Contribuţiile băneşti cerute de biserici tulbura liniştea enoriaşilor. Mulţi oameni cred că sumele sunt obligatorii, din moment ce sunt afişate în mai toate parohiile.

În realitate este vorba doar despre ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie, pentru care trebuie să primească chitanţa.

Preoţii nu au voie să pretindă aceste sume. Ba mai mult decât atât, dacă cer bani pentru înmormântări risca să-şi piardă parohia.

“Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, și se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv, sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli şi în timp acumulate – caterisirea”, a explicat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană, pentru Bugetul.ro.

”Este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit, dar nu o pot respecta din varii motive, atunci avem o problemă”, a mai adăugat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Romană.

85 Responses

 1. Dan

  Daca ar fi asa, ar fi foarte bine. Atunci, sa se afișeze la întrarea în toate bisericile ca nu se mai plătesc taxe de botez, înmormântare, taxe pentru construcția de biserici noi. Se poate asa??

  Răspunde
  • Costi

   Minciuni,popii tot vor cere bani caci s-au obisnuit cu bani multi.La inmormantarea socrului mi-au cerut 450 lei si mi-au dat chitanta doar pentru 45 lei.

   Răspunde
   • Raluca

    Pai de ce ai acceptat o chitanta cu o sumac falsa. „Preasfintitul” a cam first si a cam si mintier la faza asta…dar no oamenii cand AI necaz nu se mai gandesc la bani. Dar oricum noi I-am invatat asa!

   • Marius

    O verișoara a plătit la moartea soțului 700lei, și a primit chitanță pentru400. Ce părere aveți?

   • Tymo

    Au „uitat” să mai pună un zero…☺️

   • Mariana

    Prosti sint cei care accepta sa fie inselati de popi. Cred ca se tem ca Dumnezeu ii vor pedepsi daca se pling de popa.Dumnezeu nu pedepseste pe nimeni,popiii pedesesc pe fraieri.🤣

  • Petre

   Daca ar fi adevarat,nu s-ar mai duce nimeni la scoala de popi.Ca de banul e ochiul dracului,si ei tare il mai colecteaza!

   Răspunde
   • Aurelia

    Ce mi sa intamplat mie cu un călugăr……..zice că e in Manastirea Runcu……o minciună….un estafador….FIRAR EL…..ZICE CA NU SUPORTA PREOTII…DAR EL FACE BN CE FACE…..CERE CAT NU FACE……..UN OM AL LUI DZEU NU CERE BANI…..MII …

  • Dumitru

   Si pt BOTEZ SI CUNUNIE, pt HIROTONIE, ca sunt Sfinte Taine, nu ar avea voie sa ceara bani. Vinderea pe bani a celor sfinte este pacat de moarte, SIMONIE…..BOR cunoaste notiunea???

   Răspunde
  • Andrei

   Este vorba numai despre înmormântare. Vrei toate serviciile să fie gratis? Tu poți trăi fără bani?

   Răspunde
   • Radu

    Au salarii de la bugetul de stat, la fel cum au și cadrele medicale și cei din învățământ.

   • Gh. Tereaca

    Dar preoti sunt bugetari, ei au voie din din doua parti???

   • Andreea

    Stai linistit ca nu mor de foame asa cum am eu si tu si restul bugetarilor salarii asa au si ei

   • Ben

    Au salariu ,in pula mea ,tot din bani noștri ,noi nu trăim din salariu ?

  • Vasile

   E abureala! Hoții striga hoțul, ca in guvernul României! Preoții sant același model corupt ca:sănătatea, politia, politica( cei mai mari hoți) și administrația prezidențială, același rahat corupt! Preoții sa muncească cot la cot cu mine dacă vor șpagă! Santem o țara de pierduți!

   Răspunde
 2. Simona Bogasieru

  Nu au voie sa pretinda. Dar au voie sa primeasca? Ca toata lumea a pus tunurile pe medici. Oare n-ar fi corect sa existe un principiu valabil pentru toti?

