Rusia a respins o propunerea unui armistițiu de Paște. Informația a fost confirmată de Volodimir Zelenski, în discursul său video postat în noaptea de joi spre vineri. Încetarea focului, propusă să înceapă la 21 aprilie și să dureze patru zile, a fost cerută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în 20 aprilie. Între timp, Vladimir Putin a proclamat victoria trupelor sale la Mariupol, considerând că nu mai trebuie să aştepte cucerirea uzinei Azovstal, unde continuă să reziste, alături de sute de civili, ultimii apărători ai oraşului. Ucrainenii vor primi noi ajutoare militare din SUA, în valoare de 800 milioane de dolari.
Parlamentele din Estonia şi Letonia susțin că Rusia a comis genocid
Parlamentele din Estonia şi Letonia au adoptat, joi, declaraţii prin care afirmă că Rusia a comis genocid în Ucraina, potrivit CNN. În declaraţia sa, Estonia a arătat: „crime de război, masive şi sistematice, au fost comise împotriva naţiunii ucrainene de către Forţele Armate ale Federaţiei Ruse”, potrivit Parlamentului său, Riigikogu. Sunt menţionate oraşele Bucea, Borodeanka, Hostomel, Irpin şi Mariupol, ca şi alte aşezări care au fost ocupate de forţele ruse.
„Federaţia Rusă a comis acte de genocid, printre altele atrocităţi în masă împotriva populaţiei civile. Acestea au constat în crime, dispariţii forţate, deportări, încarcerări, tortură, viol şi profanarea cadavrelor”, se arată în declaraţie.
Parlamentul Letoniei, Saeima, a adoptat declaraţia în unanimitate, arătând că a fost bazată pe „mărturii cuprinzătoare şi dovezi ale atrocităţilor în masă – crime, tortură, violenţă sexuală şi profanarea civililor ucraineni, inclusiv femei şi copii”. „Ca stat membru al ONU, Consiliului Europei, UE şi NATO şi ca apărător al valorilor democratice, Letonia nu poate accepta acţiunile Federaţiei Ruse, care desfăşoară acte de distrugere în masă a poporului ucrainean”, a transmis Parlamentul leton, într-un comunicat de presă.
ONU defineşte genocidul ca „acte comise cu intenţia de a distruge, ca întreg sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”. Genocidul este atunci când sunt comise crime împotriva umanităţii cu scopul de a elimina o populaţie. Recent, preşedintele SUA Joe Biden a numit „genocid” atrocităţile descoperite în Ucraina.
Rusia a respins armistițiul de Paște
Volodimir Zelenski a anunțat că propunerea de încetare a focului de Paște, făcută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost respinsă de Rusia. Armistițiul ar fi început la 21 aprilie, acoperind perioada Paștelui creștin ortodox, care începe sâmbătă și se încheie duminică dimineața.
„Din păcate, Rusia a respins propunerea de a încheia un armistiţiu de Paşte. Asta arată foarte bine cum tratează conducătorii acestui stat credinţa creştină şi una dintre sărbătorile cele mai importante şi pline de bucurie. Dar noi ne păstrăm speranţa. Speranţa pentru pace, speranţa că viaţa va învinge moartea. Mâine (astăzi n.r.) este Vinerea Mare pentru creştinii răsăriteni. Cea mai tristă zi a anului. O zi în care orice ai putea face valorează mai puţin decât rugăciunea. Cu excepţia… apărării patriei, apărării camarazilor în luptă”, a spus preșesintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video postat în noaptea de joi spre vineri.
Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut, marţi seară, instituirea unui armistiţiu umanitar în Ucraina cu ocazia Paştelui Ortodox şi a pledat pentru crearea de noi culoare umanitare.
„Am cerut o pauză umanitară de patru zile în Săptămâna Patimilor, pentru a permite deschiderea unei serii de culoare umanitare în Ucraina. Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina”, a afirmat Antonio Guterres.
El a sugerat ca această perioadă să fie folosită pentru a crea coridoare umanitare pentru cei care se află încă pe linia întâi a războiului cu Rusia. Anterior, joi, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că această propunere a fost respinsă de partea rusă.
Boris Johnson: Militari ucraineni sunt instruiţi pe teritoriul Marii Britanii
Zeci de militari ucraineni se află în Marea Britanie pentru cursuri de instruire în utilizarea vehiculelor blindate furnizate armatei ucrainene, a declarat joi seară premierul Boris Johnson, potrivit Sky News.
„Pot spune că în momentul de faţă antrenăm ucraineni în Polonia în utiizarea sistemelor de apărare antiaeriană şi de fapt chiar şi în Marea Britanie, pentru folosirea vehiculelor blindate”, a spus Johnson.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnosn a declarat că aproximativ 25 de militari ucraineni se află în momentul de faţă în Marea Britanie şi că ar putea veni şi alţii în viitor.
Potrivit unui alt oficial de la Londra, militarii ucraineni au sosit săptămâna trecută în Marea Britanie pentru a fi instruiţi să utilizeze vehicule blindate de tip Mastiff, Wolfhound şi Husky. Marea Britanie va furniza armatei ucrainene 120 de vehicule blindate, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns