Educația este temelia progresului social. Poate că sună demonetizat, dar această percepție este provocată de faptul că, deși este un principiu fundamental, a fost repetat prea des, fără a primi și sprijinul de care are nevoie. Educația costă, iar cheltuielile trebuie împărțite cu responsabilitate, în funcție de nevoi, între stat, prin instituțiile abilitate, și părinți. Și una și cealaltă dintre părți sunt responsabile de educația copiilor, deși forța materială prin care pot face asta diferă. Acesta este motivul pentru care sprijinul acordat de stat pentru educație trebuie să-și atingă scopul. Din fericire există instrumente care pot face ca fondurile destinate educației să ajungă acolo unde trebuie: la copii!  

Sprijin pentru asistență socială

Adresată și extrem de utilă instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale, dar și sindicatelor sau companiilor private care doresc să susțină implicarea în programe sociale, acordarea de tichete sociale este metoda cea mai eficientă și flexibilă. 

Pe lângă faptul că acestea nu pot fi folosite decât în scopul în care au fost destinate, ceea ce oferă o garanție reală asupra utilizării lor, tichetele sociale au valabilitatea de un an, oferă o economie importantă de timp și resurse umane, reduc substanțial toate procesele birocratice și  sunt ușor de distribuit.

Tichetele sunt o modalitate utilă prin care sunt înlocuite ajutoarele directe în bani sau produse, iar selecția comercianților parteneri este realizată corect în funcție de nevoile reale ale beneficiarilor, pentru îndeplinirea scopului urmărit (sprijin educațional, integrare socială, educație).

Educația timpurie

Există multe studii care dovedesc o rată de succes școlar peste medie pentru copiii care beneficiază de educație timpurie de înaltă calitate. Programele sociale derulate prin acordarea de tichete sociale gradinita contribuie la aducerea copiilor preșcolari la grădiniță și sunt metoda cea mai eficientă prin care cei mici sunt ajutați să aibă succes la școală, contribuind în mod esențial la integrarea socială a acestora. 

Educația timpurie este soluția unui start energic în viață, pentru că la vârste mici, ideale pentru educația la nivel de grădiniță, se formează deprinderile principale și sunt asimilate o multitudine de informații și cunoștinte care sunt fundamentul educației din cursurile primare și ulterioare. 

Experiențele copilului din primii ani de viață au un impact uriaș, raportat proporțional cu acumulările din etapele școlare ulterioare. În consecință, copilul preșcolar care nu va frecventa cursurile grădiniței va începe școala primară cu un handicap educațional care va avea un efect negativ de lungă durată asupra procesului de învățare. 

Cine poate primi tichete pentru grădiniță

Tichetele pentru grădiniță sunt acordate conform prevederilor din Legea 248/2015, lege care poartă un nume simbolic „Fiecare Copil în Grădiniţă” și punctează astfel importanța cursurilor preșcolare. Tichetul are rolul de a susține familiile defavorizate și pe cei cu venituri mici și sunt destinate copiilor cu vârsta de până la șase ani, prin acordarea unui stimulent financiar lunar de minimum 50 lei pentru fiecare copil beneficiar al programului, sub formă de tichete sociale. 

Stimulentul se acordă pe toată perioada anului școlar, respectiv din septembrie până în iunie și este destinat familiilor cu venituri mai mici de 283 lei lunar, per membru de familie. 

Tichetele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea produselor alimentare, a rechizitelor, articolelor de îmbrăcăminte pentru copii și a produselor de igienă, iar valorificarea acestora se poate face doar într-un număr limitat de unități comerciale, care sunt selectate ca parteneri. Nu este permisă transformarea acestor tichete în bani, iar la utilizarea lor, nu se acordă rest în numerar. 

Valabilitatea acestor tichete este limitată la durata anului școlar. În plus, pot fi utilizate doar în anul în care au fost emise, cu excepția celor emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care pot fi valorificate până la data de 31 decembrie a anului următor.

Educația este cheia progresului social și economic. În același timp trebuie considerată ca fiind cea mai sigură și mai profitabilă investiție în viitor, dar fără a uita faptul că o educație de calitate este un proces care nu poate decurge în absența unei finanțări corecte și a unei preocupări constante din partea întregii societăți. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.