Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, ajuns la al patrulea mandat consecutiv, își dorește ca localitatea pe care o conduce să fie una exemplară, printre cele mai frumoase din județ și chiar din țară.

Acest deziderat poate fi atins doar prin atragere de fonduri externe, chiar dacă comuna Șcheia este prima comuna din județ și se află în top 10 la nivelul țării în ceea ce privește veniturile proprii. Potrivit primarului Andriciuc, echipa de conducere din administrația locală, lucrează la proiecte pentru modernizarea drumurilor și a școlilor, pentru apă și canal, dar și pentru reabilitarea Biserici Sfântu Ilie, ctitorită în anul 1488 de către domnitorul Ștefan cel Mare.

„Suntem în grafic cu lucrările. La fel ca toți, muncim vara în exterior și iarna în interior. Tocmai am terminat un drum betonat de 800 m, urmează să punem acostamentele și să lucrăm la șanțuri. Mai avem un proiect prin Măsura 7.2, un drum de 4 km, în satele Sfântu Ilie, Șcheia și Mihoveni. Suntem în evaluare cu un proiect în valoare de 4 milioane de euro, care se referă la reabilitarea mănăstirii Sf.Ilie care este «soră» cu mănăstirea Voroneț. Suntem în evaluare și așteptăm vizita în teren”, a declarat Vasile Andriciuc.

 

Din fonduri proprii, administrația locală din Șcheia intenționează să realizeze trotuare, pe DC 72 în comuna Șcheia, și pe DC 178, în Șcheia și Mihoveni, astfel încât să dea o altă față satelor din comună.

„Pe fonduri europene mai avem un proiect măreț prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în valoare de 18 milioane de euro. Așteptăm ca alături de cei de la Asociația Județeană de Apă și Canal, operator unic ACET, până în 2018 definitivăm un proiect de apă și canal pe satele Șcheia și Sfântu Ilie. S-au mai depus proiecte pe PNDL, pentru drumuri la Trei Movile și Florinta, și pentru apă și canal în satul Mihoveni. În general se muncește, facem treabă atât cu fonduri europene, cât și fonduri proprii, astfel încât anul 2017 să depășească din punct de vedere al investițiilor anul 2016”, a adăugat primarul Vasile Andriciuc.

În total, reţeaua de drumuri care străbate comuna Şcheia are o lungime de 251,62 km. Dintre acestea 212,23 sunt asfaltate și betonate, 31,93 km sunt drumuri pietruite și doar 7 km sunt drumuri de pământ!

Și modernizarea școlilor din comună se află între prioritățile administrației locale din Șcheia, iar lucrările care vor avea loc, trebuie să se încheie înaintea începerii noului an școlar.

„S-a făcut o evaluare la toate școlile și am fost cu cei care întocmesc analizele din punct de vedere tehnic și economic, astfel încât să aprobăm în ședința de consiliu indicatorii tehnico-economici și să modernizăm toate grupurile sanitare din toate școlile și școala veche din Șcheia să o modernizăm în totalitate. Toate școlile au autorizație de sănătate, pentru că investițiile s-au făcut încă de acum 6 ani, și s-au făcut lucrări trainice, astfel încât să fie de durată, pentru că nu ne permitem să mergem cu cârpeală. S-a făcut o evaluare a școlii de la Sfântu Ilie, pentru a o anvelopa, să o izolăm, iar anul viitor să o modernizăm. Lucrările vor fi gata până la jumătatea lunii septembrie, pentru a nu afecta procesul educativ”, a conchis primarul comunie Șcheia, Vasile Andriciuc.

Potrivit primarului, principalul scop al acestui mandat este îmbunătățirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei prin asigurarea accesului la utilităţile de bază, dezvoltarea infrastructurii de transport şi crearea de noi locuri de muncă; creşterea economică prin atragerea de noi investitori în agricultură, industrie, servicii, prin facilitarea colaborării orientate către toate categoriile de populaţie şi întreprinzători din mediul economic al comunei Șcheia, prin înființarea unui centru local de cooperare economică.

Trebuie amintit faptul că pe raza comunei Şcheia sunt în evidenţă ca plătitoare de taxe şi impozite un număr de 817 societăţi comerciale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.