Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit marți, la 96 de ani, după o îndelungată suferință.

Cel care a domnit între 1940 și 1947 și anterior – reprezentat de o regență – între 1927 și 1930 era ultimul șef de stat în viață din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Potrivit Wikipedia.org, Mihai s-a născut la Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei etc.

Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Fiu al principelui moștenitor Carol (cel care avea să devină Carol al II-lea), Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat în 2011, pe fondul unor procese în Germania referitoare la fostul nume de Hohezollern-Veringen al ginerelui său, Radu, dar si a temerii, conform unora, privind eventuale pretenții ale Hohenzollernilor germani la șefia Casei Regale române).

Pe 23 august 1944, Regele Mihai a dat lovitura de stat în urma căreia a fost înlăturat de la putere și arestat mareșalul Ion Antonescu, în contextul în care armata sovietică pătrunsese pe teritoriul României. După 6 martie 1945, în semn de protest față de abuzurile noului guvern Petru Groza, suveranul a intrat în așa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele executivului, care și-a urmat însă nestingherit activitatea.

Pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată Republica Populară Română.

În ianuarie 1948, Mihai I a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără prea mari reușite. Suveranul înlăturat de la tron s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

După Revoluția din 1989, Regele Mihai a fost oprit de către regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, numeroși monarhiști au venit să-l vadă. De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, Majestatea Sa și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ținut un discurs în fața camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016, a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.