Ovidiu Donțu, senator PSD de Suceava, a supus dezbaterii și adoptării de către cele două Camere ale Parlamentului României o inițiativă legislativă prin care propune ca cei care candidează la alegeri, la depunerea candidaturii, să intoneze sau să recite măcar prima strofă din imnul național.

Ovidiu Donțu transmite că imnul național este reglementat prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, și, în considerarea principiului „Nemo consetur legem ignorare” care constituie o prezumție a cunoașterii legii, se apreciază că fiecare cetățean are obligația de a cunoaște legea și nu se poate apăra de răspundere invocând necunoașterea prevederilor ei.

Potrivit expunerii de motive prezentate de Ovidiu Donțu, candidații care vor ocupa funcțiile de consilieri, locali sau județeni, ori de primari, sunt cetățeni care acceptă, prin depunerea documentelor, punerea activității viitoare în slujba cetățenilor din unitățile administrativ – teritoriale unde candidează și, nu în ultimul rând, care vor exercita anumite prerogative ale statului român.

Astfel, senatorul PSD de Suceava propune recitarea sau intonarea măcar a primei strofe din imnul național la momentul depunerii candidaturii pentru astfel de funcții, apreciind că prin această modalitate se demonstrează de către candidați cunoașterea minimală a respectivului simbol național.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.