Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să-și anuleze unele dintre planurile de vacanță pentru a proteja sănătatea publică, pe măsură ce varianta Omicron se răspândește la nivel global, scrie BBC.
„Mai bine un eveniment anulat decât o viață anulată„, a spus șeful OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a adăugat că trebuie luate „decizii dificile”.
„În unele cazuri, asta va însemna anularea sau amânarea evenimentelor”, a spus el, citat de BBC.
Comentariile sale au venit în timp ce experții în sănătate au declarat că Omicron este acum varianta dominantă în SUA. Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că acum există dovezi că varianta „se răspândește semnificativ mai repede decât Delta”.
La o conferinţă cu reprezentanţii presei internaţionale de la Geneva, directorul general al OMS a declarat că informaţia care se analizează în ce priveşte Omicron arată că această variantă circulă mai rapid decât celelalte şi că „este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze”.
Şeful OMS a îndemnat la o conştientizare a acestei situaţii, când mai rămân câteva zile până la sărbătorile de sfârşit de an, subliniind că este mai bine să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca „mâine să putem „celebra viaţa”.
„Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră”, însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente. Este mai bine să anulezi acum și să sărbătorești mai târziu decât să sărbătorești acum și să te întristezi mai târziu”, a spus directorul OMS.
În mijlocul celui de-al 5-lea val care afectează numeroase ţări şi apariţiei noii variante Omicron, Tedros şi-a exprimat dorinţa ca „2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei”.
„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor”, a precizat el.
Mai multe țări, inclusiv Franța și Germania, au înăsprit regulile anti-Covid și au impus restricții de călătorie pentru a încerca să oprească răspândirea noii variante. Țările de Jos au introdus un blocaj strict în perioada Crăciunului, scrie digi24.ro, potrivit psnews.ro.
Lasa un raspuns