70 de perchezitii domiciliare au fost efectuate duminica, 24 mai, de politistii de combatere a criminalitatii organizate din Suceava si procurorii D.I.I.C.O.T., in 9 judete, inclusiv Suceava, la persoane banuite de constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda si detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii.

56 de perchezitii s-au desfasurat doar in judetul Suceava, 3 in Covasna, cate 2 in Harghita, Brasov si Ilfov si cate una in Bacau, Vrancea, Mures, Prahova si Bucuresti. La actiune au participat si politisti de la structurile de combatere a criminalitatii organizate din Botosani, Bacau, Iasi, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Mures, Harghita, Brasov, Covasna, Bucuresti, Ilfov, Vrancea si Ploiesti. De asemenea, la activitati au participat si politisti de la serviciile pentru actiuni speciale din Suceava, Botosani, Neamt, Bistrita-Nasaud si Iasi, precum si jandarmi. Din cercetări a reiesit ca, in perioada 2012-2014, pe raza municipiului Falticeni si a zonei limitrofe, s-ar fi constituit trei grupari infractionale organizate in scopul savarsirii de infractiuni de contrabanda, pentru obtinerea de beneficii financiare. Unul dintre grupurile infractionale organizate ar fi desfasurat activitati infractionale si cu tigarete de provenienta comunitara (Grecia). Liderii grupurilor infractionale organizate ar fi coordonat achizitionarea de tigarete de provenienta extracomunitara de la furnizorii de pe raza judetului Suceava, care isi au domiciliile in zona adiacenta frontierei romano-ucrainene. Ulterior, membrii grupurilor infractionale organizate ar fi identificat cumparatori de pe raza judetelor Harghita, Covasna, Bacau, Vrancea, Brasov, Mures, Prahova si din municipiul Bucuresti, care ar fi sprijinit grupul infractional organizat prin asigurarea pietei de desfacere a tigaretelor provenite din contrabanda.
Transporturile cu tigarete s-ar fi efectuat intre orele 18.00 si 08.00, fiind folosite drumuri putin circulate, pentru a putea fi observate cu usurinta masinile organelor de politie. Persoanele care asigurau traseul de deplasare ar fi efectuat masuri de contrafilaj, pentru a identifica daca transportul este supravegheat de politisti. Autoutilitarele folosite la transportul tigaretelor aveau locasuri special amenajate, pentru disimularea tigaretelor de provenienta extracomunitara.
Beneficiarii ar fi achitat liderilor grupului infractional organizat sumele de bani reprezentand contravaloarea tigaretelor, fie prin intermediul persoanelor trimise in momentul livrarii tigaretelor, fie folosind sisteme de transfer rapid de numerar din cadrul statiilor de alimentare cu carburanti, apelandu-se pentru trimiterea si ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul si destinatarul real al acestor sume de bani.
La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Suceava vor fi conduse 44 de persoane, pentru audieri. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 3.500.000 de euro.

Pe parcursul cercetarilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale – Inspectoratul general al Politiei Romane, al Serviciului Roman de Informatii si al Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.