Municipiul Suceava și cele opt localități limitrofe sunt în carantină de la sfârșitul lunii martie și, după cum a declarat luni, 4 mai, președintele României, Klaus Iohannis, măsura carantinării ar urma să nu fie ridicată începând cu 15 mai, când, la nivel național, se trece de la starea de urgență, la starea de alertă.

Carantina presupune faptul că intrarea şi ieşirea în zona respectivă sunt interzise şi strict controlate de autorităţi. Este permis doar transportul de marfă, indiferent de natura acesteia şi este permisă deplasarea persoanelor care, deşi nu locuiesc în această zonă, lucrează aici atât în domeniul privat, cât şi de stat.

Despre zona de carantină a Sucevei a vorbit și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, când a fost prezent la predarea conducerii Spitalului Județean. Acesta a subliniat că, în cursul acestei săptămâni, situația de la Suceava va fi analizată de specialiști, care vor spune dacă și când se va putea ridica măsura carantinării municipiului Suceava și a celor opt localități limitrofe.

Contactați telefonic, o parte dintre primarii localităților carantinate au declarat că această măsură ar trebui ridicată, întrucât nu au focare de coronavirus, iar situația economică a locuitorilor este în decădere.

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a declarat că măsura carantinei ar trebui revocată, întrucât pe raza comunei nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu coronavirus, iar oamenii nu mai au resurse să mai trăiască așa încă o perioadă.

Noi nu am avut nici un caz şi nu am identificat nicio problemă din acest punct de vedere. Oamenii s-au săturat, pentru că, în perioada asta aproximativ 200-300 de persoane erau plecate la muncă în străinătate, câte două luni. Acești oameni au familii de întreținut, iar aceste plecări le asigură existența. Noi i-am ajutat, am distribuit 400 de pachete, a fost și Armata, dar nu avem posibilitatea să mai ținem oamenii așa, iar ei au început să pună întrebări și să se panicheze. Eu ce să le mai spun oamenilor?!”, a declarat Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata.

Primarul comunei Bosanci, Neculai Miron, a declarat că în localitatea pe care o conduce focarul de coronavirus a fost stins, iar autoritățile ar trebui să reevalueze situația pentru că măsura carantinării ar trebui ridicată.

Nu sunt de acord cu păstrarea carantinei. Cel puțin la Bosanci, epidemia nu a luat amploare, ci dimpotrivă a scăzut. Acum cred că mai sunt cinci persoane care au coronavirus. Această măsură crează un blocaj economic din toate punctele de vedere. În comuna Bosanci sunt 8 000 de locuitori și este inadmisibil ca din numărul total de oameni, cinci să fie bolnavi, iar noi toți să rămânem în carantină. Nu este niciun focar pe raza localității și nu este normal să rămânem în carantină”, a declarat primarul comunei Bosanci, Neculai Miron.

Acesta a subliniat că la începutul stării de urgență oamenii au solicitat ajutor de la Primărie. De altfel, edilul a precizat că Bosanciul este o comună de oameni gospodari care nu au lipsuri, însă unde a fost cazul, Primăria a intervenit imediat.

Primarul comunei Pătrăuți, Adrian Isepciuc, a declarat că este împotriva păstrării măsurii carantinei, întrucât afectează economic localitatea, iar oamenii nu vor mai avea resurse pentru a trăi.

Dacă nu se ridică carantina, statul va trebui să ia măsuri economice pentru că oamenii trebuie să trăiască. Eu trag nădejdea că se va ridica carantina”, a declarat primarul comunei Pătrăuți, Adrian Isepciuc.

Acesta a subliniat că pe raza comunei au fost înregistrate aproximativ cinci cazuri de infectare cu coronavirus, fiind vorba de angajați ai Spitalului Județean Suceava.

Primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, a declarat că prelungirea carantinei nu este cea mai bună soluție, întrucât afectează economic localitatea. Acesta a precizat că în această perioadă, din lipsa veniturilor, încasările Primăriei au scăzut la 22%.

Potrivit edilului, pe raza localității au fost înregistrate 44 de cazuri de coronavirus, dintre care 40 de persoane s-au vindecat deja, iar patru încă au virusul. De asemenea, au fost înregistrate două decese, o persoană de 94 de ani și una de 64 de ani, care avea și alte boli asociate.

Nu sunt de acord cu păstrarea carantinei. Ca o comparație, anul trecut, în această perioadă aveam 18 morți, iar acum doi. Lumea se conformează regulilor și se protejează. De aceea, fac un apel ca Moara și Suceava să nu mai fie în carantină”, a declarat primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi.

Primarul comunei Ipotești, Constantin Bobu, a subliniat că nu este de acord cu păstrarea carantinei pentru că pe raza localității mai sunt câteva cazuri în izolare la domiciliu, iar oamenii vor să înceapă munca, pentru a-și putea întreține familiile.

Din Ipotești sunt foarte mulți oameni care lucrează la Spitalul Județean și am avut în jur de 20 de persoane infectate, dar acum mai sunt vreo trei persoane. Așteptăm ridicarea carantinei ca să putem începe treaba. Nu putem sta pe loc”, a declarat primarul comunei Ipotești, Constantin Bobu.

 

Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, a evidențiat că prelungirea carantinei nu reprezintă cea mai bună măsură, întrucât oamenii încep să își piardă răbdarea. De altfel, în Mitocu Dragomirnei este o importantă comunitate de romi care nu mai au răbdare. Potrivit edilului, acești oameni au contracte de muncă semnate pentru a pleca în Germania și nu o pot face, iar acest lucru îi aduce în imposibilitatea de a mai pune ceva pe masă.

La Mitoc au fost trei cazuri depistate pozitiv, trei asistente de la Spitalul Județean, dar s-au vindecat. Eu sunt de acord să se respecte ordonanțele militare, dar dacă e zonă de carantină să se respecte legea pentru zona de carantină. Să ne dea și bani”, a declarat primarul Dănuț Solcan.

One Response

  1. oana

    Dar parerea Primarului din Suceava? A fost cenzurat articolul sau ea (parerea) nici nu a existat???

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.