Conform deciziei Curții Europene de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), proprietarii de mașini care nu se află în circulație și care nu au fost radiate trebuie să facă dovada unei asigurări RCA. Prin urmare, și acești proprietari de mașini trebuie să plătească o poliță de răspundere civilă auto (RCA). 

Pagubele ce pot fi produse de o mașină nefuncțională pot fi acoperite de polița RCA. Prin această decizie, CJUE asigură protecția vitimelor în caz de accidente rutiere. De asemenea, CJUE precizează că proprietarii care vor să fie scutiți de plata poliței RCA trebuie să-și retragă în mod legal mașinile din circulație, prin radierea acestora din evidența circulației. Pentru asta, ei trebuie să facă și dovada depozitării mașinilor într-un spațiu sigur, adecvat.

Asigurarea obligatorie RCA

Lumea asigurărilor poate deveni rapid stresantă, mai ales în anul 2021. Dacă deții o mașină în România, ai nevoie și de o asigurare RCA. În caz de accident de mașină, dacă ești vinovat de producerea lui, asigurarea va acoperi daunele suferite de alte persoane implicate în accident. Costurile pentru repararea mașinii tale, trebuie să le suporți singur, în acest caz.

Dacă ai nevoie urgent de o poliță de asigurare auto obligatorie și nu ai unde să o faci la momentul respectiv, o poți găsi online, la asiguratorii de la care poți încheia o poliță în rate. O poți plăti cu cardul și astfel polița va fi a ta în doar câteva minute. Poți face online asigurare RCA și asigurare CASCO.

Cum poți reduce polița RCA?

Poți plăti mai puțin pentru polița RCA dacă nu ai accidente în anul precedent. Sistemul de calcul al prețului la asigurarea RCA ține cont de accidente, de daunele provocate de mașină în anul trecut.

Proprietarii de mașini care nu au niciun accident, sau nicio daună, pot primi o reducere semnificativă de la compania de asigurări. Cei care au provocat accidente, rămân în evidența autovehicului și sunt în situația nefericită de a plăti mai mult pentru polița RCA. Cu siguranță, accidentele provocate le afectează tarifele de asigurare, acestea fiind mai mari.

Uneori penalizarea poate fi și de 50%, sau chiar de 80%, ea depinde de gravitatea faptei, daunele produse, încălcările asociate accidentului. Pentru șoferii care nu au accidente, Bonusul maxim (B8) le oferă reducerea de 50% la prețul poliței RCA. Cei care au accidente, pot primi penalizarea Malus (M8) ce poate fi de până la 180%.

Prin formula de calcul Bonus-Malus, prima de asigurare la RCA poate fi redusă sau mărită. Pentru stabilirea reducerilor (Bonus, pentru șoferii care se comportă corect în trafic) sau a penalizărilor (Malus, pentru șoferii care fac accidente) toți asiguratorii țin cont de accidentele și daunele din ultimul an, pentru care proprietarul autoturismului este responsabil.

Cei care dețin mai multe autovehicule, vor beneficia de aceeași clasă a acestui sistem Bonus-Malus, pentru fiecare dintre acestea.

Tarifele asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA) diferă în funcție de mai mulți factori: vârstă, capacitatea cilindrică a motoarelor mașinilor.

De exemplu, în acest an, tarifele de referință pentru RCA pentru șoferii cu vărsta cuprinsă între 31-40 de ani sunt:

  • 713 lei pentru mașina sub 1.200 cmc
  • 703 lei pentru mașina cu motor de 1.201-1.400 cmc
  • 824 lei pentru mașina cu motor de 1.401-1.600 cmc
  • 931 lei pentru mașina cu motor de 1.601-1.800 cmc
  • 031 lei pentru mașina cu motor de 1.801-2.000 cmc
  • 497 lei pentru mașina cu motor de 2.001-2.500 cmc
  • 950 lei pentru mașina cu motor de peste 2.500 cmc.

Cele mai mici tarife le vor plăti conducătorii auto care au vârsta peste 60 de ani. Pentru ei tarifele RCA sunt de 726 lei la mașinile cu motor sub 1.200 cmc. Prețurile de referință au fost stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe baza unor formule de calcul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.