Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a explicat, într-o conferință de presă, că urmează ca proiectul să fie fazat, iar aproape 44 de milioane de euro din Fondul de coeziune să fie decontate pentru lucrări deja executate și pentru a se închide finanțarea.
Totodată, Nechifor a arătat că urmează să fie făcută o nouă proiectare pentru că tronsoanele I și II ale șoselei sunt pe un teren care nu permite o astfel de construcție, fiind foarte multe alunecări de teren în zonă.
„Din 2007 vorbim de fluidizarea traficului în Suceava. Este limpede că s-a ales un traseu prost, din birou, făcut la xerox, proiect pe care poate îl regăsim și prin alte părți. Și cei de la CNADNR au confirmat că structura de teren pe care s-au construit tronsoanele I și II sunt neconforme, cu pământ de flori, o zonă cu foarte multe alunecări de teren. În proximitatea Hagigadar nu a constuit nimeni, nici în timpul lui Ștefan cel Mare, nici în timpul armenilor, nimeni nu a construit acolo și doar un om nepriceput ar fi putut să vină cu o soluție tehnică care să prevadă o șosea de trafic construiască pe un deal care o ia la vale. Doar un om nebun ar putea pune un obstacol acel «zid al morții» în mijlocul unui drum european”, a spus Nechifor.
Nechifor a trimis o săgeată către Lungu afirmând că acesta nu a înțeles, după 12 ani de admnistrație în fruntea unei primării de municipiu, cum funcționează alocarea fondurilor europene.
„Sunt oameni care nu înțeleg ce înseamnă finanțare europeană. Vedeam și pe domnul primar Lungu, care a tăcut vreo câțiva ani buni, vorbind despre subiectul centrurii, cu toate că el e principalul beneficiar, afirmând că s-a rezolvat. Mă întreb ce s-a rezolvat? ”, a mai spus Nechifor.
Președintele CJ a menționat faptul că purtătorul de cuvând de la Comisia Europeană a spus clar că banii vor fi distribuiți în două faze. O primă alocare va fi de 52 de milioane de euro, bani care vin pentru lucrările din urmă.
„Numai cine nu pricepe deloc finanțări europene nu își dă seama că nu poți să pui pe un exercițiu financiar care se încheie acuma, decât proiecte trecute. Practic, banii care sunt dați de la Comisia Europeană vor merge la Guvern pentru a închide datoriile existente din trecut. Bani sunt pentru a închide împrumutul pe care Guvernul României l-a angajat pentru a construi această centură. Nu sunt prevăzuți din păcate de către acest Guvern bani pentru viitor, deci este o utopie ceea ce a spus Ion Lungu”, a afirmat Nechifor.
Șeful administrației județene a declarat că PSD propune o nouă rută ocolitoare a Sucevei, pentru descongestionarea traficului, o rută în lungime de peste 20 de kilometri, care să traverseze localităţile Ipoteşti şi Salcea. Propunerea social democrațiilor vine pe o structură de drum care există deja în exploatare, doar în proximitatea râului Suceava va fi constuit un pod de la zero. Nechifor a comparat proiectul pentru centură de S-E a PSD-ului și cel al PNL-ului afirmând că ultimul „e făcut din burtă, trăgând doar o dunguță, fără cotă, fără dimensiuni”.
„Prima bretea face legătura între drumul DN 2 și zona râului Suceava care are o lungime de 6,5 km și care ajunge până în zona Mall-ului din lunca Sucevei. Al doilea traseu propus este cel care leagă zona Salcea DN 29 cu Centura de Sud-Est care traversează și calea ferată printr-o zonă constuită deja. Ceea ce am gândit este crearea unui parc agroindustrial care să fie în proximitate zonei industriale, construit pe un teren al municipalității și care să conțină un centru logistic pe partea agricolă, care să pună la dispoziție fermierilor infrastructura ca să își vândă marfa. Acest parc este în proximitatea ramelor de cale ferată, care sunt în apropierea CET-ului. Pe partea industrială vorbim de structuri cum sunt la Jugu, la Bistrița sau Ploiești, platforme betonate, căi de telecomunicații și utilități. Diferența între proiectul nostru și cel al PDL este că al nostru este defalcat pe trei dimensiuni. O prima dimensiune e zona de drumuri care înseamnă drumuri existente, drumuri betonate, drumuri asfaltate, acestora adăugându-se doar 700 de metri, care sunt pietruiți. Cei 20 de km sunt estimați la 6 milioane de euro. Podul peste Suceava va întregi zestrea de traversare peste râu. Noi propunem un pod cu două benzi, una pe sensul dinspre Suceava spre Botoșani și invers, două trotuare, stânga-dreapta, la un cost de execuție de aproximativ 4 milioane de euro. Aici, se vor adăuga costurile parcului industrial, logistic și agricol pe care îl estimăm ca fiind între cinci și sapte milioane de euro”, a precizat Nechifor.
La final preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a afirmat că din informările pe care le primeşte „conform legii” ştie că şoseaua de centură a Sucevei are mari probleme de proiectare şi execuţie, cel puţin la tronsoanele I şi II.
„Din 2012, de când am primit certificat ORNISS (n.r. – de acces la informaţii secrete de stat), am primit frecvent informări că se scufundă centura şi că acolo mai sunt şi alt fel de lucruri. Mai mult nu pot comenta. Nu sunt deloc încântat de faptul că cineva a îngropat pur și simplu 80 de milioane de euro într-o centură fără finalitate, deocamdată. Veți vedea că CNADNR-ul va trebui să vină cu o reproiectare, cu noi indicatori tehnico-economici și probabil că vom fi nevoiți să reparăm ce au stricat unii din birouri, cu încă zeci de milioane de euro. Poate vă întrebați de ce nu s-au luat măsuri până acum? Vestea bună este că odată ce proiectul de centură a fost transferat pe bani europeni va intra Oficiul Antifraudă al Uniunii Europene”, a declarat Nechifor.
El a mai spus că după ce a primit aceste informări a înţeles de ce nici o firmă nu a mai dorit să lucreze la primele două tronsoane, printre motive fiind şi acela că lucrările deja executate reprezintă probe.
Tiberius Brădățan, candidatul PSD la Primăria Suceava a declarat în cadrul conferinței că pentru zona metropolitană a Sucevei nu există o viziune de dezvoltare economică așa cum se întâlnește și în alte părți.
„Timp de 4 ani, în Consiliul Local, am avut doar întâlniri în care se constata că mai intră sau mai iese din Zona Metropolitană câte o localitate, dar ca și viziune nu am avut niciun proiect concret. Am identificat spațiul de la Termica, care este în proprietatea primăriei și care este disponibil în orice moment și pe care se poate organiza acest parc industrial. Primul pas făcut de noi a fost să mergem la Bistrița, unde la 7 km există o astfel de dezvoltare și am văzut că se poate pe o finanțare, jumătate fonduri europene și jumătate Primăria Bistrița de 4 milioane de euro, să se creeze un parc industrial perfect funcțional de la zero. Noi, având o suprafață mai mare, vom investi mai mult, dar avem utilitățile deja pentru că pe platforma Termica ele au existat. E avantajul rețelei feroviare care vine până la parcul Termica. Avantaj e că avem în vecinătate Aeroportul Suceava. De aici și necesitatea șoselei de centura de Sud-Est. Nu e vorba de un vis sau de o utopie”, a spus candidatul PSD pentru Primăria Suceava, Tiberius Brădațan.
Lasa un raspuns