  Răspunde
  • Tudose NASTASIA

   Aveți dreptate. Eu cred ca exagerăm cu a indrepta toată artileria asupra preoților. Pe preoți îi plătim obligatoriu ( sau aproape) când ne naștem, ne căsătorim, când murim.Dar medicii sau cei din administrația publică! Ăștia nu ar trebui să fie vizați de niște legi , astfel încât să nu-i mai jecmaneasca pe bieții oameni?!Eu cred că cineva incită la această viziune greșită asupra societății.

   Răspunde
   • Dalila-Iulita

    Eu cred ca aveti un preot prieten sau in familie…nu ca restul sus mentionati ar fi mai buni..dar cand ai de- a face cu moartea e alta treaba..si asa omul e distrus…

   • George

    So preotii sunt platiti din banii publici..
    Problema este alta deoarece daca contribuie cineva si este numit in Biserica vor contribui si ceilalti enoriasi ptr a nu se face de rusine

  • Nu contează

   Salariul majorității preoților este parțial plătit de stat (60% in medie) . Restul încadrării se completează din fonduri proprii , adică din încasări . Pt acel procent din fonduri proprii plătește lunară CAS și impozit , fie ca a încasat sau nu. De asemenea plătește sume anuale catre patriarhie , in diferite forme . Deci mai ușor cu pianul pe scări . Dacă stau sa ma gândesc Patriarhia are bani de la ăștia de ,, cer bani la înmormântări,,. Corect ar fi ca localitățile care nu au nevoie de preot sa comunice episcopului , nu sa ceara cuiva sa lucreze moca. Iar preotul sa taie chitanța și sa își ia salariul din contractul de munca. Ca mulți calcă in strachini , e altceva…

   Răspunde
   • Claudiu

    Cred ca tu esti popa!
    Sunteti amarati,saracii de voi. Amarati sa ajungeti.

   • Marcu Marioara

    Asa este ,dupa 10 ani de studii au un salariu vai si amar. Sunt oameni si ei din ce,sa traiasca,au familii plus ca,Episcopia le cere lunar o suma,de bani din incasarile de la biserica!😞

   • Maria

    Este adevărat, preoții nu își primesc salariul în totalitate de la stat, în schimb taxele și le plătesc la salariul întreg. Completarea salariului se face din parohie. Indiferent dacă faci completarea sau nu din parohie, taxele(impozit, Cass, CAS) se plătesc. Acum judecați d-voastră, dragi alți bugetari, cum ar fi sa veniți cu jumate din salariu acasă. Ați lucra jumătate de luna gratis? Preotul este și el om, cu familie de întreținut, cu rate… Desigur, va veți gândi la cei ce au servicii religioase din abundență, însă cei ce au un sătuc cce fac?

   • Simona

    Nu li se platesc salariile nici macar la salariul minim.Nu e corect sa invete atat si sa nu aiba un venit stabil .Un preot la o parohie de la tara primeste 500 sau 600 lei pe luna in completare trebuie sa incaseze din servicii ,astfel ajung la mila comunitatii .Nu e corect .Sf. Sinod sa se ocupe de aceasta problema.

   • Cipan

    Ar fi bine sa mai gandesti ce scri,in afara de Paste si de Craciun ,ca si zona extinsa ,ei popii lucreaza doar 4 zile pe luna ,si castiga in jur de 2800 de lei ,realizezi ce scriu eu acum ,deci consideri ca merita acesti bani ???Asta punand in balanta ca altii ,si nu putini lucreaza pentru 1400 de lei/luna ,timp de 22 de zile ,a cate 8 ore pe zi ,SI CINE STIE IN CE CONDITII.. Cu ce naiba sunt mai presus popii fata de ceilalti carora NU LI SE CUVINE CA SI LOR Asa au fost invatati ,sa creada ca li se Cuvine PE MUNCA ALTORA …CE AM SCRIS IMI ASUM IN CUNOSTIINTA DE CAUZA ….Pentru mine personal sunt doar niste sacali mizarabili,care isi bat joc de cei care cred cumva in ei …

