În Monitorul Oficial a fost publicată ieri, 23 iulie, o lege conform căreia o categorie de pensionari vor fi scutiți, din 25 iulie, de returnarea unor sume de bani către stat.

Potrivit legii nr. 120/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 541 din 22 iulie 2014 și care se va aplica din 25 iulie, debitele pensionarilor provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, nu vor mai fi plătite.

În același act normativ se are în vedere și contribuția de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată ce nu se vor recupera.

Tot după 25 iulie, legea nr. 120/2014 prevede că scutirea la plată se aplică și în cazul debitelor către bugetul de stat constatate după intrarea în vigoare a prezentei legi.

Legea nr. 120/2014 are în vedere problema pensionarilor provenind din sistemul asigurărilor sociale al agricultorilor care au beneficiat de pensie de invaliditate, iar înainte de anul 2003 au împlinit vârsta legală de pensionare și li s-a stabilit pensia limită de vârstă, legislația ulterioară stabilirii pensiei de limită de vârstă pentru aceste persoane conducând la mărirea succesivă a cuantumului drepturilor băneşti încasate.

Ca urmare, o parte din pensie fiind ilegal majorată, Curtea de Conturi a obligat casele sectoriale de pensii să calculeze debite în sarcina pensionarilor pe o perioadă de trei ani retroactiv.

Se pare că atât beneficiarul, cât și sistemul public, prin funcționarii săi, s-au aflat în eroare, afirmă inițiatorii noilor reglementări care susțin că au mai existat de-a lungul timpului derogări similare de la regula generală privind recuperarea sumelor încasate necuvenit, cu titlu de prestații de asigurări sociale. De asemenea, aceștia au mai adăugat că paguba nu s-a produs din vina pensionarilor, ci mai degrabă din interpretarea deficitară a legislației.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.