Evenimentul reprezintă cea mai complexă manifestare de acest gen din zona Nord-Est, având ca scop promovarea agriculturii din ţara noastră, potenţialului zootehnic autohton, produselor tradiţionale şi a echipamentelor și utilajelor agricole.
Pe parcursul celor trei zile în care s-a desfășurat târgul, participanții au putut vedea expoziții de păsări și animale de rasă, de meșteri populari, salon bio-alimenta și utilaje agricole.
Vineri, în prima zi a târgului, în parcarea Iulius Mall, au avut loc programe artistice susținute de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” și Iosefina Telescu.
Sâmbătă, Ansamblul Școlii de Artă „Ion Irimescu” din Suceava împreună cu interpreta Iosefina Telescu, au încântat vizitatorii cu programe deosebite de muzică populară.
În ultima zi a târgului, cei prezenți la eveniment au avut parte de un recital extraordinar susținut de interpretul de muzică populară Alexandru Recolciuc. Pe lângă acesta, pe scenă au urcat și Andrei Mihailov și Ansamblul „Sălceanca și Dumbrăveanca”.
Cei prezenți la eveniment, au avut la dispoziție o gamă largă de produse şi servicii, din următoarele domenii: maşini, utilaje şi tehnologii pentru industria alimentară; aparatură de laborator; produse alimentare; miere şi produse apicole; arome, esenţe, coloranţi şi aditivi pentru industria alimentară; legume şi fructe; conserve; echipamente de protecţie pentru industria alimentară; igienizare, detergenţi, dezinfectanţi pentru industria alimentară; instalaţii frigorifice; producători agricoli; utilaje forestiere; maşini, utilaje şi unelte agricole; anvelope şi piese de schimb pentru tractoare şi utilaje agricole; seminţe şi material săditor; îngrăşăminte şi pesticide; tehnologii şi echipamente pentru irigaţii; animale de rasă şi păsări; tehnologii de creşterea animalelor; tehnologii şi metode de îmbunătăţire a raselor; incubatoare; maşini şi echipamente pentru abatorizare; furaje, nutreţuri, concentrate, aditivi, premixuri; metode de hrănire, sisteme de distribuţie a hranei; instrumente, tratamente şi medicamente de uz veterinar, dezinfectanţi; echipamente de încălzire şi aer condiţionat; silozuri, uscătoare şi mijloace de transport a cerealelor; tehnologii de reproducere şi crestere artificială a peştelui; tehnologii de pescuit; flori şi plante de apartament, pentru grădini, parcuri şi sere; mobilier şi accesorii pentru grădini şi terase; echipamente şi unelte pentru grădinărit.
Ediția a VIII-a a Forumul Economic „Agricultura Încotro?”
În acest weekend, în parcarea de la Iulius Mall Suceava, și-a deschis porțile ediția cu numărul XIV a Târgului „Agro Expo Bucovina 2016”. În ediția din acest an, Camera de Comerț și Industrie Suceava, a reușit să adune peste 70 de expozanți din țară și din străinătate.
Evenimentul a debutat vineri, 25 martie, în sala de conferințe a CCISV, unde s-a desfășurat ediția cu numărul VIII a Forumul Economic „Agricultura Încotro?”, eveniment din cadrul Târgului „Agro Expo Bucovina 2016”. Specialiști ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Prefecturii și Consiliului Județean Suceava, precum și alți reprezentanți ai principalelor instituții centrale și județene, împreună cu participanții la Forumul Economic „Agricultura Încotro?”, au dezbătut pe marginea Politicii Agricole 2016 – 2020, a normelor de aplicare a legii 145/2014, a aspectelor legate de cercetarea agricolă din România, a noutăților privind modalitățile de accesare a fondurilor europene pe diferite măsuri și axe, precum și a altor teme de interes.
La eveniment au participat Nicolae Troașe – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Constantin Harasim – prefectul Sucevei, Alexandru Rădulescu – vicepreședintele Consiliul Județean Suceava, Ion Lungu – primarul municipiului Suceava, dar și senatorii Ovidiu Donțu și Neculai Bereanu din partea PSD și Gheorghe Flutur din partea PNL. Invitatul de onoare a fost secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Allice Man.
„Suntem la acest simpozion, la această manifestare dedicată agriculturii iar tema ei este chiar foarte sugestivă. Vă mulțumesc că acest eveniment are loc la Suceava. Acest târg este bun pentru Bucovina, pentru ținutul nostru, deoarece ne aduce foloase. Agricultorii, cei care își practică agricultura în județul Suceava, au contract cu cei care pot să le vină în sprijin în acest târg”, a declarat prefectul Sucevei, Constantin Harasim.
Acesta a subliniat că își dorește, ca prefect, să aibă o bună colaborare pe toată zona de guvernare și de sprijin a Ministerului Agriculturii.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Rădulescu, a susținut că forumul ce a avut loc la Suceava, este foarte important, deoarece a creat discuții între producătorii agricoli și reprezentanții ministerului, a instituțiilor care coordonează activitatea agricolă la nivel de țară.
Simona Allice Man, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a considerat foarte interesantă tema aleasă, „Agricultura Încotro?”.
„Eu cred că este momentul să spunem: «Către perfomanță!». De asemenea, cred că este un drum ireversibil. În ultimele întruniri pe care le-am avut la Parlament, în comisia de specialitate pentru agricultură, am văzut cu câtă responsabilitate parlamentarii români își doresc ca acest proiect (n.r. proiectul „51% produse româneşti în magazine”) să prindă contur și speră că acesta va fi un moment în care, practic, agricultura românească se va relansa”, a concluzionat Simona Allice Man.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a menționat că, în orașul Suceava, chiar dacă nu se face prea multă agricultură, în zona metropolitană a Sucevei se pot dezvolta proiecte în zona agricolă.
„Eu cred că agricultura și turismul sunt doi factori potențiali pentru dezvoltarea economică a zonei și a orașului”, a susținut edilul sucevean.
Senatorul Gheorghe Flutur a atins în cadrul discursului său teme precum valorificarea produselor bio și tradiționale, cheltuirea subvențiilor dar și înnoirea culturilor.
„Eu lansez astăzi câteva întrebări, de ce se închid în județul Suceava unități de procesare și scrie «De vânzare»? Eu cred că un simpozion asta trebuie să dezbată: să vedem cauzele”, a menționat Flutur.
Flutur a subliniat că toți se fac vinovați de întârzierea înființării Camerei Agricole, inclusiv partidele politice.
„Camera Agricolă trebuia să fie acel «medic de familie» al fermierului care să îl învețe cum să aloce resursele și oportunitățile care îi vin la orizont. Cred că aceasta este problema pe care trebuie să o rezolvăm repede”, a concluzionat senatorul Gheorghe Flutur.
La rândul său, senatorul Ovidiu Donțu, cel are a inițiat legea „51% produse româneşti în magazine”, a menționat că legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în maxim o lună, deoarece aceasta a fost votată în unanimitate de toate partidele parlamentare.
„Ca bucovinean mă doare să văd la poarta țăranului varza de Milișăuți, cartoful sau mărul de Fălticeni și în supermarket-uri produse din țări exotice”, a conchis Ovidiu Donțu.
Lasa un raspuns