  • Gabriela

   Chiar credeti?marți am făcut o înmormântare la cimitirul eternitatea din botosani si…Surpriza!!!lista cat dai pt cărat podoabele cat dascaal,cat cloapete ,cat palimar suma de 450 ron dar nu mai sp ca sa stea mortul in biserica pt ca era foarte frig pt capelă sa stam alte 600 si cand am cerut chitanța dascălui…..ma nu si asta sunt lumina căldură biserica consuma.despre ce vb ?cei mai hoti dintre hoti

   Răspunde
  • Elena valentina badescu

   Da sa primeasca au voie nm de spus ,cn doreste si poate sa dea ceva e ok dar nu sa impuna te duci sa platesti taxa anuala sau restantele ca sa fi la zi si cind iti face calculul iti baga pe git covoarele care sau cumparat scaunele tabla de pe acoperisi gardul si altele si pe o parye a listei e calculul cit ai de plata pe citiva ani si alta coloana cu calculul celor enumerate mai sut si dupa totalul deci despre ce vb

   Răspunde
 3. Radu-Ovidiu Ilea

  “Nu au voie să pretindă”!Nu au voie să primească așa ar fi corectă formularea!Oricum nu se va respecta nicio variantă.

  Răspunde
  • Cipan

   EXACT,nu au voie nici sa pretinda ,cu atit mai mult sa-si insuseasca pe nemerit ,,,Oricum si-au facut proprile reguli …

   Răspunde
  • Rotaru

   Ar fi super, dacă s.ar și respecta. E jecmanie pe față, la înscrierea pentru o cununie religioasă au cerut 1milion, doar pentru a scrie, o dată și o oră intr.un caiet!!! 🤔

   Răspunde
 4. Popescu M-Florin

  De ce este obligatoriu să se plătească Cultul?
  La noi în Vatra Dornei popii nu-și fac serviciul religios la îngropare pâna nu faci dovada ca s-a plătit Cultul.
  Când s-a dat această lege in Monitorul oficial???

  Răspunde
  • Roset

   Pentru că preoții și cântăreții de la strana primesc de la stat jumătate din cuantumul salariilor . Cealaltă jumătate, la care se adaugă cei 45 % impozite,se asigură din contribuția pentru biserică.

   Răspunde
 5. Dorina

  Așa pretinsă taxa a bisericii se solicita și se taie chitanță, dar cică e obligatorie. Am platit pe 9 ani, din urmă, doar pentru că am avut nevoie de loc de veci.

  Răspunde
  • Nae

   Dupa parerea mea popii nu trebuie sa ceara sau sa primeasca nici un leu dela nimeni.Ei sunt platiti de stat(din banii nostri pe care ii platim taxe si impozite)ca sa necunune,,boteze copii,sa ne inmormanteze adica sa ne oficieze toate serviciile care le sunt atribuite potrivit functiei de preot.

   Răspunde
 6. cobziuc dumitru

  POPII SUNT BUGETARI DE LUX ,SALAR DE LA STAT CA SI PROFESORII CARE NUI PLATIM AU SALAR DE LA STAT ,ADICA TOT DIN BANI NOSTRI ,NUI LOGIC NU AR TREBUI SA PLATIM NIMIC.

  Răspunde
  • Radu

   Daca nu-i platesti, iti face o slujba de tot rasul, ca si cand ar conta slujba lui odata trecut in lumea cealaltă. Omul e în durere si plata unei sume ii ridica durerea la disperare. La catolici nu se plătește nimic ptr mormantare….

