, mă bucur că, deși de spunea că o minune ține doar trei zile, iată că am ajuns la a treia ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST). La fel ca anul trecut, vor fi prezente zece școli de teatru și anume șase școli de teatru din România: Universitatea de Arte Târgu Mureș – Facultatea de Arte, Universitatea «Lucian Blaga» Sibiu – Facultatea de Teatru, Universitatea de Arte «George Enescu» Iași – Facultatea de Teatru, Universitatea din Craiova, Universitatea «Babeș-Bolyai» Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru și Televiziune și Universitatea «Dunărea de Jos» Galați – Facultatea de Arte. Acestora li se adaugă patru școli din străinătate: Academia de Muzică și Arte Plastice Chișinău, Republica Moldova; Scoala de Film Lodz, Polonia; Universitatea de Arte Bratislava, Slovacia; Academia Națională de Teatru și Film Sofia, Bulgaria. Ne-am orientat anul acesta spre școli care vin din spațiul est-european, preconizând dezvoltarea acestui festival, care poate genera și proiecte la nivel european, balcanic și cred că aceasta ar fi direcția pe care acest festival ar trebui să se dezvolte în viitor.”
Evident, mulțumit de reușita unui oraș nu chiar așa mare cum este Suceava, fostul decan a afirmat că în sfârșit Suceava are șansa să aibă un cuvânt de spus pe scena teatrului european.
„Sunt cât se poate de fericit că această iniţiativă unică la nivelul ţării noastre şi printre cele câteva câte sunt la nivel european poate continua cu acelaşi succes. Sunt bucuros că aceste prime două ediţii au pus în valoare interesul publicului, în special al tineretului, al elevilor, pentru fenomenul teatral. Această audienţă e un lucru extraordinar de îmbucurător pentru această misiune de educare pe care teatrul o are şi pe care şcoala, din păcate, nu mai poate să o asigure în totalitate. Educaţia prin teatru are foarte multe virtuţi, şi anume că se învaţă prin joc, prin bucuria întâlnirii, mai puţin prin obligaţia asimilării unor date. Aceste valori morale, culturale, de care avem nevoie, pot fi foarte bine transmise prin teatru. Cred că această iniţiativă va evolua şi sper ca în cel mai scurt timp să fondăm un Centru Internaţional de Creaţie a tinerelor generaţii”, a mai spus Paul Chiribuţă.
Un alt actor important, Stelian Nistor, născut și școlit chiar în Suceava, a afirmat că este pe „deplin bucuros că se poate și în Suceava, mulțumită gospodarilor acestui oraș. Vreau să mulțumesc primarului Sucevei că a înțeles că această latură culturală este foarte importantă pentru viața unui oraș, chiar dacă nu este cuantificabilă în metri pătrați sau în metri cubi. Mă face să fiu încrezător și mergem înainte pentru că avem acum îndatorirea și puterea să facem acest lucru.”
În încheiere Ion Lungu a ținut să reamintească publicului faptul că Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru este doar unul din marile festivaluri găzduite de Suceava, cu ajutorul material al primăriei.
„Pe lângă acest festival, la Suceava se va desfășura și Festivalul Mondial de Film Amator, Festivalul de Arta Medievală, ambele în luna august”, a încheiat Ion Lungu.
Așadar, se anunță o vară culturală și plină de activități pentru suceveni și mai ales pentru turiștii care vor alege să își petreacă timpul în orașul nostru.
Lasa un raspuns