Polițistul de la 112 care a vorbit cu Alexandra este primul dintr-o lungă serie de vinovați pentru moartea celor două fete de la Caracal. Potrivit unui raport preliminar al MAI, polițistul care a preluat apelul nu i-a dat sfaturi fetei și nici nu i-a cerut detalii despre locul în care este sechestrată.
Într-un final, Alexandra a fost ucisă de Gheorghe Dincă după ce a suprins-o vorbind la telefon. Poliția a ajuns la criminal abia după 19 ore de la primul apel.
Raportul detaliat va ajunge luni la Viorica Dăncilă, iar marți va fi prezentat în CSAT.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), au fost luate mai multe măsuri după ce ministrul Nicolae Moga s-a deplasat, vineri, la Caracal şi a dispus şi un control la Poliţia Judeţeană Olt. Opt poliţişti – cinci ofiţeri şi trei agenţi – sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri.
„Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine”, scrie în comunicat.
Ca urmare, ministrul Nicolae Moga a dispus încetarea împuternicirii inspectorului şef al IPJ Olt, precum şi a celor doi adjuncţi ai acestuia, şi schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.
De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a aprobat propunerea conducerii Poliţiei Române de a împuternici în funcţia de inspector şef al IPJ Olt pe comisar-şef de poliţie Vasile Armaşu (director al Direcţiei de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.). Totodată, ministrul Nicolae Moga a dispus noului inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienţei actului managerial de la toate subunităţile de poliţie din judeţul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate.
„În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenţie a poliţiştilor de la sesizarea privind dispariţia unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, cercetarea prealabilă faţă de 5 ofiţeri şi 3 agenţi, în raport cu atribuţiile funcţionale prevăzute în fişa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucţiunilor şi dispoziţiilor în vigoare. În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, ministrul de Interne a înaintat, luni, Guvernului şi Preşedintelui României un raport referitor la acţiunile desfăşurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca, după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, acesta să fie făcut public.
În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate în cauză, ulterior datei de 26 iulie a.c., activităţile tuturor structurilor de poliţie au fost coordonate, începând de vineri seara până duminică noaptea, de către adjunctul inspectorului general, comisar-şef de poliţie Dragnea Florian. Totodată, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanenţă la faţa locului, asigurând o capacitate operaţională (resurse) şi un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului, mai scrie în comunicat.
Lasa un raspuns