   Răspunde
 7. MARY

  E MAI UȘOR SĂ INTRE O CĂMILĂ PRIN URECHEA ACULUI DECÂT UN PREOT ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR . BIBLIA ÎI NUMEȘTE FARISEI FĂȚARNICI CARE UMBLĂ PRIN PIEȚE ÎN FUSTE LUNGI ȘI LE FACE LUMEA PLECĂCIUNI . LUMEA A UITAT ȘI UITĂ CĂ EI SUNT CEI CE L-AU RĂSTIGNIT PE MÂNTUITORUL NOSTRU ISUS HRISTOS . AU UITAT ȘI UITĂ CĂ EI SUNT CEI CARE MĂNÂNCĂ BANII LA VĂDUVE ȘI LA ORFANI ÎMBOGĂȚINDU-SE PE SPINAREA ACESTORA 😭 RUȘINE 😒 LA SFÂNTA JUDECATĂ VOR DA SOCOTEALĂ ÎN FAȚA LUI D-ZEU ♥️

  Răspunde
 8. Gaby

  MAI usor cu pianul pe scari este o opera de Marin Sorescu pe care ma îndoiesc sincer ca ati citit o pentru ca e despre din ăștia care au meserii fără rost și fac atâta Tam Tam ca ne fac noua nush ce serviciu Din partea mea sa ma îngroape fără nici o slujba, ca nu ma supăr dar sunt unii naivi care cred ca au nevoie de asta. Și aici interveniți voi sa i escrocati maxim

  Răspunde
  • Darius

   Popi nu au băgat mana în buzunar la nimeni. Eu știu foarte bine ca sunt preoti care au făcut înmormântări gratuit. Dar nu cred ca la nimeni nu iar conveni sa ia pe luna un salariu de 800 de lei/luna iar diferența pana la 2000 de lei sa o facă din fonduri proprii gen cununie, botez, înmormântări și parastase.

   Răspunde
   • costica

    Sa nu se mai faca preot daca nu le convine sint oameni care iau 1500 si muncesc de luni pina sâmbătă inclusiv ,nu mai vb cite ore lucrează pe zi.

  • Al Jamiil

   Gaby… sau cum te-o chema

   Naivii sânt oameni credincioși nu proști. Și omul de bună credință înțelege că are datorii și îndatoriri.
   Ce se spune de salariul preotesc nu e adevarat, nu il incasează doar parțial.
   Ceilalti, adică dascal sau palimar nu au salariu sant platiti ,,din mână” de solicitanții serviciilor.
   În rest, comentarii inutile.
   Mergeți la hotel-plătiți; la concert-plătiți; la restaurant-plătiți; orice transport(taxi, autobuz,tren, etc.)- plătiți; cazare oriunde-plătiți; țigari,alcool, fripturi-platiți; chiar și la o aventură-plătiți numai să vă iubiți…
   Așa si la slujbele bisericii -PLĂTIȚI .
   Nimic nu e gratuit.

   Răspunde
   • Marian

    dupa atatea comentarii…. si simplul fapt ca preotii fac parte din categoria de bugetari tu tot nu intelegi nimic.E incredibil felul in care gandesti! Nu faci diferenta dintre particular si bugetar! Sunt doua probleme mari: cultura si traditia prosteasca in care ne scaldam si infractiunie pe care preotii le produc cu buna stiinta. Cultura si traditie pentru ca asa s-a obisnuit poporul din totdeauna… ia frauda care este practic permisa. Ai auzit vreodata de verificari de la Anaf sau alte institutii abilitate de control fiscal pe teritoriul unei biserici? Platirea in multe cazuri a cultului si mai apoi poti ingropa defunctul e cea mai mare ipocrizie … pentru ca asta presupune o obligatie pe care nu noi ne-o alegem si e stupid sa-ti asumi faptul ca ai fost botezat fara acord si intelegerea ta atunci cand esti copil. Deci toate sunt impletite atat de prost numai pentru a se colecta bani. Daca aceasta meserie este platita din bugetul de stat noi fiind stat laic….asta ca idee… si nu toti cetatenii sunt ortodoxi, deci putem presupune ca se colecteaza peste masura asta raportat la nr de contribuabili pentru aceasta categorie. In concluzie tot ce este privat presupune ca noi cetatenii nu avem nicio contributie pentre acele institutii.. Biserica insa nu are caracter privat ci apartine comunitatii ceea ce presupune ca este finantata de la bugetul de stat. Da Doamne sa intelegi … nu de alta dar ai sa mori si ai sa platesti dublu.

