Recensământul s-a încheiat acum o lună, dar recenzorii încă nu au fost plătiți. Primăriile ridică din umeri și spun că Institutul Național de Statistică trebuie să vireze banii. Iar oficialii institutului spun că se așteaptă aprobarea unei hotărâri de guvern să poată începe plățile. Un termen optimist ar fi luna octombrie, iar până atunci cei aproape 20 de mii de oameni care au mers din ușă în ușă prin țară pentru a completa chestionare vor avea de așteptat.
Alina Mâțoi a fost recenzor în sectorul 6 al Capitalei, iar de o lună femeia așteaptă să fie plătită pentru munca depusă. A cerut explicații de la primărie și de la Insitutul Național de Statistică, dar nu a primit niciun răspuns. Iar în ultimă instanță a sunat și la Guvern. Alina Mâțoi, recenzor: La Relații cu publicul mi s-a spus că nu se știe, să îi trimit un mail domnului prim-ministru și să îl intreb. După calculul meu ar trebui să primesc peste 10 mii de lei… mai mult. Nici nu m-am gândit că mă prinde toamna cu contul gol, ca să zic așa…
Și Ciprian este în aceeași situație. Timp de o lună și jumătate a mers din casă în casă și a completat chestionare. După calculele sale ar trebui să primească 5.000 de lei pentru munca depusă, scrie digi24.ro.
Ciprian Florin, recenzor: Fiecare om care a făcut munca asta, nu a făcut-o din plăcere, a făcut-o ca să își acopere niste lipsuri. Cel mai frustrant este că nu avem un răspuns clar asupra sumei și o dată exactă când îi putem lua. Se plătește pe număr de chestionare validate, și până acum nu știm ce ni s-a validat.
Doar în București sunt peste de 1.600 de recenzori care așteaptă să fie plătiți. Reprezentanții primăriilor de sector spun că nu la ei este problema, pentru că și ei așteaptă să primească banii de la INS. „INS a elabordat această hotărâre de guvern, a primit câteva avize, mai are de primit câteva”
Laurențiu Ștefan, coordonator recensământ: Sectorul 3 avem telefoane zilnice de la recenzorii care au fost în teren și în punctele fixe din sector. Aceștia ne tot întreaba când vor fi plătite sumele. Ne-am așteptam, să fiu sincer, să dureze atât de mult. Validarea chestionarelor a durat atât de mult… Banii nu sunt o problemă. După rectificarea bugetară s-a stabilit o sumă maximă de 192 de milioane de lei pentru Recensământul Populației și al Locuințelor. Însă acum Guvernul trebuie să dea drumul la bani.
Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământul Populației și al Locuințelor: Banii există, trebuie doar stabilit modul în care se vor împărți. INS a elabordat această hotărâre de guvern, a primit câteva avize, mai are de primit câteva. La începutul lunii octombrie banii vor fi virați. Recenzorii vor fi plătiți în funcție de numărul de chestionare completate. Câte 7 lei pentru fiecare chestionar completat pentru recenzarea persoanelor și câte 3 lei și 50 de bani pentru recenzarea locuințelor, scrie psnews.ro.
Trebuie dați în judecată, cerut daune, dobândă penalizatoare și cheltuieli de judecată de la cei responsabili, nu din visteria statului.
Numai așa îi poți face pe unii să-și facă treaba, altfel… așteptați mult și bine.