Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă prin intermediul căria i-au solicitat să ajute Ministerul Mediului să-și facă datoria și să respingă acordarea autorizatiei integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecaniș din judetul Suceava.

„Din răspunsul la interpelarile anterioare rezultă următoarele:

Astfel, există o fermă de animale, un canton silvic și zona de agreement din Pasul Mestecăniș la mai puțin de 1000 m de corpul depozitului de deșeuri.

Poluarea pârâului Putnișoara “este puțin probabil să se întîmple” iar “impactul negativ asupra sănătății populației poate fi evitat” și “se vor asigura mijloace adecvate de limitare a nocivităților”.

Locuitorii județului Suceava nu își doresc răspunsuri de genul că impactul negative poate fi evitat, poluarea: puțin probabil să se întîmple, limitare a nocivităților chiar dacă se observă o încercare de strămutare forțată a populației din zonă. Condiția celor 1000 de m față de o zonă de agreement de talia celei din Pasul Mestecăniș, a unei ferme de animale și a unui canton silvic sunt suficiente pentru aplicarea legii și respingerea acordării autorizației integrate de mediu.

Ne întrebăm  cum a fost posibil ca autoritatea de management a proiectului să dea aviz pozitiv acestui proiect tinind cont ca acest depozit trebuie sa deserveasca o populatie insumata de 150.000 locuitori , iar in zona Pojorita – Vatra Dornei conform informatiilor puse la dispozitie de Consiliul Judetean , nu sint nici macar 100.000 locuitori. Cifra actuala exacta este de 89.159 locuitori.

Directiva europeană 1999 care reglementează funcționarea acestor depozite ecologice spune foarte clar că doar deseurile prelucrate (fractie umedă) pot fi depozitate aici. Cum s-a cerut avizul APM în condițiile în care în acest moment acest sistem de prelucrare nu funcționează , existînd pe site-ul Consiliului Judetean  doar Studiul de oportunitate privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii activitatii de colectare si transport a deseurilor municipale in județul Suceava. Practic întâi cerem avizul și mai apoi ne aliniem legislației europene în domeniu. In acest moment acest sistem integrat de colectare a deșeurilor nu functionează la nivel de proiect ci prin solutii de avarie. Spre exemplu, municipiul Suceava care este cel mai mare furnizor de deșeuri nu face parte din acest proiect însa foloșeste depozitul de la Moara, parte integrantă a acestui proiect.

Acordul inițial de mediu dat de APRM Bacău nu a ținut cont de adresa nr. 5.1/A/19/26.01.2015 de la Sucursala regională de căi ferate Iasi care spune foarte clar ca “ nu este de acord cu descărcarea apelor pluviale de pe versant printr un șanț creat perpendicular pe linia CF Gura Humorului – Ilva Mică la km 89+647, respectiv la cca. 65 m înainte de portalul 1 al tunelului de CF in santul de platforma” 

In urma dezbaterii publice desfasurată la începutul anului la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă precum si asociatiile civice care sunt împotriva acestui proiect au adus dovezi concrete prin care demonstrau ca distanțele dintre depozit si locuintele din zonă nu respectă reglementarile legale. Nu este si acesta un motiv întemeiat pentru a reanaliza oportunitatea eliberării acordului APM Suceava necesar pentru punerea în functiune a acestui depozit?

Tot in cadrul dezbaterii publice de la Vatra Dornei, specialiștii care s-au ocupat de elaborarea proiectului nu au putut aduce argumente viabile pentru intervenția în urma unei posibile alunecări de teren în zonă. 

Tinînd cont de puternica opozitie a locuitorilor din zona si nu numai , precum si de implicatiile negative asupra mediului și turismului , opinia generală este că mutarea acestuia într o alta zonă si alocarea unei sume de aproximativ 7 mil euro pentru aceasta, ar rezolva pe toate planurile acest proiect controversat.”

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelarea: Se va respecta legea la emiterea autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș? Care este data la care veti înlătura riscurile semnificative de mediu din Pasul Mestecăniș și veți reda Bucovinei mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate Cînd va fi  mutată gropa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație?”, i-au transmis parlamentarii AUR de Suceava premierului Nicolae Ciucă.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.