Alături de localitatea Borsec din Harghita, pe data de 16 februarie 2017, comuna Sucevița devenea, prin Hotărâre de Guvern, Stațiune Turistică de Interes Național. Acest onorant titlu a găsit o comună îngrijită în care s-au implementat proiecte importante și în care s-a pus accent pe bunăstarea oamenilor.
Așa se face că primarul acestei comune, Dorin Pînzar, se poate uita în ochii fiecărui cetățean când vine vorba despre lucrurile pe care le-a realizat pentru aceștia și pe care le va realiza de acum înainte.
„Stațiunea turistică Sucevița are circa 50 de structuri de primire turistică și de agrement cu peste 500 de camere și peste 1.000 de locuri de cazare, la care se adaugă peste 4.000 de locuri de servit masa și alte spații pentru activități sportive. De asemenea, la noi în comună își desfășoară activitatea peste 70 de agenți economici, iar pentru acești oameni și pentru toți cei care trăiesc în această comună, îmi doresc un viitor mai bun, iar prin proiectele de dezvoltare pe care le avem chiar dovedim asta”, a declarat primarul comunei Sucevița, Dorin Pînzar.
Lăsând la o parte multele investiții din mandatul trecut și amintind doar de cele din acest mandat, putem spune, fără să greșim, că stațiunea turistică Sucevița se află în topul comunelor din întreaga țară.
Astfel, doar în acest mandat au fost finalizate aleile pietonale pe toată distanța comunei, acesta fiind un proiect în valoare de 35 de miliarde de lei vechi și s-au finalizat și lucrările la apărările de mal în Voievodeasa, o lucrare realizată prin Apele Române, în valoare de 60 miliarde de lei vechi, iar pe o distanță de 700 de m s-au amenajat parapeți metalici, de la Mănăstirea Sucevița până la Motelul Ieremia Movilă.
De asemenea, asfaltul deja deteriorat din curțile școlilor Voievodeasa și Sucevița a fost înlocuit cu pavele, iar școala Voievodeasa a fost dotată cu grupuri sanitare noi. De asemenea, Primăria a refăcut și drumul betonat din Bercheza și Voievodeasa, iar prin intermediul Grupului de Acțiune Locală s-a achiziționat și un buldoexcavator.
Programul Național de Dezvoltare Locală 2 aduce, de asemenea, proiecte importante pentru comunitatea din Sucevița. Astfel, prin acest program va fi reabilitată, modernizată și dotată Grădinița din Sucevița, iar la școala din Voievodeasa va fi construită o clădire cu grupuri sanitare și spațiu pentru centrală. Tot cu bani guvernamentali, prin același program se va moderniza și extinde infrastructura de apă potabilă din comună și se va moderniza și extinde infrastructura de canalizare și stația de epurare.
„Stațiunea turistică Sucevița se bucură de un trecut istoric valoros dar și de un prezent activ cu realizări și pot să îi asigur pe cetățenii comunei că și planurile de viitor sunt mărețe și au la bază proiecte palpabile, nu vorbe. Astfel, îi anunț pe locuitorii comunei că ne aflăm în faza de licitație la proiectul „Așezământ Cultural Multifuncțional”, model 2015, ceea ce înseamnă că vom avea o Casă de Cultură modernă la noi în comună.
De asemenea, cu fonduri europene, prin măsura 7.2 vom betona 7 km de drum comunal. Proiectul are o valoare de peste 1 milion de euro și este de un real folos pentru cetățenii comunei. Tot prin fonduri europene, prin GAL vom achiziționa o autospecială de pompieri în valoare de peste 100.000 de euro”, a declarat pentru SuceavaLive, edilul comunei Sucevița.
Un alt proiect care se referă la realizarea de apărări de mal, pe o distanță de 3 km, în valoare de 64 de miliarde de lei vechi va fi realizat prin Apele Române.
Parc de aventură, pârtie de schi și patinoar, proiecte ce depășesc 7 milioane de euro
Turismul a devenit un sector important cu un impact asupra dezvoltării economiei unei comune, iar asta a înțeles foarte bine și primarul comunei Sucevița, Dorin Pînzar, care pune un accent deosebit pe acest domeniu, dar și oamenii locului pentru care turismul a devenit o sursă de bunăstare.
Așa se face că viitorul turismului din stațiunea de interes național Sucevița sună extrem de bine, iar proiectele pe care edilul le va implementa în perioada următoare pot fi oricând un exemplu pentru alte comunități.
Pârtia de schi la care lucrările vor începe anul acesta reprezintă un alt proiect la care edilul comunei ține și despre care crede că va accelera cu mult evoluția turistică a localității.
„Vom avea o pârtie cu nocturnă, tunuri de zăpadă, telescaun lung de 1 km, trac pentru zăpadă, ceea ce înseamnă că proiectul este unul complex. Valoarea proiectului depășește 4 milioane de euro și, fără să fie o promisiune, sperăm ca în 2020 să schiem la noi în comună. E o chestiune de timp pentru că proiectele mari necesită acest lucru”, a spus Dorin Pînzar.
Tot în comuna Sucevița va fi amenajat un parc de aventură, în valoare de 1 milion de euro, cu tiroliene și ziduri de cățărare, dar și cu multe alte locuri de relaxare.
„Parcul se va întinde pe o suprafață de 4 hectare, iar potrivit specialiștilor pe care i-am consultat, acest parc se va afla printre primele 10 din Europa”, a mai subliniat primarul comunei.
Un alt proiect la fel de interesant va face ca în Sucevița să existe un patinoar, care pe timpul verii se va transforma în sală de sport.
„Proiectul este bine gândit iar pe timp de vară patinoarul se va transforma într-un loc în care se vor putea practica sporturi de vară. Astfel, tinerii vor avea șansa să practice atât sporturi de vară, cât și de iarnă la noi în comună prin intermediul acestui proiect și vor beneficia de o serie de activități care să le asigure, deopotrivă, sănătatea și libera exprimare. Sunt încrezător în reușita, dar și în feedback-ul pozitiv pe care-l vom primi de la tineri”, precizează primarul Dorin Pînzar.
Tot edilul comunei a declarat că și despre Drumul Național 17 A are vești bune: începând de la Primăria Sucevița și până la ieșirea din comună va fi turnat un covor asfaltic în perioada următoare.
Despre primarul comunei Sucevița și despre echipa sa de la Primărie ar mai putea fi menționat și faptul că la ultimul control al Curții de Conturi, reprezentanții instituției au declarat că „au trebuit să caute cu lupa” un lucru care să nu fie în regulă, sau un prejudiciu financiar, ceea ce înseamnă că cei din Primărie își fac treaba cu maxim profesionalism.
Mănăstirea Sucevița – atracție turistică pentru turiști din întreaga lume
Existența Mănăstirii Sucevița şi-a pus amprenta, în întreaga istorie a comunei, asupra dezvoltării ei, mai ales din punct de vedere istoric, cultural şi în actualitate, turistic.
Astăzi și reprezentanții mănăstirii accesează proiecte și contribuie la dezvoltarea stațiunii turistice.
Prima mențiune documentară a mănăstirii este legată de familia Movilă şi de așezământul ridicat aici şi este din 6 august 1582. După cum menţionează şi cronicarul Miron Costin: „au murit Ieremia-Vodă în anul 7116 (1606). Rămasu-i-au pomană în țară, mănăstirea anume Sucevița, de dânsul făcută.”
Lasa un raspuns