Direcţia Silvică Suceava a organizat marți, 11 mai a.c., la Ocolul Silvic Breaza, faza judeţeană 2019 a concursului profesional „Cel mai bun fasonator mecanic”, concurs vizând – la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, perfecţionarea şi pregătirea continuă a muncitorilor care lucrează în activitatea de exploatare a pădurilor.
La concursul de la Ocolul Silvic Breaza au participat cei mai buni fasonatori mecanici din 17 ocoale silvice din structura Direcției Silvice Suceava și anume: Broşteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Vama, Moldoviţa, Frasin, Stulpicani, Gura Humorului, Solca, Marginea, Putna, Falcău, Brodina, Mălini, Râşca, Pătrăuţi.
Cristian Tomiuc, șeful Biroului de Prevenire și Protecție din cadrul Direcției Silvice Suceava, a precizat că scopul acțiunii este de a evita, pe cât de mult posibil, producerea unor accidente de muncă.
„La acest concurs avem 5 probe, începând de la schimbatul lanțului, tăierea de precizie, tăierea combinată, doborâtul arborilor și cepuitul arborilor. Scopul acestei acțiuni este acela de a evita, pe cât posibil, producerea unor evenimente nedorite care fac greutăți, ambelor părți, atât a lucrătorilor, cât și a angajatorilor. În acest context legislativ care ne obligă să luăm aceste măsuri, pe linia sănătății și securității în muncă, s-au adunat cei mai buni fasonatori de la cele 17 formații de exploatare, iar câștigătorul va participa la faza națională a concursului”, a explicat Cristian Tomiuc, șeful Biroului de Prevenire și Protecție din cadrul Direcției Silvice Suceava.
Pe de altă parte, Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcției Silvice Suceava, a precizat că evenimentul desfășurat la Ocolul Silvic Breaza are rolul de a-i motiva pe fasonatorii mecanici și, totodată de a-i face pe aceștia să rămână fideli ocoalelor din județul Suceava.
„Concurenții sunt cei mai pricepuți muncitori ai noștri, de la cele 17 formații de exploatare pe care le avem pe raza Direcției Silvice Suceava, formații care exploatează material lemnos și formații care sortează materialul lemnos pe care îl valorifică apoi către populație ca material de foc și, bineînțeles către industrie – pentru construcție. În afară de concursul în sine, prin această acțiune noi avem mai multe obiective de atins: în primul rând facem o testare pe linie de securitate în muncă, pe linia protecției muncii, pe linia folosirii echipamentelor de protecție, apoi există și o motivare a acestor muncitori. Prin acest concurs încercăm să motivăm muncitorii și să-i fidelizăm să continue exploatarea în zona Sucevei. De asemenea, prin această acțiune, încercăm să sensibilizăm muncitorii, astfel încât ceea ce rămâne în urma exploatării să poată avea un viitor. Prin această acțiune vrem să arătăm că exploatarea de acum este una responsabilă și ecologică”, a declarat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcției Silvice Suceava.
Romeo Butnariu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, prezent la concurs, a precizat că ITM colaborează bine cu Direcția Silvică Suceava. Mai mult decât atât, Butnariu a spus că sprijină acțiunea întrucât aceasta reprezintă și un mod de instruire a fasonatorilor mecanici.
„Este o activitate bine – venită și de bun augur pentru că scopul acesteia este prevenirea producerii evenimentelor negative, cum sunt accidentele de muncă în domeniul silvic și asta duce la o instruire mai adecvată în ceea ce privește echipamentul de protecție, modul de desfășurare a unor operațiuni care, efectuate într-un mod necorespunzător, pot duce la evenimente nedorite, respectiv la accidente de muncă. Instituțional, ITM are o colaborare destul de bună cu Direcția Silvică care nu poate decât să ducă la un plus, atât din punctul nostru de vedere, cât și al Direcției Silvice”, a declarat Romeo Butnariu, directorul ITM Suceava.
Gazda concursului, șeful Ocolului Silvic Breaza, Mihai Lițu, a declarat că deși instituția pe care o conduce nu are o echipă proprie de fasonatori mecanici, este încântat să fie gazda concursului din acest an.
„Ocolul Silvic Breza este unul cu o tradiție destul de veche, luând ființă în 1886, la inițiativa Casei Regale Austriece prin administratorii de atunci. În cele două Războaie Mondiale sediul Ocolului a funcționat ca spital. Ceea ce este important este că deși noi nu avem formație de exploatare proprie, suntem gazdă pentru Ocoalele care dețin o formație proprie de exploatare”, a declarat șeful Ocolului Silvic Breaza, Mihai Lițu.
Sindicatul Silvicultorul, prin liderul Cezar Straton, a acordat repere de echipament individual de protecție, diplome, cupe și unelte necesare în munca forestierilor.
Câștigătorii concursului din acest an au fost: Daniel Pocolin din cadrul Ocolului Silvic Crucea, care a obținut locul I; Cristinel Cucec din cadrul Ocolului Silvic Moldovița, care a obținut locul al II-lea și Hendrich Revai din cadrul Ocolului Silvic Solca și Gheorghe Bălău din cadrul Ocolului Silvic Broșteni, care au obținut locul al III-lea.
Lasa un raspuns