Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase din Mănăstire, duminică după-amiază, și duse în procesiune pe străzile municipiului Suceava, pentru reducerea impactului pandemiei Covid-19.
La fel ca și anul trecut, dar și în primăvară, racla fiind așezată într-un automobil, unde s-a mai aflat și Icoana Sf. Ioan cel Nou, frumos împodobită cu flori naturale.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de clerici de la Centrul Eparhial Suceava, de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, condus de starețul arhimandrit Serafim Grigoraș, împreună cu protoiereii Protopopiatelor Suceava I și II și cu Ion Lungu, primarul orașului, au însoțit racla cu moaștele Sfântului mare făcător de minuni şi ocrotitor al cetății Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Evenimentul a debutat cu săvârșirea unei slujbe speciale în Biserica „Sfântul Gheorghe”, lăcaș care adăpostește moaștele Sfântului Ioan, la care a luat parte și arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan s-a îndreptat, apoi, către bisericile municipiului, după cum urmează: Biserica „Sfânta Înviere”, Biserica Domnițelor, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, Biserica „Sfântul Andrei”, Mănăstirea Teodoreni, Biserica „Sfânta Treime”, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Gară, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolae”, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Catedrala „Nașterea Domnului”, Biserica „Sfânta Cruce”.
Icoana și racla cu moaștele Sfântului au ajuns și la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, la Spitalul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Mucenic Zenovie Doctorul” și la căminul de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, locuri în care ierarhul, alături de soborul însoțitor, a înălțat rugăciuni pentru însănătoșirea celor aflați pe patul durerii, pentru cei cuprinși de boală și de neputințe trupești și sufletești, dar și pentru cei care se ostenesc în îngrijirea și alinarea acestora.
La finalul procesiunii, racla cu moaștele Sfântului ocrotitor al Sucevei a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală, moment în care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a procesiunii, subliniind faptul că ajutorul Sfântului Ioan a fost simțit de credincioși și de cadrele medicale la fiecare procesiune organizată în ultimul an.
„Se cuvine să dăm din toată inima slavă lui Dumnezeu și să îi aducem mulțumire pentru că ne-a ajutat să împlinim această lucrare sfântă, o lucrare mult așteptată de către credincioși și solicitată de aceștia, anume aceea de a face încă o procesiune cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava prin orașul pe care el, de atât de mult timp, îl ocrotește, îl păzește și pentru care se roagă și mijlocește înaintea lui Dumnezeu. A fost o rugăciune pedestră, o deplasare în duh de rugăciune și ne rugăm lui Dumnezeu să primească această jertfă și să ne trimită de Sus mângâiere, vindecare și izbăvire. Se cuvine să mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calnic, care a binecuvântat dintru început să se împlinească acest eveniment; chiar mai mult, ne-a încurajat să continuăm această procesiune și în alte zone ale județului. Înaltpreasfinția Sa, încă de anul trecut a răspuns imediat atunci când a primit solicitări, cerințe din partea oamenilor credincioși, din partea cadrelor medicale care au dorit și au simțit prezența Sfântului la unitățile medicale din municipiu și nu numai, pentru că au văzut în prezența Sfântului Ioan un sprijin pentru lucrarea deosebit de grea pe care cadrele medicale o desfășoară în această perioadă de pandemie”, a precizat PS Damaschin.
Gândul de mulțumire s-a îndreptat și către autoritățile locale și către reprezentanții acestora, precum și către clericii și credincioșii care au participat la eveniment.
„Din toată inima mulțumim autorităților, care au fost deschise și anul acesta, și anul trecut, și nădăjduim că și de acum înainte, având în vedere că această manifestare s-a desfășurat respectând toate cerințele care se impun în această perioadă mai deosebită. Această deschidere ne bucură și pe dumneavoastră vă onorează. Mulțumim domnului primar și tuturor factorilor de decizie implicați, arătând că Suceava are oameni vrednici, care știu că doar prin împreună lucrare reușim să izbăvim și să răzbim prin această perioadă mai dificilă. De asemenea, părinților de la Catedrală, părinților de la Centrul Eparhial, mulțumiri din toată inima, tuturor ostenitorilor și tuturor celor care s-au rugat împreună, fie pe străzile Sucevei, fie cei care au rămas acasă, și de oriunde. (…) Sfântul Ioan cel Nou, ale cărui rugăciuni sunt mai bine primite înaintea Domnului decât ale noastre, să mijlocească pentru orașul acesta, pentru județul nostru și pentru toți aceia care îi cer ajutorul în aceste vremuri grele”, a conchis episcopul.
Lasa un raspuns