Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, la sediul Primăriei Orașului Frasin, unde a fost prezent alături de premierul Viorica Dăncilă și de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, că va aloca de la bugetul de stat banii pentru „stingerea” datoriilor celor 61 de UAT-uri, incluse în proiectul „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

„Suma de aproximativ 17 milioane de euro, cât a rămas de plată în urma acelui împrumut, se va aloca de la bugetul de stat. Se va stinge această sumă prin echilibrarea bugetelor locale. Un proiect care, din păcate, a creat pentru unele comunităţi locale ceea ce îşi doreau, dar alte 61 au rămas cu datorii pentru investiţii la care au visau, dar pe care nu le-au obţinut. S-au creat mai multe efecte negative. Se grevează dreptul de a participa la proiectele cu finanţare europeană, dobânzi care curg, din păcate, în mod nejustificat pentru multe din comunităţile locale din Suceava. S-a găsit o soluţie care va veni foarte curând, în sensul de a acoperi această povară financiară şi de a finaliza în acele comunităţi locale proiectele pentru care acest împrumut s-a luat, la vremea respectivă. În curând o să aveţi şi actul normativ”, a spus Teodorovici.

Ministrul a arătat că este important să fie un concept integrat prin care, pe lângă acoperirea datoriilor, să se finalizeze şi proiectele ce vizează aducerea gazului metan în comunităţile respective.

„Se doreşte un concept integrat. Pe de o parte alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru a acoperi această sarcină financiară la nivel local, pe de altă parte să continuăm ceea ce acele comunităţi locale aşteaptă, adică racordarea la partea de gaze. Din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, lansat de curând de Guvernul României, se vor depune, pentru acele comunităţi locale, aceste proiecte pentru a finaliza ceea ce oamenii aşteaptă de foarte mulţi ani de zile”, a spus Teodorovici.

El a vorbit de o scrisoare pe care i-a trimis-o cu o zi în urmă preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prin care solicita deblocarea acestui proiect şi i-a transmis că problemele nu se rezolvă cu scrisori, ci prin soluţii clare. Ministrul  s-a arătat deranjat de acest demers a lui Flutur, împreună cu premierul Dăncilă, ironizându-l și spunând că președintele CJ și-a greșit meseria.

„Am primit şi eu o scrisoare, parcă ieri, cineva ştia că o să venim în vizită şi s-a apucat să scrie scrisori. Cred că Bucureştiul şi ministerele sunt foarte bine ştiute de domnul preşedinte Flutur. A fost de foarte multe ori la Bucureşti, a fost chiar la guvernare, a avut chiar şansa să taie din lefurile românilor din toată ţara. Deci nu prin scrisori de acest tip, ci prin rezolvarea problemelor la nivel local, discutate concret şi cu soluţii foarte clare şi imediate’, a spus Teodorovici.

Consiliul Județean Suceava, împreună cu 61 de primării din județ, a contractat,  în anul 2004, creditul extern, în sumă de 86,3 milioane de euro, pe 25 de ani, cu o perioadă de garanție de 5 ani.

La acea vreme la conducerea Consiliului Județean Suceava se afla social-democratul Gavril Mîrza.

Să ne amintim…

Prezent la Suceava pe 4 mai 2018 Eugen Teodorovici a subliniat faptul că statul nu poate prelua acest credit pe care 61 de primării l-au angajat pentru construcția unor magistrale de gaz, preluate ulterior de compania Transgaz, și a unor centrale termice.

„Această problemă s-a analizat, s-a discutat în comisia de buget-finanțe a Parlamentului și a fost și o propunere legislativă. Statul nu are voie să preia acest credit”, a spus Teodorovici anul trecut, în aceeași lună mai.

Ceea ce nu e cu putință la oameni într-o perioadă normală a  anului, se pare că este posibil la PSD în campanie!

Să ne mai amintim, din nou…

Când era ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Victor Ponta, Teodorovici, a găsit soluția legală pentru ca 61 de primării sucevene care sunt împrumutate pentru proiectul„ Suceava-Utilități și Mediu” să plătească ratele printr-o rectificare bugetară.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.