De pe 15 martie, de când a intrat în vigoare noua formulă de calcul a taxei de poluare auto, redenumită timbru de mediu, bugetul de stat a încasat la nivelul judeţului Suceava, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice, suma de 838.375 lei, bani ce au fost achitaţi pentru 399 de autovehicule. Noua lege dă posibilitatea contribuabililor să primească diferența dintre timbrul de mediu şi taxa de poluare, însă până acum Fiscul sucevean nu a înregistrat nici o cerere în acest sens.
Potrivit DGFP Suceava, în aceeași perioadă a anului trecut, încasările pentru vechea taxă numită „taxa pe emisii poluante” au fost de 737.207 lei. Această sumă a fost achitată pentru 227 de autovehicule.
Statul a restituit anul trecut 445 milioane lei, reprezentând taxa de poluare încasată ilegal. Din această sumă, 86 milioane lei au fost returnați de către Agenţia Fondului pentru Mediu şi 358,5 milioane lei de către Ministerul Finanţelor.
Interesul statului este de a încasa cât mai mulți bani din taxa de poluare a autovehiculelor, numită acum timbru de mediu, pentru a putea să returneze vechile taxe auto încasate ilegal. În urma proceselor iniţiate statului român pentru vechile taxe auto, mii de români au câştigat în instanţă, astfel că, puşi în faţa unor decizii definitive şi irevocabile, oficialii sunt obligaţi să returneze sute de mii de euro.
La începutul acestui an, Ministerul Finanțelor Publice a precizat că are de restituit 600 milioane lei celor care au câştigat procesele în instanţă.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara cu o zi înainte de intrarea în vigoare a timbrului de mediu, că se estimează ca nivelul încasărilor din acest ultim model de impozitare a înmatriculărilor auto vor ajunge la 700 de milioane de lei în 2013.
După acționarea în instanță pentru recuperarea taxei de poluare, un proces poate dura între trei și patru luni, iar potrivit Noului Cod de Procedură Civilă, ar trebui ca un astfel de proces să se judece într-un singur termen.
Lasa un raspuns