Pentru că școala joacă un rol foarte important în procesul educației, dar și al dezvoltării personalității, primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, are grija ca unitățile de învățământ din localitatea pe care o conduce să fie la cele mai înalte standarde și să le ofere elevilor un mediu cât mai plăcut în care să învețe.

Astfel, edilul din Vatra Dornei a depus trei proiecte importante, pentru Școala Generală nr. 1, pentru Liceul Teoretic „Ion Luca” și pentru Grădinița cu program prelungit de pe strada Chilia.

În cursul lunii martie a acestui an, primarul Ilie Boncheș a fost chemat la Ministerul  Dezvoltării Regionale și  Administrației Publice, unde a semnat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, pentru obiectivele de investiții „Continuare lucrări Liceu Ion Luca internat – cantină și schimbarea destinației în săli de clasă – internat”, „Continuare lucrări la grădinița cu orar prelungit Str. Chilia 94A Vatra Dornei” și „Reabilitarea și modernizarea Școlii generale nr.1 Vatra Dornei”.

 

Școala Generală nr.1 Vatra Dornei va fi reabilitată și modernizată

 

Reper al învățământului dornean, Școala Generală nr. 1 va trece în următoarea perioadă printr-o amplă reabilitare și modernizare. Școala care a dat județului și țării nume importante datorită colectivului didactic care a dorit să insufle generațiilor de elevi care i-au călcat pragul dragostea de carte, patrie și respectul față de valorile universale a împlinit anul trecut 120 de ani de la înființare.

Conducerea primăriei municipiului Vatra Dornei a căutat soluții pentru ca edificiul să se încadreze în cerințele și standardele actuale, mai exact în cursul anului 2017 a depus la Ministerul Dezvoltării un proiect privind reabilitarea și modernizarea școlii.

Investiția totală se ridică la suma de 2.817.791 lei, iar contribuția Primăriei Vatra Dornei este de 104.016 lei.

Prima grijă a municipalității va fi efectuarea câtorva lucrări de bază prin care confortul termic și indicele energetic al clădirii să fie cât mai ridicat pentru că în acest fel se vor face economii substanțiale în ceea ce privește costul încălzirii în sezonul rece.

În primul rând se va reface izolația podului, prin termoizolație din vată minerală, ceea ce conferă un confort termic sporit, urmând ca peste învelitoarea existentă să fie pusă tablă metalică zincată care imită țigla cu opritori de zăpadă, necesare într-o zonă muntoasă cum este municipiul Vatra Dornei.

Și pereții exteriori ai vechii școlii vor suferi transformări. Se va aplica un strat termoizolant format din vată minerală și polistiren, fațadele laterale și cea posterioara, urmând a fi acoperite cu tencuieli structurate decorative în culori calde. Cornișele și ancadramentele ferestrelor vor fi înlocuite cu materiale moderne dar se va urmări păstrarea identității acestei clădiri istorice.

În interior școala dorneană, ce a fost ridicată în perioada ministrului Spiru Haret, păstrează un aer ce amintește de vremurile de demult, deși tinerii care au învățat aici au perceput-o mereu plină de viață și frumos.

Potrivit primarului Ilie Boncheș cele mai substanțiale schimbări vor fi făcute în interiorul școlii.

Ne-am propus ca să schimbăm pardoseala, să refacem instalațiile electrice, sanitare și termice. Mai în amănunt vă pot spune că pardoseala, care în acest moment este un parchet clasic, va fi înlocuită cu unul stratificat, asta nu înainte de a turna un strat de beton peste se va așeza o membrană care împiedică apă să pătrundă. Peste membrana hidroizolantă se vor monta plăci din polistiren extrudat și parchetul special pentru trafic intens.

Pe holurile unității de învățământ, acolo unde în acest moment există o pardoseală de mozaic va fi pusă gresie antiderapantă”, a anunțat primarul Ilie Boncheș.

De asemenea, în sălile de clasă geamurile vor fi toate înlocuite cu unele moderne din profil PVC, zonele unde odinioară au fost sobe de teracotă vor fi gletuite, iar la pereții interiori ai sălilor de clasă și la coridoare, pe o înălțime de 150 de cm, vor fi făcute tencuieli decorative care vor înfrumuseța clădirea.

În sala de sport dușumelele existente vor deveni amintire, deoarece suprafața acesteia se va moderniza în totalitate. Concret, pe lângă turnarea unei șape care va duce la uniformizare suprafeței de joc, se va așeza o membrană hitroizolantă și plăci din polistiren urmând ca în final să fie pus un covor  din PVC, o suprafață modernă perfectă pentru orele de sport.

O altă schimbare majoră a infrastructurii unității școlare este construirea unor vestiare care vor comunica direct cu sala de sport. Accesul la vestiarele și la grupurile sanitare nou construite se va face dintr-un hol, repartizarea făcându-se stânga pentru fete și dreapta pentru băieți.

