Garda Forestieră Suceava a dispus, sâmbătă, 6 august 2016, efectuarea unor verificări într-o proprietate privată deținută de către un cetățean din județul Suceava, în urma unei sesizări transmise de către un cetățean la Serviciul Național pentru Apeluri de Urgență – 112.

Potrivit unui comunicat al Gărzii Forestiere Suceava, în urma verificărilor desfășurate în comun cu reprezentanții Ocolului Silvic Dorna și cu cei ai Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, s-a constatat că pe suprafața de fond forestier au fost identificați arbori doborâți în mod intenționat, încercându-se disimularea acestei acțiuni, astfel încât arborii să pară doborâți de fenomene naturale. Din primele verificări, se pare că autorii au procedat la doborârea acestora prin utilizarea unor utilaje forestiere, prin ancorarea trunchiurilor și culcarea acestora la pământ.

Scopul autorilor acestei fapte de distrugere a arboretelor prin orice mijloace a fost de determinare a gestionarului fondului forestier, prin inducerea sa în eroare, în vederea punerii în valoare în mod legal a volumelor de lemn doborâte în mod intenționat.

În urma inventarierii materialului lemnos doborât în acest mod, s-a constatat că este vorba despre 201 arbori, cu un volum al prejudiciului de 101 mc și o valoare a prejudiciului de 19.662 lei (cu TVA).

În vederea stabilirii întregii situații de fapt, precum și în vederea identificării tuturor persoanelor responsabile, organele de cercetare abilitate să stabilească natura faptei (contravențională sau penală) fac în momentul de față verificări amănunțite, iar conducerea Gărzii Forestiere Suceava a dispus verificarea tuturor altor eventuale proprietăți deținute de proprietarul pe suprafața căruia s-a constatat fapta, astfel încât să se constatate existența și a altor posibile cazuri.

Inspectorul Șef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai  Gâșpărel, atrage atenția asupra faptului că este a doua situație de acest gen identificată în ultimele două luni, primul caz fiind identificat pe raza Ocolului Silvic Pojorâta, unde s-au înregistrat tăieri ilegale și distrugeri de arbori prin dezrădăcinare, sub pretextul construirii cu un excavator a unor drumuri necesare exploatărilor forestiere. Cazul a fost mediatizat la data respectivă atât la nivel local, cât și național. În momentul de față Garda Forestieră Suceava a dispus măsuri concertate de descurajare a acestui gen de fapte, prin intensificarea acțiunilor de control în fondul forestier al județului, precum și controlul circulației materialului lemnos pe drumurile forestiere și publice.

IMG-20160807-WA0002

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.