 9. Stefan

  Mi se pare ceva firesc !!
  Prea mult te fura BISERICA!BISERICA A AHUNS UNA DINTRE CELE MAI MARI MAFII CARE SE POATE EXISTA !E O AFACERE.TRE SA INCETEZE CU HOTIA.DE ASTA NOI „POPULATIA”NE PIERDEM INCREDEREA IN D-ZEU !

  Răspunde
  • Nechita

   Săracilor, sărac e cel care se zgârcește. Nu mergeti la biserică de frică sa nu vă bage mâna preotul in buzunar… uitați că toate cate le aveti de la Dumnezeu le aveti si nu le luati cu voi in mormânt. La biserica nu dati bani, la săraci dati sau găsiți și acolo motive? Pentru ce strângeți averi aici unde le fura hotii și le mănâncă viermi? Va gânditi ca saraciti dacă mergeți la biserică. Si stati liniștit că nu sunt preot si nici neam de preot. Dar nu stiu cum ne mai rabda bunul Dumnezeu pe unii…

   Răspunde
 10. Dana

  Acum o lună a murit tatal meu si cu o seara înainte de inmormantare preotul ne a spus cat trebuie sa dam.Am dat aproximativ 500 de ron.
  Dacă nu plătești groapa nu îngroapă mortul,atâta timp cât pământul unde se află cimitirul este donat de oameni nu cumpărat de biserică

  Răspunde
  • MARIA MARINESCU

   Normal este să nu se impună a anumită taxă. De unde să aibă un pensionar 500-600 lei când a muncit o viață, a învățat și a trăit dintr-o pensie de 1000 de lei ?Sunt persoane care nu au copii sau au dar au greutățile lor , nu toată lumea este milionară….La persoanele sărace și singure , ar trebui fiecare Biserică să le facă când trebuie o colivă, un colac ,puțin vin și să îi pomenească până la 7 ani …apoi după 7 ani să îi pomenească pe toți când se pomenesc morții. …Așa ar fi omenește mai ales dacă a plătit taxele ….

   Răspunde
   • Un Om ca voi

    Biserica nu are oameni-roboti, îi pui in priză și fac ce vor păcătoșii.
    Se cere implicarea oamenilor în actul Credinței că așa e primit.
    Voi nici nu frecventați biserica și slujbele Ei dar comentați.
    Nu pricepeți la ce e bun creștinismul că v-a cuprins întunericul minții.
    Dacă oarecine urăște si dă cu piatra în institutia divină mulți în haită urlați ca sălbaticii. Scuzati comparația.
    Una e să fii Om si alta cretin.
    Logica sanătoasă a lucrurilor există.
    Vremuri noi și oameni ,,noi” – din păcate, necredincioși.
    Unde sânt abuzuri e normal să reactioneze poporul intr-un fel constructiv(nu distructiv), dar nu să le amestece pe toate.
    Depinde de zonă, de la caz la caz… fiecare lucru luat în parte. Fără gâlceavă.
    Apropo și de beleaua de Bănescu de la Patriarhie – un arici țepos care vorbeste din vârful limbii. În rest nu știe nimic doar ,,lustruiește”. Purtător de cuvânt care Habar nu are ce e în țară dar zice. El își ia salariul de 1500€. Probabil.
    Fiți oameni.
    Dacă dispare Cultul creștin veți suferi cu toții.

  • SUVIS68

   Cum adica , fara remuneratie ? Oare nu primesc un salariu de la bugetul de stat ? Ala pentru ce il mai primesc ? Despre ce vorbim ?

   Răspunde
  • Nica

   Nu este fără remunerație,are salariu de la stat dar consideră preoții că e mic, ce-ar fi să cerem și noi ,ceilalți,rotunjiri de salariu de la cine putem?

