Săptămâna trecută a avut loc, la Școala Vatra Moldoviței, lansarea celei de-a doua cărți a celui mai tânăr autor din țară, Octavian Gherasim.

Octavian Gherasim, cel mai tânăr scriitor din RomâniaAm realizat cu el un scurt interviu despre ce înseamnă pentru el scrisul și viața în sensul cel mai general cu putință. Datorită răspunsurilor primite, am considerat de cuviință că cel mai potrivit este să publicăm discuția noastră în Săptămâna Mare, pentru bucuria sufletească a celor mai mulți dintre noi. E bine și frumos că mai avem copii sănătoși sufletește. Și așa sunt toți la începutul existenței lor. Nu știu dacă ulterior greșim noi flagrant în educația lor sau pur și simplu transformarea lor sufletească face parte doar din maturizare… dar decât să pierdem vremea cu întrebări retorice, mai bine îl lăsăm pe Octavian să vorbească.

Ce te motivează să scrii și ce înseamnă literatura în general și cărțile tale în special?

Bună, sunt Octa micul scriitor de doar 12 ani, care este motivat de dorința de a transmite un mesaj tuturor copiilor care sunt dornici de a lectura o carte: „Citește și dăruiește!”.

Literatura este, a fost și va fi cea mai bună mină de idei. Mai nou a apărut un concurent, INTERNETUL. Există o mare diferență între ele, în literatură descoperi cu ajutorul cărților plăcerea cititului și de a munci pentru a găsi o informație, iar internetul ți le oferă gratis, ușor și rapid, fără a depune niciun fel de efort, ceea ce mie unuia mi se pare plictisitor.

Prima carte înseamnă munca mea. Iar cea de a doua carte este o parte din mine. Precum Creangă a avut copilăria lui cu „Ozana cea frumos curgătoare”, cu „cireșul”… așa am avut și eu o copilărie plină de năzbâtiile mele, „papucul”, „Televizorul cu tastatură”, „Strâmbatul”. Pe mine mă inspiră arta, natura, frumosul. Eu nu plec de acasă fără să îmi iau un caiețel cu mine, pentru că nu poți ști când (cum îmi place mie să spun) te surprinde „fulgerul inspirației!”. De ce trăsnet? Pentru că ideile vin și pleacă!

Cum te simți în postura celui mai tânăr scriitor din țară?

 Eu mă consider un copil simplu și modest! Dar, în sufletul meu de copil, sunt mândru de a fi cel mai tânăr scriitor din țară. Pentru mine ROMÂNIA nu este doar țara mea natală ci este și o parte din mine! Îmi doresc să o cunoască lumea, frumoasă așa cum o știu eu, valorificând lucrurile de valoare, pentru că, noi chiar avem multe lucruri frumoase de povestit despre țara noastră.

Din punctul tău de vedere care sunt cele mai importante valori pentru un om și de ce?

Omul în sine este o valoare. Este creația lui Dumnezeu. Credința, învățătura, cei 7 ani de acasă… și împletite cu valorile morale (respectul, onestitatea, modestia, înțelepciunea…) conturează personalitatea omului. După mine lumea-i multă, dar oamenii sunt puțini.

Ce părere ai despre tinerii din zilele de azi?

Toți copii sunt ca și mine, niște mici băgăcioși în lumea reală. În aventurile noastre prin „măreața literatură”, predomină acțiunea, hazul, poveștile cu tâlc, iar crescând ajungem la nesfârșitele romane. Viața noastră este veselă și fructuoasă. Trăiește-ți copilăria că e prea scurtă și sper că vorbele mele pe toți vă încântă.

Care sunt visele tale pe viitor?

Visul în sine este un cuvânt complicat, dar asta nu înseamnă că nu avem cu toții vise, dorințe și țeluri. Eu însumi sunt un visător. Sunt atât de multe! Dar o să vă spun pe cele mai realiste: să fiu sănătos și eu și familia mea; să învăț și să iau note bune; să vă placă cartea mea, ca să  pot lucra la alta.

În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu că mă ajută în tot ceea ce fac și îl simt alături de mine întotdeauna!

Dumnezeu din cer ne vede,

El mereu ne stă de veghe,

Dumnezeu este oriunde,

Fie la câmp, fie la munte.

Eu mă voi ruga mereu,

Țara mea e Dumnezeu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.