Ursoaica și cei doi pui care se plimbă nesctingheriți pe străzile municipiului Câmpulung Moldovenesc au ieșit din nou să caute mâncare. Potrivit prefectului județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, în cursul nopții de miercuri, 3 iulie, spre joi, 4 iulie, în căutarea disperată de mâncare, ursoaica a reușit să omoare cinci capre.
Tot prefectul județului Suceava a precizat că efectivul de urși din județul Suceava s-a dublat. În prezent, având casă în jur de 590 de urși, în condițiile în care specialiștii în gestionarea fondului cinegetic afirmă că limita care poate fi gestionată de județul nostru este de 300.
„Ne confruntăm încă cu prezența acelei ursoaice cu doi pui la Câmpulung Moldovenesc care creează, cel puțin din prisma siguranței publice, probleme pentru populația municipiului. Din informarea pe care am solicitat-o de la Garda Forestieră, care are compentența pentru a evalua și solicita despăgubiri pentru pagubele înregistrate ca urmare a prezenței acestor animale sălbatice: urs, râs și lup”, a explicat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.
Potrivit prefectului Adomnicăi, în județul Suceava, de la începutul anului 2019, au fost 24 de procese verbale de evaluare a despăgubirilor, totalul sumei fiind de 62 189 de lei, bani solicitați de la Ministerul Mediului. Din aceste 24 de pagube evaluate de către cei de la Garda Forestieră împreună cu cei de la Agenția pentru Protecția Mediului și reprezentanții autorităților locale de pe raza cărora au fost produse aceste pagube, 22 sunt cauzate de urși, una de lup, la Panaci și una de râs, la Broșteni.
Situația de la Câmpulung este mai specială întrucât pe raza municipiului se face simțită prezența ursoaicei cu doi pui.
„Ceea ce este cel mai important și am făcut până acum, este intervenția imediată pentru gonirea animalelor din zona de intravilan. În perioada 21 iunie – 4 iulie am avut în total 7 intervenții cu echipaj mixt format din jandarmi și polițiști, practic vorbim de 23 de persoane alocate pentru aceste intervenții -16 jandarmi și șapte polițiști și nouă mijloace auto. De asemenea, au fost două atenționări pe Ro Alert, prin care am atenționat populația că este prezentă ursoaica în oraș și să nu iasă oamenii pe străzi pentru a nu se expune pericolului, mai ales că, din relatările instituțiilor, au existat situații în care oamenii s-au expus pericolului dorind să facă selfie cu ursoaica, nerealizând gravitatea situației”, a explicat prefectul Adomnicăi.
Aceasta a mai spus că ursul și lupul sunt specii strict protejate și pentru o intervenție privind recoltarea sau relocarea acestora, trebuie parcurse o serie de etape, iar intervenția se poate face numai cu aprobarea Direcției pentru Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.
Sursa foto: AOL.ro
Lasa un raspuns