Contribuţiile băneşti cerute de biserici tulbura liniştea enoriaşilor. Mulţi oameni cred că sumele sunt obligatorii, din moment ce sunt afişate în mai toate parohiile.

În realitate este vorba doar despre ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie, pentru care trebuie să primească chitanţa.

Preoţii nu au voie să pretindă aceste sume. Ba mai mult decât atât, dacă cer bani pentru înmormântări risca să-şi piardă parohia.

“Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, și se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv, sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli şi în timp acumulate – caterisirea”, a explicat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană, pentru Bugetul.ro.

”Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit, dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană.

24 Responses

 1. Dan

  Daca ar fi asa, ar fi foarte bine. Atunci, sa se afișeze la întrarea în toate bisericile ca nu se mai plătesc taxe de botez, înmormântare, taxe pentru construcția de biserici noi. Se poate asa??

  Răspunde
  • Costi

   Minciuni,popii tot vor cere bani caci s-au obisnuit cu bani multi.La inmormantarea socrului mi-au cerut 450 lei si mi-au dat chitanta doar pentru 45 lei.

   Răspunde
 2. Simona Bogasieru

  Nu au voie sa pretinda. Dar au voie sa primeasca? Ca toata lumea a pus tunurile pe medici. Oare n-ar fi corect sa existe un principiu valabil pentru toti?

  Răspunde
  • Tudose NASTASIA

   Aveți dreptate. Eu cred ca exagerăm cu a indrepta toată artileria asupra preoților. Pe preoți îi plătim obligatoriu ( sau aproape) când ne naștem, ne căsătorim, când murim.Dar medicii sau cei din administrația publică! Ăștia nu ar trebui să fie vizați de niște legi , astfel încât să nu-i mai jecmaneasca pe bieții oameni?!Eu cred că cineva incită la această viziune greșită asupra societății.

   Răspunde
   • Dalila-Iulita

    Eu cred ca aveti un preot prieten sau in familie…nu ca restul sus mentionati ar fi mai buni..dar cand ai de- a face cu moartea e alta treaba..si asa omul e distrus…

  • Nu contează

   Salariul majorității preoților este parțial plătit de stat (60% in medie) . Restul încadrării se completează din fonduri proprii , adică din încasări . Pt acel procent din fonduri proprii plătește lunară CAS și impozit , fie ca a încasat sau nu. De asemenea plătește sume anuale catre patriarhie , in diferite forme . Deci mai ușor cu pianul pe scări . Dacă stau sa ma gândesc Patriarhia are bani de la ăștia de ,, cer bani la înmormântări,,. Corect ar fi ca localitățile care nu au nevoie de preot sa comunice episcopului , nu sa ceara cuiva sa lucreze moca. Iar preotul sa taie chitanța și sa își ia salariul din contractul de munca. Ca mulți calcă in strachini , e altceva…

   Răspunde
   • Claudiu

    Cred ca tu esti popa!
    Sunteti amarati,saracii de voi. Amarati sa ajungeti.

  • Gabriela

   Chiar credeti?marți am făcut o înmormântare la cimitirul eternitatea din botosani si…Surpriza!!!lista cat dai pt cărat podoabele cat dascaal,cat cloapete ,cat palimar suma de 450 ron dar nu mai sp ca sa stea mortul in biserica pt ca era foarte frig pt capelă sa stam alte 600 si cand am cerut chitanța dascălui…..ma nu si asta sunt lumina căldură biserica consuma.despre ce vb ?cei mai hoti dintre hoti

   Răspunde
 3. Radu-Ovidiu Ilea

  “Nu au voie să pretindă”!Nu au voie să primească așa ar fi corectă formularea!Oricum nu se va respecta nicio variantă.

  Răspunde
  • Rotaru

   Ar fi super, dacă s.ar și respecta. E jecmanie pe față, la înscrierea pentru o cununie religioasă au cerut 1milion, doar pentru a scrie, o dată și o oră intr.un caiet!!! 🤔

   Răspunde
 4. Popescu M-Florin

  De ce este obligatoriu să se plătească Cultul?
  La noi în Vatra Dornei popii nu-și fac serviciul religios la îngropare pâna nu faci dovada ca s-a plătit Cultul.
  Când s-a dat această lege in Monitorul oficial???

