Deși mai săraci decât cei occidentali, seniorii României au început să fie tot mai atenți și mai generoși cu modul în care-și petrec timpul liber. Vremea băbuțelor care își petrec ziua pândindu-și vecinii pe vizor ori a bătrâneilor care își omoară timpul jucând table în fața blocului a început să apună. Cel puțin în marile orașe se conturează o clasă medie și în rândurile seniorilor – oameni care, deși au peste 50, 60 sau chiar 70 de ani, au încă energia, dorința și, nu în ultimul rând, veniturile necesare pentru a duce o viață activă. Luând în calcul, însă, că unii (în special din rândul celor cu trecut profesional peste medie) au și alte surse de venituri (economii, chirii, investiții), începe să se explice succesul de care se bucură, în ultimii ani, excursiile dedicate seniorilor.
Există, în același timp, tot mai multe programe care îmbină turismul cu educația. Mai exact, se combină vizitarea unor obiective turistice din străinătate și cursuri variate, de la gastronomie la limbi străine. Câți dintre bunicii sau părinții noștri nu au mers deja într-un pelerinaj religios pe la mănăstirile românești, dar chiar și in Ierusalim ori Istanbul? Are logică nu-i așa? Timpul deodată devine mai prețios și parca mai deschis oportunităților. Dacă bunicii noștri mergeau la băi, pensionarii anilor 2000 vorbesc tot mai mult despre spa. Tot pentru cei care nu se lasă doborâți de problemele vârstei a treia, se organizează cursui de dans. În Iași, de exemplu, edilii au decis să ofere unele din punctele termice dezafectate unor cluburi ale pensionarilor, care s-au angajat, printre altele, să amenajeze acolo spații pentru practicarea unor sporturi, cum ar fi tenisul de masă.
Nici firmele de telefonie mobilă nu au neglijat acest segment de piață. Pachetele pentru seniori sunt acum accesbile tuturor pensionarilor care sunt în pas cu tehnologia.
Parcă acum e mai ușor să fii pensionar, nu?
Lasa un raspuns