Agentul termic pentru corpul de școală și corpul anexă va fi distribuit dintr-o construcție nouă în care vor fi instalate pompele de căldură. Noua construcție respectă toate normele ISU în vigoare. Următorul pas este achiziția proiectului tehnic și demararea lucrărilor de construcție”, a mai anunțat primarul Ilie Boncheș.

 

Un milion de euro pentru Liceul „Ion Luca”

 

Liceul Teoretic „Ion Luca” este  cea mai importantă unitate de învățământ pentru liceenii dorneni. De acest liceu și-au legat destinele zeci de profesori, dar și sute de elevi care după terminarea acestuia au mers la universități de prestigiu din țară și străinătate.

Suma alocată pentru această unitate de învățământ este de 4.365.994,00 lei (938.923 euro), bani prin care întreaga arhitectură a acestui liceu va suferi o schimbare majoră.

Concret, soluția tehnică propusă de experți prevede desfacerea zidăriei exterioare și interioare din blocuri de BCA. Totodată, se va renunța la actuala șarpantă și se va trece la refacerea închiderilor exterioare și compartimentărilor interioare din zidărie, după noile planuri.

Printre lucrările care vor fi efectuate la liceul dornean se numără refacere șarpantei și a asterelii, montarea unui acoperiș din tablă cu opritori de zăpadă, dar cele mai însemnate modificări se vor face la interior și exterior, la termosistemul exterior și la izolația podului mansardei, precum și a lucrărilor de instalații interioare. Mai mult, noua clădire va fi racordată la sistemul de apă și canal și va fi construită o alee carosabilă, placată cu pavele.

În săliile de clasă, în sala de festivități pe scenă și în cancelarie pardoseala va fi schimbată, urmând a fi pus un parchet modern stratificat, pentru trafic intens. Pe coridoare, în grupurile sanitare și oficiu se vor monta plăci de gresie antiderapantă. În grupurile sanitare, în băile din camere și în uscător, respectiv spălător, va fi montată faianță pe o înălțime de 1,50 m.

Pentru o eficiență termică crescută se va realiza termoizolația podului cu placi din vată minerală, iar partea inclinată a mansardei se va placa la interior cu plăci din rigips.

Ușile Liceului Teoretic „Ion Luca” vor fi pe profile de aluminiu, termoizolate, iar ferestrele vor fi pe profil PVC cu geam termopan, cu unul sau două canate, de culoare albă.

Față de alte instituții, la Liceul din Vatra Dornei persoanele cu handicap locomotor vor avea parte de acces facil în clădire, deoarece se va realiza o rampă placată cu placi din gresie antiderapantă, având balustradă de protecție din profile metalice.

Exteriorul clădirii va fi izolat termic prin montarea unor plăci de vată minerală în timp ce spaleții ferestrelor vor fi izolați cu plăci din polistiren.

Pentru a se încadra în normele ISU va fi instalată pe partea laterală a clădirii o scară care poate fi folosită în caz de incendii sau cutremure.

Chiar dacă obiectivului de investiţii  poartă denumirea „Continuare lucrări Liceu Ion Luca internat + cantină şi schimbarea destinaţiei în săli de clasă +internat”, s-a renunțat la construcția internatului și a cantinei, deorece sunt foarte puține cereri de cazare.

 

Continuă lucrările la grădinița cu orar prelungit de pe strada Chilia

 

Nu doar unitățile de învățământ din centrul orașului au fost pe lista de priorități a conducerii primăriei Vatra Dornei, astfel, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Grădinița cu program prelungit de pe strada Chilia urmează a fi finalizată.

În data de 12 martie 2018, primarul Municipiului Vatra Dornei a semnat contractul de finanțare înregistrat cu numărul 6341, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Obiectul contractului îl constituie alocarea unei finanțări din bugetul Ministerului  Dezvoltării Regionale și  Administrației Publice, în sumă totală de 2.726.157,00 lei pentru realizarea obiectivului de investiții „Continuare lucrări la grădinița cu orar prelungit Str. Chilia 94A Vatra Dornei”.

Noua grădiniță este o construcție ridicată din cărămidă, parter plus etaj și pentru aducerea la faza de funcționare au fost alocați 2.726.157 lei.

Trebuie precizat că se are în vedere, înainte de toate, dezvoltarea rețelelor de canalizare pentru apele menajere și alimentarea cu apă potabilă prin racordarea la cele deja existente.

Sistematizarea amplasamentului este extrem de importantă pentru conducerea primăriei Vatra Dornei. De aceea spațiul va fi împrejmuit, vor fi realizare alei de circulație, locuri de parcare, dar ce este mai important pentru cei mici va fi amenajarea de locuri de joacă și spatii verzi. Soluția propusă este avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic, având în vedere soluțiile tehnice adoptate și materialele moderne utilizate.

Primarul Ilie Boncheș a anunțat că în continuare urmează procedurile de achiziție a proiectului tehnic și demararea lucrărilor de construcție.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.