Camera Deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi, ca for decizional, proiectul de modificare a OG nr. 78/2000, care prevede o procedură mai simplă pentru șoferii care vor eliberarea unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului, în cazul pierderii sau furtului acesteia.

Și Senatul a votat pentru schimbarea prevederilor inițiate de Guvern, argumentate ca fiind o necesitate, deoarece procedurile actuale sunt “excesive” și în plus, se pot reduce costurile administrative. Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului, iar Comisia de industrii a avizat favorabil, dar cu unele amendamente propunerea.

Principalele modificări sunt:

  • eliminarea obligativității prezentării de către client a avizuluiautorității competente care a efectuat înmatricularea sau înregistrarea vehiculului;
  • completarea situațiilor de emitere a unui duplicat, pentru toate cazurile în care la înstrăinarea vehiculului, ultimului proprietar nu transmite dobânditorului cartea de identitate;
  • eliminarea obligativității publicării unui anunț în Monitorul Oficialîn cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărții de identitate a vehiculului.

Ordonanța nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea cărții de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România – art. 161 va avea următorul cuprins:

“(1) În cazul pierderii, furtului sau al distrugerii cărții de identitate a vehiculului ori al nerespectării dispozițiilor art. 10 alin. (5), RAR poate emite un duplicat al cărții de identitate a vehiculului, după identificarea vehiculului.

(2) Procedura de eliberare a duplicatului cărții de identitate a vehiculului, în situațiile prevăzute la alin. (1), precum și documentele necesare, se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor.

(3) Pentru emiterea de către R.A.R. a unui duplicat al cărții de identitate a vehiculului, nu este necesară publicarea pierderii, furtului sau distrugerii acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a” (amendament introdus de Comisia pentru transporturi)

În termen de 60 de zile de la adoptare, ministerul Transporturilor va actualiza Reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor- RNTR 7. Legea intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.