Parcul Șipote și Păduricea Zamca au intrat în posesia Primăriei municipiului Suceava, după 14 ani de demersuri ale administrației sucevene. Anunțul a fost făcut de către primarul Ion Lungu într-o conferință de presă susținută special pentru anunțarea acestei vești bune.
Astfel, edilul a subliniat că Suceava este primul oraș din țară care a primit aceste păduri parc, întrucât a avut documentația completă.
„După 14 ani de eforturi, am reușit, în sfârșit, să intrăm în posesia a 143,9 ha de pădure parc, ceea ce înseamnă 43,9 de ha în Parcul Șipote și 100 ha din Păduricea Zamca. A fost un efort deosebit încă de acum 14 ani, când domnul Flutur era ministrul Agriculturii și a vrut să ne ajute să transferăm această pădure parc. După zeci de drumuri la București s-a ajuns la concluzia că trebuie o lege specială pentru transferul acestor păduri parc. Așadar, în 2017 am inițiat această lege de transfer a pădurilor parc, iar cu ajutorul sectretarului de stat Gelu Puiu, căruia îi mulțumesc, am reușit să facem un proiect bun de lege care nu a suferit multe modificări când a fost aprobat în Parlament”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
De altfel, edilul a precizat că le mulțumește tuturor factorilor politici care l-au ajutat în acest demers pe care la făcut pentru ca sucevenii să mai poată beneficia de spații de agrement moderne.
„Le mulțumesc, în modul cel mai sincer, tuturor parlamentarilor de Suceava, la care am fost personal și am strâns semnăturile. E vorba de cei 10 deputați și 4 senatori, dar și de reprezentanții minorităților din Suceava. Am plecat cu 18 semnături la drum pentru acest proiect de inițiativă legislativă. De asemenea, am reușit să-i conving și pe colegii primari din cadrul Asociației Municipiilor din România care, indiferent de culoarea politică, au făcut lobby în Parlament pentru acest proiect și, prin urmare, am reușit să promovăm acest proiect”, a adăugat Ion Lungu.
Acesta a adăugat că pe data de 19 februarie 2018 proiectul a fost aprobat în Senatul României, iar pe 5 iulie 2018, în Camera Deputaților, legea fiind publigată în Monitorul Oficial pe 4 august 2018.
„Le mulțumesc, încă o dată, tuturor parlamentarilor din Suceava care au semnat, precum și președintelui Gheorghe Flutur pentru implicarea de care a dat dovadă. Totodată, îi mulțumesc în mod special domnului deputat Ioan Balan, care a urmărit îndeaproape acest proiect. De asemenea, mulțumesc Guvernului României și premierului Ludovic Orban care a avut bunăvoință și ne-a dat acest parc la Suceava”, a spus edilul Sucevei.
Ion Lungu a precizat că municipiul Suceava va fi un exemplu de bune practici în ceea ce privește gestionarea acestori păduri parc, așa cum a fost și până acum cu celelalte active pe care le-a transferat de la statul român la municipalitate. Aici fiind vorba de Cinematograful Modern, de Zona Tătărași, dar și de Cinematograful „Arta” din Ițcani, care beneficiază de un amplu proiect de modernizare și reabilitare.
„Vrem să demonstrăm, și de această dată, că suntem în stare să gestionăm această pădure parc, unde vom face obiective frumoase acolo”, a spus primarul Lungu.
Cum va arăta Zona de Agrement Șipote
Primarul Ion Lungu a subliniat că amenajarea unei zone de agrement în Parcul Șipote este foarte importantă pentru punerea în valoare a tuturor obiectivelor istorice din oraș. Acesta a subliniat că deja se lucrează la Studiul de Fezabilitate al Zonei de Agrement din Parcul Șipote, urmând să se întocmească proiectul tehnic, iar ulterior proiectul să fie depus în vederea obținerii finanțării.
Totodată, edilul a subliniat că din cele 43,9 de ha din Parcul Șipote, doar pe 10% se poate interveni cu construcții ușoare, adică pe 4 ha.
„Vreau să îi asigur pe suceveni că nu se poate schimba destinația Parcului Șipote, nu se poate trece din domeniul public în domeniul privat, nu se pot face blocuri sau alte lucrări imobiliare”, a subliniat Ion Lungu.
Trebuie precizat că proiectul Zonei de Agrement Șipote se ridică la 3,7 milioane de euro, bani pe care municipalitatea suceveană îi va atrage de la Uniunea Europeană.
„O să avem un Platou Parc, cu mai multe alei, între care: Aleea Șipote, cea care coboară de la MC Donald‘s, va avea 450 de metri, iar acolo se vor repara zidurile de sprijin, se va face o pistă de bicicletă cu lățimea de doi metri, se vor insera două alveole de odihnă, se vor amenaja spațiile verzi din zona de intervenție, se va asigura iluminatul artificial, un sistem wifi, precum și dotări, mobilier urban, bănci și coșuri de gunoi. Aleea Târgului, cea care vine dinspre Ipotești, va avea o lungime de 410 metri, iar acolo se va face un finisaj modern, o pistă de bicicletă cu lățimea de doi metri, se vor amenaja spații verzi, iluminat artificial, precum și celelalte dotări. Aleea Cetății, cea care duce la Cetatea de Scaun, va avea o lungime de 250 de metri, iar acolo se vor repara zidurile de sprijin, se vor monta balustrade metalice, se va face o pistă de bicicletă se vor amenaja spațiile verzi din zona de intervenție, se va asigura iluminatul artificial, un sistem wifi, precum și dotări, mobilier urban, bănci și coșuri de gunoi. Aleea cu trepte, cea care urcă la Statuia lui Ștefan cel Mare, va avea o lungime de 220 de metri și va avea trei tronsoane”, a explicat primarul Ion Lungu.
Acesta a dăugat că Platoul Parc de jos va dispune de un amfiteatru în aer liber ce va fi realizat din elemente ușoare, de locuri de joacă pentru copii, de grupuri sanitare, precum și de terase sezoniere construite din lemn.
„Totodată, dorim să facem și un foișor cu punct de belvedere. De asemenea, vom face și partea a doua a proiectului, care prevede construirea funicularului care să urce la Cetate, dar și montarea Roții Panoramice”, a subliniat primarul.
Lasa un raspuns