Un copil cu autism nu bifează toată lista de semne tipice ale spectrului autist. Manifestările pot fi dintre cele mai diverse de la caz la caz. Acestea pot fi subtile la început, apar chiar începând cu primul an de viață și pe măsură ce timpul trece apar și altele. Este important să urmărim evoluția copiilor noștri și să ne alarmăm când sunt semnale ale unor afecțiuni. Când știm că avem semnele autismului?
Cum se manifestă?
În mare parte din cazuri vorbim despre lipsa de contact vizual. Apar probleme de limbaj, probleme senzoriale sau auditive. În sens mai larg, este ușor de observat că acel copil preferă singurătatea, îi plac lucrurile repetitive, nu interacționează social, îi place să învârtă lucruri, are poate preferințe atipice în materie de lucruri preferate. Spre exemplu, un atașament nepotrivit față de obiecte casnice pleacă la plimbare cu o lingură de lemn, îi place fierul de călcat sau altele asemenea.
Alte semne îngrijorătoare pot fi despre imposibilitatea de a-și exprima nevoile. Reacționează exagerat sau nepotrivit la zgomote, nu are reacții în multe dintre contextele sociale.
Numai un specialist poate face o evaluare completă și poate să vă lămurească dacă un copil are tulburare de spectru autist.
Ce puteți face
După un diagnostic oferit de un neuropsihiatru pediatric, cei de la Centrul Pas cu Pas din Suceava desfășoară ședințe de terapie ABA, masaj și kinetoterapie, terapia de tip 3C, terapii de grup sau individuale. Însă mai întâi de toate, o evaluare completă vă ajută să înțelegeți ce se întâmplă, de ce dezvoltarea copilului vostru pare lentă, de ce până la un moment dat părea să fie un curs firesc de dezvoltare ca orice alt copil și la un moment dat totul se schimbă. Sau, de fapt, stagnează sau involuează.
Comportamentele pot varia. Cert este că nu se mai încadrează în niște tipare, are reacții nefirești sau se manifestă cum părinții par că nu își mai recunosc copilul. Totuși, pot fi ajutați să se integreze, să învețe, să își corecteze comportamentele.
Ajutați-vă copiii să își atingă maximum de potențial, chiar și după ce primiți acest diagnostic. Iar cei de la Centrul Pas cu Pas vă pot ajuta. Un terapeut ABA va urma ședințele de terapie alături de copil, adaptând tehnicile aplicate. Un logoped va interveni în ședințe de logopedie așa cum specialistul a recomandat, ca frecvență. Terapiile de grup îi pot ajuta de asemenea, să descopere emoțiile celor din jur, să comunice cu cei din jur.
Autismul nu este capăt de lume
Autismul nu se tratează, nu dispare. Terapiile pot ajuta, însă nu vindecă, ci aduc acea normalitate pe care societatea o acceptă, îl ajută pe copil să se integreze. Atenție! Nu lăsați timpul să curgă în defavoarea voastră și mai ales a copilului. Cu cât mai timpuriu există o evaluare de specialitate efectuată și sunt începute terapiile specifice, cu atât mai bine pentru copil.
Centrul Pas cu Pas își are sediul în Suceava. Iată aici detalii:
Telefon: 0721 861 125
E-mail: contact@centrulpascupas.ro
Adresă:
Str. Mărășești, Nr. 18
Et. 4, Camerele 7-8
Suceava
Lasa un raspuns