Televiziunea Română a difuzat vineri seara, în cadrul Telejurnalului, un reportaj realizat în secția ATI de la Spitalul de Urgență Suceava. Reportajul realizat de Adelin Petrișor și Mihai Florea prezintă primele imagini din ceea mai încercată secție de terapie intensivă din țară.

La două săptămâni după ce militarii au preluat conducerea, în spital sunt internați și tratați în jur de 600 de bolnavi de Covid-19. Câteva zeci sunt în stare gravă, la ATI, iar medicii și asistenții luptă pentru fiecare respirație a acestora.

La începutul lunii, Spitalul Județean din Suceava era supranumit “Bomba cu Covid a României”. Cifrele dau și acum fiori. În Suceava au fost diagnosticate în jur de 2000 de cazuri de Covid-19, aproximativ un sfert din cele din România. Peste 460 de cadre medicale de aici au fost infectate cu noul coronavirus, iar asta înseamnă aproape jumătate din cifra de la nivel național.

Se duce cea mai grea bătălie: sunt 43 de paturi, 35 cu venitalatoare. Decomandată nu sunt ocupate toate. În stare gravă sunt 26 de oameni din care 12 sunt intubați).

10 medici (șapte din Suceava și trei de la Spitalul militar Cluj și cel oncologic din Iași) și în jur de 60 de asistente, infirmiere și brancardieri lucrează aici în ture de câte opt ore. Misiunea lor e îngreunată de combinezonele de protecție, însă e singura posibilitate de a încerca să stai departe de un virus extrem de contagios.

„Este destul de greu în schimb ai adrenalină fiind foarte ocupați la un moment dat totul devine o obișnuință. Soția mea este tot medic mă înțelege, mă susține, ar vrea să vină și ea ca să mă ajute, dar avem doi copii mici și trebuie să stea cu ei acasă”  a spus Danuț Barbunc, șeful secției ATI din Spitalul Județean Suceava.

Spitalul Suceava este un loc în care se moare mult în ultima vreme. Ieri, aici s-au înregistrat 5 decese. Nu a fost însă cea mai rea zi, spun cei de aici, au avut și mai mulți morți. Singura bucurie a medicilor și asistentelor este că acum numărul celor vindecați este mai mare decât al celor care au pierdut lupta: 12 la cinci.

„Cea mai neagră zi a fost prima zi fiindcă a fost impactul cel mai mare. Este o patologie necunoscută până acum, pacienții sunt atipici nu respectă nimic din ceea ce am învățat noi în facultate și rezidențiat. Sunt pacienți conștienți cu saturații foarte mici, vorbești cu ei și când te uiți la monitor observi că au saturație pentru care ar trebui să îi întubezi imediat, să îi pui pe aparate, dar paradoxal sunt conștienți și spun că se simt bine”, a precizat medicul Danuț Barbunc

Doi dintre pacienți sunt întorși pe burtă, pentru că, spun medicii, așa se ventilează mai bine. Procedura de întoarcere e extrem de complicată și la ea partcipa opt cadre medicale. Când am ajuns noi în secția ATI, unul dintre pacienți tocmai pierduse lupta.

„Cel mai recent deces a fost acum jumătate de oră. Un pacient intubat de opt zile cu o formă severă de insuficiență respiratorie, ventilat mecanic, cu suport sedare, dar nu s-a mai putut face nimic, deși am tras și am făcut tot ce s-a putut pentru el, dar nu am reușit din pacate să îl salvăm” a mai spus Dănuț Barbunc.

Spitalul Suceava are acum două circuite: unul pentru Covid-19, cu câteva sute de bolnavi, și unul pentru cei bolnavi, dar neinfectați, în acea zonă a spitalului fiind doar câteva zeci se oameni.

„Printre principalele realizări pe care le-am făcut de când am venit aici a fost realizarea unor noi circuite epidemiologice care să permită separarea clară de a sectorului covid de sectorul noncovid și o zonă tampon în care să fie carantinați pacienții până la aflarea rezultatelor analizelor PCR sau a testelor de Covid pentru ca acest spital să poată funcționa în continuare ca spital de urgență pentru toate categoriile de pacienți din județul Suceava” a declarat col. Daniel Derioiu, medic militar, manager al Spitalului Județean de Urgență din Suceava.

Medicii au făcut eforturi și în zona verde a spitalului, cea fară Covid-19, unde se nasc în continuare copii.

„În zona curată, în zona noncovid mamicile nasc beneficind de toată atenția și toată îngrijirea noastă” , a declarat Laura Coca, șefa secției de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Nu toți bebeluși veniți pe lume la spitalul din Suceava au avut însă noroc. 

„Este un nou născut de 1400 de grame inițial la naștere. Acum este bine. Un rezultat este negativ, rezultatul de ieri este pozitiv din nou, dar evoluția clinică este foarte bună. Nu mai are tratament mănâncă, tolerează mâncare și crește  în greutate” a spus Dana Murariu șefa secției de Neonatologie. 

La două săptămâni de la venirea conducerii militare, spitalul din Suceava este pe linia de plutire. Cea mai mare problemă o reprezintă lipsa oamenilor. Mulți dintre cei infectați au revenit la muncă, însă ar mai trebui să se întoarcă o sută sau două de oameni. O pot face abia după două teste negative consecutive. Directorul militar al spitalului spune însă că în două săptămâni a avut pe masă 150 de cereri de concediu, pensionare sau demisii.

„Sunt cereri care sunt justificate din perspectiva vârstei înaintate a unor cadre medicale sau comorbidități. Aceste cereri au fost avizate favorabil, dar sunt și anumite cereri care au fost respinse pentru că nu au justificare obiectivă”, a mai spus col. Daniel Derioiu, medic militar, manager al Spitalului Județean de Urgență din Suceava.

Printre paturile de la ATI, medicii și asistentele desprinși parcă dintr-un film SF nu au timp să se gândească la marea sărbătoare religioasă de peste două zile. Știu că maximul crizei nu a fost atins și sunt conștienți că pacienți în stare gravă vor continua să vina. Iar ei se vor bate pentru fiecare respirație a acestora, așa cum au făcut-o și până acum.

„Ne putem aștepta la un vârf al epidemiei în următoarele două săptămâni. De aceea rog populația să respecte măsurile de igienă, măsurile de distanțare socială, să poarte protecție la nivelul nasului și a gurii pentru ca să evităm acest vârf abrupt de pacienți de Covid -19” a precizat col. Daniel Derioiu, medic militar, manager al Spitalului Județean de Urgență din Suceava.

În ciuda tuturor măsurilor de protecție, în spitalul de urgență pericolul infectării există, mai ales la Terapie Intensivă. Periculoase sunt procedurile de legare sau dezlegare de la ventilator a pacientului. Săptămână aceasta, un căpitan medic ATI a fost descoperit pozitiv la Covid-19.

SURSĂ MATERIAL: TVR

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.