Indemnizaţia pentru limită de vârstă începe de la aproximativ 3.500 de lei pentru un mandat de 4 ani. Foştii aleşi pot să fie răsplătiţi astfel, după împlinirea vârstei de pensionare, cu echivalentul indemnizaţiei pentru maximum trei mandate, adică peste 10.000 de lei pe lună.

Cu exact cinci ani în urmă, Anghel Stanciu, aflat pe atunci la mijlocul celui de-al şaselea mandat de deputat, îşi chema colegii să-şi ia Parlamentul înapoi. „De ce cei care fac legile, parlamentarii, suntem pe locul 14 în grila de salarizare, sunt discriminaţi faţă de alte categorii? Cum să fii pe locul 14 în grila de tratament? Cum este egalitatea?”, a tunat alesul ieşean în plenul celui mai stufos efectiv parlamentar – ajuns în mandatul 2012-2016 la aproape 600 de inşi.

Propunerea iniţiată de el a devenit lege la sfârşitul anului 2015, completând Statutul deputaţilor şi al senatorilor adoptat în 2006, prin care a luat naştere indemnizaţia pentru limită de vârstă – pensia specială, cum i se mai spune astăzi.

Anghel Stanciu a intrat în Parlament în 1992 de mână cu Corneliu Vadim Tudor şi a ieşit în 2016 îmbrăţişându-se de rămas bun cu Liviu Dragnea: trei mandate la PRM, trei la PSD. Aşa cum prevede legea, Stanciu, care a atins vârsta legală de pensionare în august 2014, îndeplineşte condiţiile ca să primească indemnizaţie pentru trei mandate. Asta înseamnă peste 10 mii de lei în fiecare lună din 2017 încoace, de când nu mai este parlamenta

Continuarea, în Ziarul de Iași.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.