  Răspunde
 5. Dorina

  Așa pretinsă taxa a bisericii se solicita și se taie chitanță, dar cică e obligatorie. Am platit pe 9 ani, din urmă, doar pentru că am avut nevoie de loc de veci.

  Răspunde
 6. cobziuc dumitru

  POPII SUNT BUGETARI DE LUX ,SALAR DE LA STAT CA SI PROFESORII CARE NUI PLATIM AU SALAR DE LA STAT ,ADICA TOT DIN BANI NOSTRI ,NUI LOGIC NU AR TREBUI SA PLATIM NIMIC.

  Răspunde
 7. MARY

  E MAI UȘOR SĂ INTRE O CĂMILĂ PRIN URECHEA ACULUI DECÂT UN PREOT ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR . BIBLIA ÎI NUMEȘTE FARISEI FĂȚARNICI CARE UMBLĂ PRIN PIEȚE ÎN FUSTE LUNGI ȘI LE FACE LUMEA PLECĂCIUNI . LUMEA A UITAT ȘI UITĂ CĂ EI SUNT CEI CE L-AU RĂSTIGNIT PE MÂNTUITORUL NOSTRU ISUS HRISTOS . AU UITAT ȘI UITĂ CĂ EI SUNT CEI CARE MĂNÂNCĂ BANII LA VĂDUVE ȘI LA ORFANI ÎMBOGĂȚINDU-SE PE SPINAREA ACESTORA 😭 RUȘINE 😒 LA SFÂNTA JUDECATĂ VOR DA SOCOTEALĂ ÎN FAȚA LUI D-ZEU ♥️

  Răspunde
 8. Gaby

  MAI usor cu pianul pe scari este o opera de Marin Sorescu pe care ma îndoiesc sincer ca ati citit o pentru ca e despre din ăștia care au meserii fără rost și fac atâta Tam Tam ca ne fac noua nush ce serviciu Din partea mea sa ma îngroape fără nici o slujba, ca nu ma supăr dar sunt unii naivi care cred ca au nevoie de asta. Și aici interveniți voi sa i escrocati maxim

  Răspunde
 9. Stefan

  Mi se pare ceva firesc !!
  Prea mult te fura BISERICA!BISERICA A AHUNS UNA DINTRE CELE MAI MARI MAFII CARE SE POATE EXISTA !E O AFACERE.TRE SA INCETEZE CU HOTIA.DE ASTA NOI “POPULATIA”NE PIERDEM INCREDEREA IN D-ZEU !

  Răspunde
 10. Dana

  Acum o lună a murit tatal meu si cu o seara înainte de inmormantare preotul ne a spus cat trebuie sa dam.Am dat aproximativ 500 de ron.
  Dacă nu plătești groapa nu îngroapă mortul,atâta timp cât pământul unde se află cimitirul este donat de oameni nu cumpărat de biserică

  Răspunde
  • MARIA MARINESCU

   Normal este să nu se impună a anumită taxă. De unde să aibă un pensionar 500-600 lei când a muncit o viață, a învățat și a trăit dintr-o pensie de 1000 de lei ?Sunt persoane care nu au copii sau au dar au greutățile lor , nu toată lumea este milionară….La persoanele sărace și singure , ar trebui fiecare Biserică să le facă când trebuie o colivă, un colac ,puțin vin și să îi pomenească până la 7 ani …apoi după 7 ani să îi pomenească pe toți când se pomenesc morții. …Așa ar fi omenește mai ales dacă a plătit taxele ….

   Răspunde
  • SUVIS68

   Cum adica , fara remuneratie ? Oare nu primesc un salariu de la bugetul de stat ? Ala pentru ce il mai primesc ? Despre ce vorbim ?

   Răspunde
 11. AnaPurna

  Cand mor nu este nevoie nici macar sa ma ingroape,chiar as prefera aceasta.Cine merge in excursie in Hawaii sa-mi arunce hoitul in adancul Oceanului Pacific dupa obiceiul marinarilor de pe corabii,la crabi sau ce animale au supravietuit Fucushimei si plasticurilor din ocean.Macar poate se pun sa stranga deseurile acelea si sa le foloseasca la generatoarele de energie MAGRAV.

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.