   Răspunde
 11. AnaPurna

  Cand mor nu este nevoie nici macar sa ma ingroape,chiar as prefera aceasta.Cine merge in excursie in Hawaii sa-mi arunce hoitul in adancul Oceanului Pacific dupa obiceiul marinarilor de pe corabii,la crabi sau ce animale au supravietuit Fucushimei si plasticurilor din ocean.Macar poate se pun sa stranga deseurile acelea si sa le foloseasca la generatoarele de energie MAGRAV.

  Răspunde
  • Dac fară frontiere

   Hoitul tău vorbește că spiritul te-a părăsit. Nici botez creștin nu ai și trăncănești.
   Păi nu e nevoie de ocean: du-te la grădina zoologică și arunca-te într-o cușcă de urs.
   Vei fi mulțumită ! Și Dumnezeu de asemenea.

   Răspunde
  • Alina

   Gadeste-l pe cel care merge in excursie in Hawai, sa iti care tie trulul mort si sa il arunce in oceanul Pacific…. GRATIS si eu ma inchin in fata ta! Iti dai seama cate taxe platite pentru a transporta mortul in Hawai?! Dar unii vorbesc asa fara sa gândească!

   Răspunde
   • Alina

    Greselile de scriere sunt de la tastatura, asta ca sa nu mi se sara in cap!

 12. Dan

  Păi ar trebui să li se taie subvenția de la buget. Să nu fim toți obligați să-i ținem în cârcă pe toți pochii ăștia. Cine vrea la biserică, s-o plătească. Hai să construim spitale, NU CATEDRALE !!! Clădiri pentru tâmpirea prostimii, care și așa e vai de ea…cu creierașul , zic !!!!

  Răspunde
 13. Dorel

  Aproape toti comentatorii sunteti niste fățarnici,nu aveți nici o treabă cu credinta!
  Dacă ti se pare banoasă,fa te si tu popă,daca nu vrei,vezi ti de meseria ta si lasa strugurii, ca s acri.
  Majoritatea preotilor mai au cate un job,ori taximetrie,ori ferma,ori apicultor,instructor auto etc,ce nu ti convine tie?
  Pai buba nu i la preoti,este sus la episcopie…Purtatorul Patriarhiei spune sa nu ia bani ca ce?
  Pai sa inchida ei mai intai taxele exagerate si popririle prin tot felul de taxe pe care le dau preotilor,s ar simplifica treaba,pai tu mi ceri bani gramada si ma tragi de ureche ca s in urma cu datoriile,pai popa de unde sa ti i dea ma?
  Asteapta salarul lu’nevasta sa ca sa achite datoriile ,apoi da aia divort…e bine asa?
  Sau,iti convine sa iei bani de la stat doar pe hartie?
  Caci in mod real preotul lunar duce bani,pt ca Statul hoț,castiga de pe urma bisericii,dar prostimea nu stie,de ex,Statul sa zicem ca pentru toti preotii da o suma de 500 milioane,salariile lor,dar catre Stat se intorc 900,pt ca Statul pune poprire pentru tot brutul venit din parohie,nu doar pe acel ajutor de 60 la suta pe care chipurile il ofera ei…si evident ca tu ca sa ti platesti darile si catre Stat si catre Biserica,trebuie sa ai si salariul net in mana,ca pe hartie nu incalzeste pe nimeni.
  Sa faca un salariu fix preotilor,sa stie si ei ca la sfarsit de luna isi ia salariul si gaya frate,price serviciu sa fie gratis.
  Dar cand tu depinzi de servicii si sfarsitul de luna se incheie cu pasi repezi si nu ai servicii si cand stii ca ai de dus bani nu de luat,cum crezi ca rezolvi problema?
  Unde slujesti lucrezi,de acolo traiesti frate,nu mi spuneti mie ca legati gura boului care treiera,faceti atata pe sfintii,cand voi nu dati la biserica,unii,decat de botez,cununie si inmormantare….iar atunci nu platiti voi nimic,ceilalti platesc pentru ca voi doar ati criticat si aratat cu degetul.

