Trendul început anul trecut de către ANAF, acela de a controla insistent agenții economici, a scos la iveală mai multe nereguli în zona Sucevei, nereguli ce au adus sancțiuni importante.

Deși timp de câțiva ani buni nimeni nu părea a-i deranja pe agenții economici, întrucât controalele  Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava erau mai mult de domeniul basmelor, după scandalurile declanșate de lipsa acestor controale, la nivel național, inspectorii fiscali s-au pus serios pe treabă.

Cum era de așteptat, niciun agent economic nu este pe deplin corect, pentru că în România se poate,  controalele efectuate în 2015 au scos la iveală nereguli în diferite grade de gravitate.

În cele 365 de zile ale anului trecut inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava au efectuat nu mai puțin de 3,791 de controale – nu mai puțin de 10, 3 controale pe zi în întreaga regiune. În această deafășurare de forțe (destul de epuizantă și costisitoare, am spune noi) Direcția Regională Antifraudă Suceava a descoperit nereguli ce au adus un prejudiciu către bugetul de stat de nu mai puțin de 259, 22 milioane de lei.

Acest prejudiciu consistent a atras după sine 105 acte de sesizare care au instituit 128 de măsuri asiguratorii asupra unor active patrimoniale cu o valoare de 302,4 milioane de lei.

În același iureș de controale corpul de control a mai aplicat peste 3600 de amenzi contravenționale  ce depășesc ca valoare suma de 12 milioane de lei.

E drept, nu sunt inspectorii de vină, în totalitate pentru nerehulile masive, pentru că nici agenții economici nu au făcut tot posibilul pentru a funcționa legal în proporție de 100%. Astfel, aceeași instituție a mai confiscat bunuri și venituri ilicite în valoare de 11, 57 de milioane de lei, dispunând, în același timp, suspendarea activității a 113 contribuabili. 46 dintre aceștia nu aveau în dotare aparate de mrcat electronic fiscal, iar restul de 55 au încălcat obligația de a fiscaliza încasările prin intermediul casei de marcat.

„Transportarea, deţinerea şi comercializarea bunurilor fără acte justificative și încălcarea obligaţiei de a întocmi și utiliza documente contabile pentru toate operaţiunile economice efectuate reprezintă cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale și financiar-contabile de către inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Suceava”, se precizează în informarea privind activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2015, făcută de Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală.

Astfel, anul 2015 s-a încheiat destul de bine pentru Direcția Antifraudă. Vom vedea dacă anul acesta genții economici vor fi cu ochii în patru, dar și cu intenții legale vis-a-vis de activitatea întreprinsă, pentru ca anul 2016 să nu fie la fel de prolific în ceea ce privește numărul de sancțiuni aplicate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.