Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, fost director al D.S.V.S.A. Suceava, a adresat un memoriu conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, acuzând actuala conducere, dar și pe unii dintre directorii care s-au succedat la conducere, de mai multe fapte pe care acesta a menționat că le poate proba în instanță.

Dulgheru a spus că a venit la conducerea D.S.V.S.A în 27 mai 2005, fiind sprijinit de PNL.

În perioada cât am fost director am venit cu un program foarte bine stabilit pe etape și priorități pe care l-am respectat ajungând în primele trei D.S.V.uri din țară. La instalare am declarat că voi respecta legea, voi fi imparțial, obiectiv, voi promova competența, voi fi un bun coleg, voi fi drept, pentru că în viată am avut parte de multe nedreptăți.
În toamna lui 2012, deși aveam o activitate foarte bună, am fost obligat și amenințat de fostul președinte A.N.S.V.S.A. Țurcanu Mihai să-mi dau demisia, deoarece Baișanu Alexandru vrea să-l aducă pe Ilișoi Octavian. Am spus că îmi dau demisia pe loc și plec acasă dacă aduc un om cu experiență, competent să țină D.S.V.S.A. Suceava în parametri buni la care, împreună cu echipa și colegii, am muncit să ajungem. Țurcanu nu a făcut acest lucru. L-a adus pe Ilișoi Octavian și au trecut la executarea mea prin toate mijloacele. Mi-au trimis controale, mi-au fabricat dosare penale. Eu am rămas același om demn și curat, dar D.S.V.S.A. Suceava în cei șapte ani cu 25 de directori schimbați a ajuns într-o situație aproape neficțională, deoarece directorul cu delegare Corneanu Dănuț a transformat, în ultimii ani, această instituție publică respectată într-un S.R.L. proprietatea lui și a celor care îl susțin”, a declarat Dulgheru.

Fostul director a spus că cei care s-au opus au fost executați. Acesta a cerut, ca președinte al C.M.V. Suceava, și la solicitările colegilor care au avut de suferit, demiterea directorului cu delegare al D.S.V.S.A. Suceava, dr. Corneanu Dănuț. Acesta a invocat nu mai puțin de 12 motive pentru demiterea dr. Corneanu.
Dulgheru a spus că actualul director este un medic veterinar violent, povestind de un episod care s-ar fi produs între Corneanu și dr. Ciotau. Un alt incident relatat de Dulgheru a fost la Câmpulung Moldovenesc când directorul Corduneanu Ioan a fost înjurat și lovit de Corneanu.


Dulgheru a declarat că actualul director este un oportunist fără margini.

„Lucrează în D.S.V.S.A. Suceava de peste 20 de ani. În toți acești ani a fost numai șef, fie la igienă sau siguranță alimentelor, fie director. Atunci când se schimbau guvernele, prin mijloacele cunoscute, trecea la partidul care venea la guvernare, ca victimă a vechiului regim. Le spunea medicilor veterinari și agenților economici vedeți ca directorii vin și pleacă, iar eu sunt veșnic aici. Prin oportunism, frică și teroare a făcut ce a vrut în ultimii 20 de ani în județul Suceava”, a precizat Dulgheru.

Un alt motiv al demiterii lui Corneanu, susține Dulgheru, este dictatura și teroarea instaurată între funcționarii publici ai instituției.
Totodată, Dulgheru spune că angajările şi promovările în D.S.V.S.A. Suceava nu s-au făcut ținându-se cont de oamenii competenți şi pregătiți care lucrează de zeci de ani în această instituție, pe bani puţini pe perioadă determinată şi ei trebuiau să aibă prioritate. Angajările la funcționari publici s-au făcut prin transferuri, iar cei din interior au rămas tot pe perioadă determinată.

Cum este posibil să organizezi un concurs pe un post de funcţionar public la identificare, să ai funcţionar public pe perioadă determinată la acest serviciu şi să nu candideze nimeni de frică. Iar acest post să fie ocupat de o persoană care lucra la farmacie la vicepreşedintele A.N.S.V.S.A. Ilisoi Octavian. Angajările, promovările şi transferurile s-au făcut după cum a vrut Corneanu, sprijinit de cei trei muschetari. De multe ori pe lângă lege”, a afirmat președintele Colgiului Medicilor Veterinari.

Un alt aspect relatat de Dulgheru este că șeful Serviciului de control oficial şi siguranţa alimentelor din cadrul D.S.V.S.A. Suceava, mâna dreaptă a directorului Corneanu, dr. Nichita Adrian, şi-a adus soția ca subalternă.

