După doi ani în care toate aeroporturile din țară au avut descreșteri masive, în ceea ce privește mișcările aeriene și numărul de pasageri, apar primele semne ale revenirii la aeroportul din Suceava și asta  pentru că traficul aerian de pe Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare”  a înregistrat în primul trimestru o creștere substanțială.

Astfel, în prima lună a anului au fost înregistrate 345 de mișcări aeriene, fiind transportați 31.731 de pasageri. În luna februarie, pe parcursul celor 28 de zile, 30.260 de călători au ales aeroportul sucevean. Totodată, numărul mișcărilor aeriene din luna februarie a crescut la 386.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată în luna martie, când  Aeroportul „Ștefan cel Mare” a fost punct de plecare și de sosire pentru 45.339 de pasageri, acesta nefiind numărul total pentru că până la finalul lunii mai sunt programate încă 20 de curse regulate, iar estimările arată că vor fi înregistrați 50.000 de pasageri. În ceea ce privește mișcările aeriene, și numărul acestora a crescut considerabil, depășind cifra de 600.

Printre factorii care au determinat această creștere se numără și începerea războiului din Ucraina, dar și ridicarea restricțiilor împotriva coronavirusului.

Pe lângă cursele regulate, pe Aeroportul din Suceava au fost înregistrate aeronave particulare, dar și zboruri de linie care, din cauza faptului că spațiul aerian din Republica Moldova a fost închis, au aterizat pe pista de la Salcea. De asemenea, printre zborurile efectuate în acest interval de timp s-au numărat și mai multe curse de repatriere a mai multor cetățeni străini refugiați în județul nostru.

Aeroportul „Ștefan cel Mare”, în prezent, beneficiază de o cursă internă, respectiv către București, zece curse externe, către vestul Europei, și două de vacanță, în Egipt și Turcia.

Evoluția traficului aerian de pe Aeroportul Suceava se reflectă într-un trend ascendent până în 2019, urmat de o scădere cauzată de pandemie. Începând cu 2016 au fost înregistrați 57.226 de pasageri, iar în 2017 au fost consemnați  262.165 de pasageri. Trendul ascendent s-a menținut și în 2018, când Aeroportul „Ștefan cel Mare” a fost punct de plecare și de sosire pentru 353.280 de persoane. Vârful a fost atins în 2019, numărul călătorilor care au ales aeroportul sucevean ridicându-se la 430.123.

Din cauza pandemiei, sectorul aviatic a fost puternic lovit în primele luni ale anului 2020, multe aeroporturi fiind închise. Cu toate acestea, începând cu luna mai, situația s-a îmbunătățit, iar până la finalul anului au fost consemnați  189.199 de pasageri.

346.697 de persoane au ales ca punct de plecare și sosire aeroportul sucevean, în 2021.

În concluzie, se poate observa că doar în primul trimestru al anului 2022 au fost înregistrați peste 110.000 de pasageri, fapt ce denotă că acest an se anunță a fi unul prosper pentru Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava.

Potrivit conducerii Consiliului Județean Suceava, după ce a fost întocmit raportul de expertiză pentru Terminalul 2 (Sosiri), în cel mai scurt timp acest obiectiv de investiții va fi finalizat și va contribui semnificativ la creșterea numărului de pasageri.

„Sperăm să reușim ca în cel mai scurt timp să finalizăm această investiție extrem de importantă pentru dezvoltarea Aeroportului Suceava”, a spus Cristinel Crețu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.