  Răspunde
 14. Izbiceni

  La înmormântare scorul e de 600 lei pe sosea și 500 pe linie. Altfel nu îngroapă nimeni mortul!

  Răspunde
  • Mihaela

   Bună. Au ținut mortul la poarta bisericii pana au venit cu cei 500 de lei. Despre ce vorbim aici??? 😤

   Răspunde
 15. Mihaela

  Da de unde. Acum sase săptămâni a murit tatăl meu. Am platit 500 de lei și mi sa tăiat chitanță pentru 250 de lei și aia cu tupeu și o aroganta de……!

  Răspunde
  • Mirela

   Cum nu se cere bani de inmormantare , cand eu am avut 2 inmormantari in 7 zile anul acesta2021 in februarie si pot spune ca la una mi s a cerut 800lei pe groapa si 1000 lei pe slujba in conditiile in care mortul a fost ucis …..
   Cea de a doua inmormantare mi s a cerut 800lei pe groapa și 1100la slujbă, mortul fiind socrul meu….
   Acum intrebarea mea este :Dupa ce criterii se cere taxa de slujba??? ….
   Si daca se pedepsește cu pierderea parohiei de ce nu se aplica ?
   In ziua de azi nu mai poti nici sa mori de frica ca daca nu ai acesri bani nu ti se va face slujba cum trebuie ….
   In fata lui Dumnezeu se spune ca suntem egali cu toti dar se pare ca nu se respecta suferinta celor care isi pierd persoanele dragi din contra se folosesc de durerea lor si cu tupeu se cer aceste sume exagerate…. pana la urma fiecare ar trebui sa dea cat are …. Dumnezeu nu primeste acei bani dupa slujba sau oamenii nevoiasi si suferinzi ci tot cei care sunt lacomi …

   Răspunde
   • Pace

    Regretabil.
    Oamenii din sat te-au jecmănit nu altii. Așa o fi luând la fiecare.
    Se plătește la modul decent. De ambele părți.
    Dar nu obligatoriu sume mari fixe – fără chitanță.
    Dacă plătiți cu bunăcuviință din respect fără să cereți decât ce solicitați, nu e nevoie de chitanță.
    Mulțumirea trebuie să fie că ați rezolvat necazul.
    Bineînțeles că și echipa slujitoare trebuie plătită. Dacă preotul are salar(să zicem), ceilalți doi nu au deloc.
    Groparii se aleg.

 16. Vlad Marin

  Ma refer la biserica de la mine din sat. Terenul pe care este construita biserica este donat de familia Rosetti (o familie de boieri), inclusiv terenul unde se afla cimitirul. Biserica este construita cu contributia enoriasilor, a Consiliului Popular al jud. Bacau, a lui George Enescu. Biserica ortodoxa nu a contribuit cu nimic. Acun biserica se afla in patrimoniul cultului ortodox, fara a contribui cu ceva. preotul este numit de Episcopia Bacaului si Romanului. Acum biserica este stat in stat. Parerea mea este aceia ca, cand o biserica este construita din contributia enoriasilor sa fie trecuta in patrimoniul local, iar preotul sa fie angajatul Primariei, pentru ca el este un prestator de servicii religioase. Enoriasii nu au cunostinta despre contributia anuale. ce servicii religioase sunt incluse in aceasta, desi ele difera de la o parohie la alta. Daca preotii primesc salarii de la Stat nu vad de ce trebuie sa mai platim anumite servicii religioase. Nu i-a obligat nimeni sa se faca preoti. Menirea lor este sa popovadueasca religia cultului din care face parte si faca serviciile religioase conform cultului. Nu este nevoie ca sa-i dau popii bani ca Dumnezeu sa ma ierte de pacatele pe care le fac. Mai bine ii dau unui sarac sau unui bolnav, pentru ca Dumnezeu vede ca am suflet bun si merit sa fiu irtat de pacate. de ce sa dam bani unui preot afacerist si curvar!?

  Răspunde
  • Ică

   Păcat de sufletul tău că în parte nu greșești dar cam… greșești judecând preoții.

   Să vă cânte babele fără slujbă. Rătăcire se cheamă.
   Filozof ești dar nu ai Școală.

   Răspunde
 17. Mariana

  Au salarii la fel ca angajați au asigurare medicala dar cel care nu are așa ceva cum trăiește la așa ceva nu se gândesc

  Răspunde
 18. Natalia

  Păi va cerut un preț de bun simț față de ce ne-a cerut nouă la înmormântarea mamei mele ,preotul de la noi cere de la 1100 de lei în sus fără să dea chitanță,este vorba de preotul din Brătești,com Șirna

  Răspunde
 19. ESPINOZA

  Hoti,borfasi si excroci….Profita de necazul omului si de situatia in care se afla si -ti baga mana in buzunar,vrei nu vrei.Nu au rusine,in schimb au un tupeu inimaginabil….I-am imbogatit….si asa s-au imultit peste masura intr-un sistem bine pus la punct si sustinut de un stat nenorocit.

  Răspunde
  • Maria

   Dragi comentatori, preoții nu își primesc salariul în totalitate de la stat, în schimb taxele și le plătesc la salariul întreg. Completarea salariului se face din parohie. Indiferent dacă faci completarea sau nu din parohie, taxele(impozit, Cass, CAS) se plătesc. Acum judecați d-voastră, dragi alți bugetari, cum ar fi sa veniți cu jumate din salariu acasă. Ați lucra jumătate de luna gratis? Preotul este și el om, cu familie de întreținut, cu rate… Desigur, va veți gândi la cei ce au servicii religioase din abundență, însă cei ce au un sătuc cce fac?

   Răspunde
 20. Liliana

  La noi pe lângă bani ptr înmormântare pe care îi cere în funcție de cât de instarita e familia decedatului te mai obliga sa cumperi si f multe lumânări de la biserica calde 500 .600 lei .de iti mai ramane lumânări ptr alte 2 înmormântări …hoți

  Răspunde
 21. Ben Ami

  in Stefesti PH parintele Marius nu numai ca nu mi-a cerut bani niciodata in viata lui, dar m-a ajutat sa-mi inmormantez bunica… gratis. m-a ajutat sa premiez pe cei mai tineri alergatori (eu mai organizez curse de alergare) si mi-a zis ca nu trebuie sa semnez nimic, pentru ca-s bani personali si ar fi prea multe hartii de semnat si prea multa bataie de cap ca sa faca altfel. ori de cate ori organizez cate o cursa de alergare (si nimeni in Romania nu organizeaza mai multe decat mine!) ma ajuta cu ce poate ca sa le fie bine tuturor. nu l-am platit niciodata pentru vreo slujba sau parastas. omul munceste de rupe norma – va asigur ca n-ati mai cunoscut un om sa munceasca atat de mult decat prin filme. nu am scris niciodata despre dumnealui, pe nicaieri, acum e prima data. azi, la ora 12 dau drumul celei mai grele curse de alergare din Romania, Limitless 72H. am doar 5 la start (maine mai intra 3 insi, din cauza serviciilor) in conditiile astea e imposibil sa asiguri tot ce trebuie (ai nevoie de un anumit numar de alergatori ca sa amortizezi cheltuielile). daca nu erau prietenii si parintele Marius nu reuseam. sunt un om normal, modelul de roman care nici macar nu da pe la biserica… decat atunci cand are nevoie (evident ca mi-e rusine ca fac asta!). mereu imi zic (mie insumi) ca o sa ma revansez, ca atunci cand o sa am mai mult o sa fac si eu ceva pentru dumnealui. o sa va intrebati de ce ma ajuta si o sa va raspundeti singuri, pentru ca raspunsul este complex, insa evident. ma chinui sa exist, sa fac ceva sa conteze, sa ma descurc onorabil in realitatea in care stiti cu totii ca traim. si dumnealui a decis ca merit sa fiu ajutat. eu asta cred. numele meu e Bogdan Adrian Mihai si peste tot am nickname-ul Ben Ami.

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.