„Fişa de evaluare a activităţii anuale a funcţionarilor publici este făcută şi semnată de şeful de serviciu. Întreb cum evaluează în acest caz soţul pe soţie?”, s-a întrebat Dulheru.

Al șaselea motiv invocat de Dulgheru privește obligarea medicilor veterinari să părăsească colegiul.

„La alegerile de la colegiu din 6 septembrie a interzis medicilor veterinari angajaţi pe perioadă determinată să participe la vot. Aceste abuzuri intră în sfera penalului”, a relatat Dulgheru.
„La alegerile de sindicat din 12/01/2019 s-a implicat activ în influenţarea alegerilor, dând o masă gratuită, încercând să-i convingă să-l voteze pe Bruja Cătălin pentru a-şi subordona sindicatul. Colegii funcţionari nu au mai cedat terorii şi fricii, au ales corect pe Toporaş Maricela preşedinte şi Lungu Luoana vicepreşedinte. Pentru atitudinile corecte în apărarea colegilor Lungu Luoana a fost izolată în biroul nonconformiştilor alături de inginerul Moroșanu, căruia i-a spus, în sala de şedinţă, anul trecut că are capul prea mare, mutându-l în biroul indezirabililor pentru a-i crea loc incorect lui Nechita Elvira, soţia şefului de serviciu. Dr. Lungu Luoana a fost scoasă din acţiunile de inspecţie şi control, deoarece nu răspundea la comenzile incorecte date de Corneanu. De fapt majoritatea notelor de control cu misiuni speciale au fost făcute de Nechita Adrian şi Bruja Cătălin la solicitarea directorului Corneanu. Despre aceste misiuni speciale pot vorbi cei controlaţi”, a mai spus Petrea Dulgheru.

Președintele C.M.V. a spus că actualul director a fost ”hărțuitor” cu femeile de-a lungul timpului.  Dulgheru a afirmat că în vara acestui an mai mulți agenți economici au venit la nunta organizată de actualul director, iar agenții economici care au răspuns invitației sunt păsuiți la plata taxelor și impozitelor.
Un alt motiv invocat ține de o adresă către A.J.V.P.S. Suceava, fondul Scorușu, prin care obliga medicii veterinari oficiali să facă examene trichineloscopice mistreţilor care intrau în consum public

Ne luptăm de treizeci de ani să educăm vânătorii să respecte legea, să facă examenul prin digestie artificială, singura metodă corectă, iar Corneanu, de la sine putere, a făcut praf această activitate. La cursurile de pregătire din 14 februarie 2019 i-am ridicat această problemă. A spus că el hotărăşte în judeţul Suceava. L-am avertizat că încalcă regulamentul european, iar dacă apare boală la om este fapta penală. După o lună de zile, în care toţi gestionarii fondurilor de vânătoare au făcut ce au vrut, au primit adrese că trebuie să facă examenul prin digestie artificială. Medicii veterinari de liberă practică şi cei de la cabinetele veterinare nu au mai primit această adresă de îndreptare a abuzului. Este posibil ca şi astăzi să mai facă examene la mistreţi cu microscopul. Datorită acestei adrese la laborator se fac tot mai puţine examene prin digestie artificială. Pericolul apariţiei unui episod de trichineloză este aproape”, a mai adăugat Dulgheru.

În final, acesta a spus că imobilele deținute de DSVSA sunt neîntreținute, iar în Dorneşti a funcţionat abatorul S.C. Agrolinevol din 2014 până în 2017 fără autorizaţie sanitară veterinară.

În această perioadă Agrolinevol ar fi vândut carcasa de vită, iar Corneanu răspundea de siguranţa alimentelor. Dacă se confirmă este foarte grav. În încheiere, solicit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare să rezolve urgent problema la Suceava. Dacă directorii sunt în continuare puşi politic atunci P.N.L.-ul să pună oameni competenţi, care respectă legea, apără sănătatea oamenilor, a animalelor şi siguranţa alimentară. Dacă noul director face la fel, voi reacţiona pe măsură. Doresc normalitate şi atmosfera de lucru normală”, a conchis Dulgheru.

 

Dănuț Corneanu neagă acuzațiile

 

Directorul Dănuț Corneanu a negat vehement aceste acuzații și a spus că îl va acționa în instanță pe președintele C.M.V, Petrea Dulgheru.

„Nimic nu este adevărat din ceea ce scrie aici, iar dacă sunt dovezi îl rog să le prezinte, pentru că îl voi acționa în instanță pentru a demonstra punct cu punct ce scrie în acest Memoriu”, a spus directorul Dănuț Corneanu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.