Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că „nu există niciun fel de modalitate” pentru o negociere care să prevadă retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, așa cum a cerut Moscova.
„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO.
Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său.
Ceea ce spunem Federației Ruse este că e totalmente anacronic și este o întoarcere în timp istoric către zone complicate ale istoriei europene, ideea că poți să ameninți cu incursiune militară un stat vecin, suveran, independent și democratic din Europa. Aceasta este linia cu adevărat roșie, nu cea pe care o spune șeful diplomației de la Moscova”, a declarat pentru Digi24 secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Federația Rusă a precizat că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Ministerul rus de externe spune că a formulat în mod explicit această revendicare, transmite agenția de presă RIA Novosti.
Potrivit Moscovei, Federația Rusă dorește revenirea la configurația de securitate din 1997, când România și Bulgaria încă nu aderaseră la NATO.
„Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, se arată în răspunsurile formulate de Ministerul rus de externe la întrebările pe care le-a primit ministrul Serghei Lavrov în conferința anuală de presă.
Într-un gest de solidaritate transalantică, SUA a anunțat că va spori prezența militară americană în România dacă Federația Rusă va invada Ucraina.
„Vom mări prezența trupelor în Polonia, România etc, dacă într-adevăr (Vladimir Putin) face mișcarea (invazia, n.r.) pentru că avem o obligație sacră în Articolul 5 să apărăm aceste țări. Sunt parte din NATO. Nu avem această obligație în ceea ce privește Ucraina, cu toate că avem o îngrijorare mare cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, declara Joe Biden, într-un anunț salutat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă.
Un anunț similar a făcut și Emmanuel Macron, care a exprimat disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România.
„Anunțul important al Președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România pe Flancul Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale Președintelui Klaus Iohannis. Mulțumesc, Jean-Yves Le Drian (ministrul francez al afacerilor externe, n.r.), pentru dialogul nostru fructuos pe acest subiect”, a fost reacția ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns