Jurământul și dragostea de țară îi trimit pe mulți medici înapoi acasă. Se întorc cu experiența și cunoștințele dobândite în țări ca Anglia sau Irlanda, dar, mai ales, cu dorința de a schimba sistemul medical românesc în interesul pacienților.
Le este dor de familie și de prieteni și se simt singuri într-o țară străină. Pe de altă parte, aici au mai multe șanse să se afirme decât în Occident.
Există mulți specialiști care se întorc în România, iar medicul Lucian Iacob este unul dintre aceste exemple.
Medicul chirurg vascular Lucian Iacob a venit la Suceava în urmă cu aproximativ două luni și activează în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară al spitalului sucevean, iar reprezentanții unității spitalicești sunt extrem de mulțumiți de evoluția secției din ultima vreme.
Lucian Iacob a lucrat mai mulți ani în Irlanda, apoi, anul acesta, timp de şase luni, într-un spital privat din Iaşi, iar astăzi salvează vieți și se dedică acestora, la Spitalul Județean Suceava.
Cazuri extrem de grave, pe mână medicului Iacob
Cel mai recent exemplu este dat de un pacient în vârstă de aproximativ 60 de ani, cu patologie arteriopată, care făcea obiectul chirurgiei vasculare.
„După ce am primit rezultatul de la examenul CT, am făcut un plan chirurgical, un plan de atac, care a constat în a-i deschide, în primul rând, fluxul arterial la nivelul stinghiei, artera femurală comună cum îi spunem noi, apoi mai jos, de a aduce sângele sub genunchi, pentru a respecta principiul chirurgiei vasculare de a vindeca o leziune distală, o leziune la nivelul piciorului. La nivelul stinghiei am făcut vascularizaţia cu ajutorul unei intervenţii clasice, deschise, foarte des folosite şi întâlnite, de bază pentru noi, o endarterectomie închisă cu angioplastie cu petec, dar mai jos am continuat-o cu o tehnică relativ nouă pentru ţară, dar nu neapărat nouă pentru restul Europei, o tehnică destul de veche, se numeşte angioplastie cu balon, o tehnică folosită des de cardiologi pentru boala coronariană, deschizându-i astfel şi artera femurală superficială şi mai jos popliteea, dar şi o arteră tibială până în bontul de amputaţie”, a declarat medicul.
Trebuie spus că această procedură este numită tehnică hibrid, fiind efectuată atât de chirurgia vasculară, cât şi de radiologia intervenţională.
Lasa un raspuns